Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V uliciach sa opäť protestovalo proti vláde. V Bratislave hovorili o prechádzke, v Prešove nechceli opustiť námestie
Zdielať na

V uliciach sa opäť protestovalo proti vláde. V Bratislave hovorili o prechádzke, v Prešove nechceli opustiť námestie

BRATISLAVA / PREŠOV / Na Slovensku naďalej platí núdzový stav a s tým súvisí zákaz zhromažďovania. Naďalej platia pandemické opatrenia, súvisiace s nosením rúšok a dodržiavaním rozostupov. Napriek tomu sa v Bratislave a v Prešove protestovalo. Okrem iného práve proti týmto opatreniam. Polícia situáciu monitorovala, ale proti účastníkom nezasahovali.

"Vláda smrti dočasne, Slovensko naveky!" ozývalo sa ulicami Bratislavy.

Podľa hovorcu mestskej časti Staré mesto "zvolávateľ si splnil oznamovaciu povinnosť a bol upovedomený mestskou časťou o aktuálnom uznesení vlády a opatrení Úradu verejného zdravotníctva."


Organizátori teda vedeli, že na zhromaždení nesmie byť viac ako 6 ľudí a aj tí mali dodržať všetky pandemické opatrenia.

"Pozrite sa čo spravili s deckami? Rok ich nepustia do školy, sú zmagorení, nie sú socializovaní,"  povedal jeden z účastníkov protestu. 


"Začnime za nich bojovať a pokiaľ to už tí naši chlapi nedokážu, tak to spravia ženy," ozývalo sa z megafóna.


Organizátor podujatie neoficiálne zrušil, úradne to do piatku nestihol. Problém so zákonom vyriešili tak, že sa vlastne prechádzajú.

"My sme prišli na vlasteneckú prechádzku po Bratislave," povedal Róbert Švec, ktorý sa politicky angažuje prostredníctvom Slovenského hnutia obrody.

"Tak ako množstvo dalších ludí, som sem prišiel spontánne, aby som vyjadril nesúhlas s tým, čo sa tu deje,"
uviedol ďalší návštevník.


Okolo obeda sa na takzvanú neoficiálnu prechádzku pridalo niekoľko stoviek rozhorčených ľudí. Podobná situácia bola v Prešove – aj tam organizátori dostali od mesta zamietavé stanovisko.  Na prešovskom námestí sa zišli desiatky ľudí. Takmer nikto z nich nemal rúško.

"Všetkých upozorňujem a vyzývam, aby ste sa rozišli," vyzýval na mieste mestský policajt, na čo sa účastník zhromaždenia spýtal na základe akého poverenia. "Na základe obce, obec vám nepovolila tu zhromaždenie," odvetil policajt.

"Bola som vyzvaná, že mám ísť s nimi, neopustím toto námestie," kričala do megafónu účastníčka.


"Nakoľko išlo o nedovolené zhromaždenie, zvolávatelia boli vyzvaní políciou , aby zhromaždenie ukončili. Túto výzvu nerešpektovali, čím sa dopustili priestupku," skonštatoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.


Polícia v oboch mestách situáciu monitorovala, ale radikálne proti protestujúcim nezasahovali. "Vážnejšie prípady narušenia verejného poriadku sme v priebehu samotného zhromaždenia nezaznamenali, na osobnej slobode bola obmedzená jedna osoba, ktorá bola následne predvedená na príslušný útvar policajného zboru," uzavrel policajný hovorca Michal Szeiff.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy