Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kratšie čakanie na vyšetrenie a krajšie nemocnice: Lengvarský chystá veľkú reformu zdravotníctva
Zdielať na

Kratšie čakanie na vyšetrenie a krajšie nemocnice: Lengvarský chystá veľkú reformu zdravotníctva

BRATISLAVA / Kratšie čakacie doby na vyšetrenie, lepšia dostupnosť lekárov, väčší počet zdravotníkov a krajšie nemocnice. To je len zlomok toho, čo chce dosiahnuť minister zdravotníctva so svojou reformou v rámci plánu obnovy. Na diskusiu s odbornou obcou však už veľa času rezort nemá. Minister Lengvarský je napriek tomu optimista a verí, že parlament reformu do konca roka stihne schváliť.

"Je všeobecná zhoda na tom, že ten systém treba skrátka zmeniť. A zmeniť ho tak, aby bol propacientský, aby garantoval nejakú úroveň zdravotnej starostlivosti," vyjadril sa minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. "Je treba na rovinu povedať, že sme začali komunikovať veľmi neskoro s odbornou obcou, ale začali," povedala Jana Bittó Cigániková, poslankyňa NR SR za SaS. Minister Lengvarský priznáva, že to nebude beh na krátke trate. Chce zmeniť celý zastaralý systém fungovania v zdravotníctve. "To bude dlhý proces, ktorý bude možno začínať stavebnými úpravami, alebo nejakými stavbami nemocníc, dúfam teda v skorom čase. Ale zmena toho myslenia a zmena premastenia celého systému bude určite trvať viac rokov," vyjadril sa Lengvarský.

Plán obnovy je podmienený optimalizáciou nemocničnej siete. Zdravotnícka služba by tak mohla byť pre pacienta dostupnejšia a zároveň by neprišiel o možnosť voľby. Nemocnice rušiť nechcú. Celkovo pôjde na túto reformu jeden a pol miliardy eur. "SaS je pripravená optimalizáciu siete nemocníc podporiť v plnej miere," prisľúbila Cigániková. Šéf rezortu má už prioritu jasnú. "Aby v tej sieti mal, kto pracovať, v tejto chvíli je pre mňa najakútnejšia otázka personálu," podotkol Lengvarský.

"Keď sa spraví dobre optimalizácia, z časti to bude riešiť aj pracovné podmienky pre personál, aby to zatraktívnilo vstup do zdravotníctva," povedala Cigániková. To nie je ale jediný problém. Prax totiž v plnej nahote odhaľuje denné problémy a zápasenie pacientov. Dlhé čakanie na termíny, ale aj slabá dostupnosť zdravotnej starostlivosti. "Pacient sa často stráca v tom systéme, blúdi. Je dobre ošetrený v jednom pracovisku, ale potrebuje špecialistu a nevie sa tam dostať. Musí si zháňať známosti," skonštatovala lekárka Andrea Letanovská. Svoje požiadavky majú aj neštátni ambulantní poskytovatelia.

Opozičný Hlas si ale neodpustil kritiku s tým, že zatiaľ bol predstavený iba návrh. "Ktorý ale nebol podporený zatiaľ ani pacientskými organizáciami, ani zdravotníkmi. Takže pokiaľ sa neurobí toto, nemôže byť žiadna reforma alebo optimalizácia úspešná," zhodnotil Richard Raši, poslanec NR SR, HLAS-SD. Podľa analytika v tejto oblasti treba urobiť v súlade naraz viacero krokov. "Ten hlavný problém, o ktorom sa moc nehovorí, ale ktorý visí vlastne nad všetkými problémami v zdravotníctve je, že my nemáme zadefinované to, na čo má každý poistenec v systéme právo. Čo sa týka geografickej, aj časovej dostupnosti. Bez toho, aby sme si takto rozvrstvili tieto nároky, tak bude veľmi ťažké zostaviť nejaký systém efektívnych inštitúcií," dodal Martin Vlachynský, analytik INESS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy