Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Novinka na priechode pre chodcov: V Bratislave testujú svetovú raritu
Zdielať na

Novinka na priechode pre chodcov: V Bratislave testujú svetovú raritu

BRATISLAVA / Údajne svetovú raritu testujú v týchto dňoch v Bratislave. LED osvetlenie okrem úspory energie môže slúžiť aj na zvýšenie bezpečnosti na cestách. Rovnaké zariadenie spustili do skúšobnej prevádzky v Žiari nad Hronom ešte minulý rok. Teraz rovnaký systém s niektorými vylepšeniami pribudol aj v bratislavskom Ružinove.

Retardér sa stará o bezpečnosť chodcov počas dňa, ďalší bezpečnostný prvok k nemu pribudne po zotmení. Po zotmení je priechod nasvietený špeciálnym svetlom, vďaka ktorému by si vodiči mali skôr všimnúť prechádzajúcich chodcov. "Mne sa to páči, nie len z titulu bezpečnosti, ale je to aj také osvieženie na ceste, bárs by ich bolo viacej, teda dúfam, že budú to testovať aj na širších uliciach," povedal dopravný konzultant Maroš Palesch. Deň pred koncom minulého roka tu práve prišiel o život 70-ročný muž. Zraneniam po zrážke s autom podľahol na mieste. Tento rok sa stali už takmer dve stovky nehôd s chodcami.

"Za prvé 4 mesiace tohto roka sa stalo 187 dopravných nehôd s účasťou chodca, pričom 49 z nich bolo na priechode pre chodcov, pri ktorých boli 3 osoby usmrtené a 11 ťažko zranených," ozrejmil Tomáš Vrábel, Prezídium Policajného zboru SR. "Je pravda, že práve tento úsek Maximiliána Hella a ten priechod medzi zastávkou a poštou, je dosť rizikový a hlavne večer. Z jednej strany je to neosvetlené, z druhej strany sliepne pouličné osvetlenie," vyjadril sa Palesch. Nová technológia je v trojmesačnej testovacej fáze. Chodník môžu nasvietiť rôznymi vzormi a farbami. Z diaľky je tak viditeľnejší nie len samotný priechod, ale aj chodec.


"Chodca pred vchádzaním na priechod pre chodcov, ale aj prichádzajúce vozidlo detekuje snímač zariadenia, na základe čoho sa priechod rozsvieti," vysvetlila hovorkyňa MV SR Petra Friese. Už po prvých dňoch prevádzky sa nie len v komentároch na sociálnych sieťach objavujú pripomienky na rozšírenie svetelného kužeľa až na chodník, aby chodci nevstupovali na priechod z tmy. "Aby ten vodič zaregistroval aj, že mu nejaká postava tam stojí, lebo sa mu môže stať, že sa sústredí na ten svetelný kužeľ, a vtedy mu vojde do cesty ten chodec," povedal Palesch. "Cenu uvedeného zariadenia nemáme vyčíslenú od dodávateľa, avšak uvedený pilotný projekt nemá žiadny finančný dopad pre ministerstvo vnútra," dodala Friese.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy