Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Niektorí podnikatelia sa rozhodli konať a nečakať na štát: Tieto výhody ponúkajú zaočkovaným
Zdielať na

Niektorí podnikatelia sa rozhodli konať a nečakať na štát: Tieto výhody ponúkajú zaočkovaným

BRATISLAVA / Vyše milióna zaočkovaných Slovákov by sa mohlo dočkať voľnejšieho režimu. Odpoveď na to, či a v akom ohľade budú v porovnaní s ostatnými zvýhodnení, by mala priniesť úprava Covid automatu. Podľa Richarda Sulíka má obsahovať isté úľavy pre tých, ktorí vakcínu dostali. Niektorí podnikatelia sa však rozhodli nečakať na štát a vo svojich prevádzkach zaviedli vlastný bonusový systém.

Na Slovensku máme dosiaľ zaočkovaných takmer 27 percent ľudí. Štát im síce umožnil výnimku z testovania, na ďalšie úľavy si však musíme ešte počkať. Ako budú vyzerať, nevedno, nateraz sme sa dozvedeli len toto. "Chceme zohľadniť to, kto je očkovaný," povedal minister hospodárstva Richard Sulík. Detaily by sme sa mali dozvedieť po utorkovom rokovaní na Ministerstve zdravotníctva SR. Niektorým podnikateľom sa však čakať nechce a úľavy pre zaočkovaných zobrali do vlastných rúk.


V jednej z tatranských reštaurácií je už niekoľko dní možné dostať bonus za očkovanie. "Po predložení certifikátu - a je to jedno, či je to po prvom alebo druhom očkovaní, majú zľavu na 20 percent z celkového účtu," vyjadril sa Daniel Jakubčák, majiteľ reštaurácie v Starom Smokovci. "My to nerobíme preto, aby sme ľudí motivovali, ale aby sme sa im takto poďakovali," doplnil Jakubčák. V Tatrách to ale nie je ojedinelý prípad. Postupne sa pridávajú aj ďalšie prevádzky. Mnohí tatranskí gastro podnikatelia sú presvedčení o tom, že ak sa ľudia budú očkovať, pomôže to aj im. Napríklad vrátiť sa, čo najskôr do interiérov reštaurácií. S nápadom oceniť zaočkovaných prišli aj na Liptove. “Oddnes si môžu hostia uplatniť zľavu napríklad v kolibe v Liptovskom Jáne a v reštaurácii v Jasnej. Očakávame však, že sa postupne budú pridávať aj prevádzkovatelia v regióne," povedala Katarína Šarafínová, PR manažérka OOCR región Liptov.

Blížiace sa leto je veľké lákadlo nielen pre dovolenkárov, ale aj cestovné kancelárie, ktoré sa zľavami snažia zaočkovaným otvoriť dvere do zahraničia. "Uvedomujeme si, že jediná cesta späť k životu, ktorý sme ľúbili, vedie cez očkovanie a chceme Slovákov motivovať, aby sa dali zaočkovať," vyjadril sa cestovateľ a sprievodca Jozef Zelizňák. Platí to aj v prípade hromadných podujatí a festivalov. Napriek tomu, že budú v obmedzenom režime, aj tu sa bude ľuďom po vakcíne dýchať slobodnejšie. "Tá procedúra pri kontrole na vstupe bude pre ľudí, ktorí sú už zaočkovaní, rýchlejšia," prisľúbil Anton Repka, PR manažér festivalu Pohoda.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy