Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Suchoba sa na online výsluchu zo slovenskej ambasády v Abú Dhabí priznal k obvineniam
Zdielať na

Suchoba sa na online výsluchu zo slovenskej ambasády v Abú Dhabí priznal k obvineniam

BRATISLAVA / Polícia v sobotu dopoludnia vykonala výsluch trestne stíhaného podnikateľa Michala Suchobu. Stalo sa tak prostredníctvom online spojenia z Abú Dhabí, kde sa momentálne Suchoba nachádza. Suchoba mal kšeftovať s trestne stíhaným exprezidentom finančnej správy Františkom Imrecem. K páchaniu trestnej činnosti sa v sobotu priznal.

Výsluch prebiehal cez telemost z Abú Dhabí

Suchoba sa počas výsluchu nachádzal na Slovenskom veľvyslanectve v Abú Dhabí. Advokát obvineného Michala Suchobu potvrdil, že sa jeho klient priznal ku skutkom v kauze Očistec aj Mýtnik. "Môžem potvrdiť, že sa priznal ku skutkom, ktoré sú mu kladené za vinu, avšak jeho dnešná výpoveď mení optiku na niektoré skutkové tvrdenia, ktoré sú uvedené v jednotlivých uzneseniach a tieto budú predmetom ďalšieho dokazovania." Výsluch mení optiku v kauze Mýtnik, Suchoba prisľúbil spoluprácu. 

Návrat Suchobu na Slovensko nevedel bližšie určiť. Cestovné doklady neboli Suchobovi stále vrátené. "Prebieha tam proces extradície," hovorí advokát Miroslav Ivanovič.

Podľa informácií TV JOJ sa Suchoba priznal aj v prípade Mýtnik

K manipulovaným štátnym nákupom IT Technológií pre Finančnú správu za milióny eur, na ktorých zarábal spolu s trestne stíhaným exprezidentom Finančnej správy Frantiskom Imreczem. Štát pre konanie spomínaných obvinených údajne nakúpil technológie, ktoré vôbec nepotrebuje. Ide o nákupy presahujúce 42 miliónov eur. 

​"Aktuálne má vypovedať klient v kauze Očistec a kauze Mýtnik. Je to výsluch obvineného, najprv bude prebiehať spontánna časť výpovede, po tej je priestor na otázky vyšetrovateľa a jednotlivých obhajcov," informoval pred výsluchom advokát obvineného Michala Suchobu. 

Ide o virtuálnu pokladnicu (eKasa), kontrolné známky a ďalšie systémy, ktoré používa aj daňová správa. Suchoba mal dodávať IT technológie v miliónových sumách, po dohode tiež s obvineným exprezidentom finančnej správy Frantiskom Imreczem, ktorého NAKA obvinila a stíha väzobne.

Podľa vyšetrovacích orgánov štát cez skupinu Suchoba, Imrecze, podnikatelia Brhelovci, nakúpil aj technológie, ktoré údajne vôbec nepotreboval. Podľa informácií TV JOJ sa Suchoba priznal k obvineniam súvisiacim s praním špinavých peňazí získaných z týchto manipulovaných štátnych nákupov. 

Milióny eur mal Suchoba prepierať cez spoločnosť zastrešujúcu sieť reštauračných zariadení Medusa group, cez ktoré Suchoba prelial milióny eur, cez Českú republiku a späť na svoje účty. O uvedených transakciách mal mať vedomosť aj dnes už odsúdený Marián Kočner a nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

Polícia preveruje, či sa Kočner snažil Suchobu o časť prepratých peňazí pripraviť

Podľa medializovaných informácií sa v kolotoči prania špinavých peňazí spomína aj spoločnosť za ktorou stojí bratislavský podnikateľ Peter Štecko.

Podľa informácii webového portálu Noviny.sk, ide o podnikateľa, ktorý v minulosti stál za úspešnou odevnou značkou Zoe, ktorá mala sieť štýlových predajní oblečenia v Bratislave a aj Českej metropole v Prahe. ZOE neskôr zanikla a Štecko sa preorientoval na gastro so štýlovými reštauráciami v Bratislave. Štecko pranie peňazí pre Suchobu a spol. popiera. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy