Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Podnikateľ Suchoba vypovedal na NAKA viac ako 5 hodín. Návrh na väzbu zatiaľ nebol podaný
Zdielať na

Podnikateľ Suchoba vypovedal na NAKA viac ako 5 hodín. Návrh na väzbu zatiaľ nebol podaný

BRATISLAVA / Michal Suchoba sa dobrovoľne vrátil na Slovensko a v tomto čase by sa už mal nachádzať v Bratislave. Z Emirátov, keď NAKA urobila utajenú raziu na vedenie Finančnej správy s krycím názvom Mýtnik, sa vrátil potom ako vypovedal pre orgány činné v trestnom konaní ku korupčným skutkom, z ktorých je obvinený, na diaľku, cez takzvaný telemost.

Podľa hodnoverného zdroja televízie má Suchoba výsluch zopakovať už priamo pred vyšetrovateľom na NAKA. V čase zadržania a obvinenia exprezidenta finančnej správy Františka Imreczeho a viceprezidenta Daniela Čecha sa Suchoba trestnému konaniu bytom v Abu Dhabí vyhol. 

Jeho údajní komplici s ďalšími osobami skončili následne vo väzbe aj s ďalším známym veľkopodnikateľom Jozefom Brhelom. Aktuálne Suchoba údajne nemá žiadne záruky, pre ktoré by ho NAKA počas realizovaného výsluchu, ak na to vyšetrovatelia majú dôvod, nezadržala. Do návratu Michala Suchobu na Slovensko obvinený mal odovzdané cestovné doklady a cez spoluprácu s Interpolom pripravovali jeho vydanie na Slovensko.

Či Suchobu zadržia nie je isté, Suchoba priznáva úplatky v statisícoch

Či po výsluchu Suchoba odíde do budovy Prezídia policajného zboru, kde sídli NAKA teda nie je isté. A ani to, či v prípade jeho zadržania budú vyšetrovacie orgány žiadať jeho väzobné stíhanie. Všetko je zatiaľ neisté, keďže Suchoba sa polícii priznáva z údajného prania špinavých peňazí, uplácania pri predaji štátu informačných technológii, ktorých nákupy mali byť zmanipulované prezidentom Finančnej správy Františkom Imreczem a tvrdí, že státisíce eur údajne dostával od jeho komplicov aj vtedajší minister financií Peter Kažimír, ktorý takéto tvrdenia odmieta. 

Pred policajným prezídiom sa už nachádza aj obhajca Michala Suchobu, advokát Miroslav Ivanovič, ktorý potvrdil, že Suchoba by sa mal dostaviť na prezídium. Advokát informoval, že Michal Suchoba prišiel na Slovensku tento týždeň. Podľa informácii TV JOJ sa má zdržiavať v Limbachu. 
Na výsluch sa mal dostaviť na 9 hodinu ráno. V budove prezídia sú aj advokáti Jozefa Brhela. 

Po viac ako 5 hodinách skončil výsluch Milana Suchobu v budove Prezídia policajného zboru v Bratislave. Vypovedať mal najmä v prípade Mýtnik. "Vypovedal v kauze Mýtnik. V podstate zopakoval svoj predošlý výsluch, ktorý prebiehal prostredníctvom telemostu. Výsluch bol dlhší, pretože neodmietol odpovedať na otázky vyšetrovateľa ani na ostatné otázky obhajcov," konštatoval obhajca Michala Suchobu, advokát Miroslav Ivanovič. "Ku kauze Očistec nevypovedal. Predpokladáme, že to bude budúci týždeň," doplnil informácie Ivanovič. 

Dôvod návratu na Slovensko

Na otázku prečo prišiel vypovedať na Slovensko osobne odpovedal jeho advokát Ivanovič: "Celý problém s tým telemostom bol, že jemu zadržali doklady a nechcel mariť to prípravné konanie ani nejakým spôsobom evokovať, že sa vyhýba tomu trestnému stíhaniu. Z toho dôvodu súhlasím s výpoveďou prostredníctvom telemostu. Ako náhle mu boli vrátené doklady cestovné a bol zrušený zákaz vycestovať z Abú Dhabí, tak sme kontaktovali vyšetrovateľov a zúčastnili sme sa dnešného výsluchu," uviedol Ivanovič. 

Správu budeme aktualizovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy