Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Alarmujúci prieskum: Koľko Slovákov je za zotrvanie v NATO?
Zdielať na

Alarmujúci prieskum: Koľko Slovákov je za zotrvanie v NATO?

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Za zotrvanie Slovenska v NATO by hlasovalo len 51 percent opýtaných Slovákov. Vyplýva to z monitoringu vnímania NATO občanmi krajín aliancie, ktorý je súčasťou výročnej správy NATO za rok 2020, ktorú zverejnil generálny tajomník Jens Stoltenberg. Informoval o tom Analytický útvar Ministerstva obrany SR (MO SR) na svojom profile na sociálnej sieti.

Vnímanie NATO na Slovensku je tak v porovnaní s priemerom Severoatlantickej aliancie nižšie. Takmer dve tretiny obyvateľov NATO (62 %) podporuje zotrvanie svojej krajiny v aliancii, pričom len 11 percent by hlasovalo za vystúpenie.

"Alarmujúce" je podľa MO SR zistenie, že až 27 percent opýtaných Slovákov by preferovalo odchod Slovenska z NATO, čo je po Čiernej hore druhé najvyššie číslo spomedzi 30 členov NATO. "Zaujímavé je, že napriek nie príliš pozitívnemu postoju voči nášmu členstvu až 64 percent Slovákov verí, že v prípade útoku na Slovensko by NATO malo našu krajinu brániť v súlade s princípom kolektívnej sebaobrany aliancie," uviedol Analytický útvar MO SR.

Rezort obrany skonštatoval, že vzhľadom na výsledky prieskumu sú o to dôležitejšie aktivity na šírenie relevantných informácií o členstve Slovenska v NATO (kampane WeAreNato), ako aj na boj s dezinformáciami v oblasti obrannej a bezpečnostnej politiky Slovenskej republiky. "Tu sa aktívne angažuje aj MO SR prípravou akčného plánu boja proti hybridným hrozbám a šíreniu dezinformácií, vytvorením funkcie poradcu ministra pre boj s hybridnými hrozbami, či pravidelným informovaním o dianí v oblasti obrany formou sociálnych sietí," uzavrel analytický útvar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy