Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zomrel exminister školstva Milan Ftáčnik
Zdielať na

Zomrel exminister školstva Milan Ftáčnik

Archívne video

Pozrite si archívnu reportáž o bratislavských podchodoch s Milanom Ftáčnikom

BRATISLAVA / Zomrel bývalý minister školstva Milan Ftáčnik. V minulosti taktiež zastával post primátora hlavného mesta Bratislavy. O smutnej správe informoval poslanec Sme rodina Martin Borguľa. Dožil sa 64 rokov.

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár dnes v súvislosti s úmrtím bývalého ministra školstva a exprimátora Bratislavy Milana Ftáčnika poslal jeho rodine kondolenčný list. Ako informovala hovorkyňa NR SR Michaela Jurcová, Kollár prijal správu o úmrtí Ftáčnika s ľútosťou a zármutkom.

"Vyjadrujem úprimnú sústrasť najbližšej rodine a blízkym. Táto správa ma ľudsky zasiahla a úprimne ma to mrzí. V týchto ťažkých chvíľach som v myšlienkach so smútiacou rodinou a prajem im veľa síl," napísal predseda parlamentu v kondolencii.

Správu o úmrtí Ftáčnika prijalo so zármutkom aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré Ftáčnik viedol v rokoch 1998 až 2002. "Jeho rodine a všetkým blízkym vyjadrujeme úprimnú sústrasť," dodal rezort.

Minister školstva Branislav Gröhling na sociálnej sieti uviedol, že od roku 1989 mal rezort školstva mnoho ministrov, no málokto z nich v ňom zanechal takú stopu ako Milan Ftáčnik. "Táto smutná správa prišla žiaľ príliš skoro. S Milanom Ftáčnikom sme sa spoznali pri diskusiách k dokumentu Učiace sa Slovensko. Poznal som ho tiež ako člena správnej rady Slovenskej technickej univerzity, kde som si ho veľmi vážil za jeho seriózny a rozumný prístup," priblížil minister. Rodine Ftáčnika a jeho blízkym vyjadril úprimnú sústrasť a veľkú vďaku za jeho prácu v školstve a v politike.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba si Ftáčnika pripomenul ako človeka, ktorý presadzoval kultivovanosť a slušnosť v politike. "Milana Ftáčnika som mal vždy v úcte za to, ako sa správal a ako vecne pristupoval k riešeniu problémov. Môj postoj k nemu sa nezmenil, ani keď sme boli súpermi v župných voľbách, ani keď sme stáli na opačnej strane barikády v jednom prípade po voľbách. Či už bol spojencom alebo oponentom, každého si dokázal pozorne vypočuť a snažil sa byť konštruktívny," konštatoval Droba vo svojom profile na sociálnej sieti. Vyzdvihol tiež Ftáčnikovu argumentáciu, logiku, faktickosť. "Aj keď v poslednom volebnom období už nebol aktívny v komunálnej politike, bude nám v Bratislave chýbať. Pán Milan, česť vašej pamiatke," dodal bratislavský župan.

Milan Ftáčnik bol výraznou postavou slovenskej politiky. Patril k tým ľuďom a politikom, ktorých aj názoroví oponenti rešpektovali. V reakcii na úmrtie bývalého ministra školstva a exprimátora Bratislavy to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Jej reakciu poskytol hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Hlava štátu vyzdvihla Ftáčnikove roky pôsobenia nielen ako politika, ale aj vysokoškolského pedagóga. "Svoje názory a idey presadzoval vždy vecne, slušne a s rešpektom. Jeho kultivovaný prejav bude v našej spoločnosti chýbať. Takých ľudí vo verejnej službe nikdy nie je dostatok. Za prácu pre ľudí aj pre svojich študentov mu patrí vďaka," povedala Čaputová. Zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť rodine a blízkym Milana Ftáčnika.

Ako informovala hovorkyňa primátora hlavného mesta Katarína Rajčanová, kondolenčná kniha bude k dispozícii pre verejnosť na bratislavskom magistráte počas budúceho týždňa denne od 9:00 do 17:00 a v piatok 21. mája od 9:00 do 14:00.

Správu budeme aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy