Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Malý Sebastiánko už odletel na operáciu do Bostonu. Chlapček sa narodil so vzácnou a veľmi vážnou chorobou
Zdielať na

Malý Sebastiánko už odletel na operáciu do Bostonu. Chlapček sa narodil so vzácnou a veľmi vážnou chorobou

SLOVENSKO A USA / Síce s jednodňovým oneskorením, no predsa len sa to podarilo. Sebastiánko aj so svojou rodinou v piatok ráno odleteli vládnym špeciálom do Bostonu. O malom pacientovi sme vás už informovali. Štvorročný chlapček sa narodil so vzácnou a veľmi vážnou chorobou. Momentálne je asi jediný na svete a pomôcť mu vedia špecialisti za Atlantickým oceánom.

Niekedy každý štvrtý deň, niekedy aj dvakrát denne. Sebastiánko hocikedy prestane dýchať, jeho mama sa od neho nemôže vzdialiť. Trápili sa štyri roky bez šance na uzdravenie. V decembri ale našli jediné miesto na svete, kde by mu dokázali pomôcť. Detskú bostonskú nemocnicu.

​Dve operácie vyčíslili na 800 tisíc eur

To, čo pred pár mesiacmi vyzeralo beznádejne, sa stalo skutočnosťou. Sebastiánko letí do Bostonu. Chlapčekova mama bojovala najviac ako vedela, aby sa to podarilo. Boli to desiatky prebdených nocí, stovky telefonátov, mailov, prosieb. Vďaka zbierke a dobrým ľuďom sa za krátky čas podarilo vyzbierať dostatok peňazí na prvú operáciu.

Problémom bola aj doprava 

Po náročným komplikáciách vyriešili aj najväčší problém, ktorým bola doprava. Pred dvomi týždňami dostali sľub od premiéra, že im bude poskytnutý vládny špeciál. "Je to veľká vec, že sa takéto niečo podarilo," hovorí Sebastiánová mama Mirka. 

Sebastiánka s jeho rodinou sme zastihli tesne pred odchodom z Lučenca. Auto mali plné kufrov, liekov a zdravotníckych pomôcok. "Konečne už vyrážame pomaly na cestu. Ešte nás čaká taká medzizastávka na Kramároch na Are, vyskytli sa nejaké komplikácie so Sebastiánkom," hovorí Sebastiánová mama Mirka. 

V tvárach mali nádej

Nádej, že domov sa už vrátia zdraví. V lietadle strávia spolu takmer 10 hodín, v cieli by teda mohli byť okolo 19-tej. Na letisko sa doviezli z hotela už o pol 8, kde ich čakal personál letiska, novinári a popriať im šťastnú cestu prišli aj zástupcovia vládnej koalície. "Je to veľká radosť, že sa to podarilo, až neuveriteľné, už tu stojíme, naozaj odchádzame a Sebimu sa pomôže," hovorí Sebastiánová mama Mirka. Má ale stále obavy ako to všetko dopadne. Na operáciu pre Sebinka prispeli bežní ľudia. "A my sme im veľmi vďační," hovorí Mirka. 

Dopraviť sa do Bostonu bolo nemožné. Nakoniec pomohli politici

"Vznikol obrovský problém, keď ich komerčné linky odmietli a iná cesta nebola," hovorí poslankyňa NR SR Petra Krištúfková. Odprevadiť rodinu prišiel aj minister financií. Podľa neho ľuďom, ktorí prepadnú cez sito pomoci, by mal pomôcť štát. "Byť zúfalá, že nemá ako prepraviť syna cez oceán, tak v tom štychu sme ju nemohli nechať," hovorí minister financií Igor Matovič. 

Že ich nenechajú v štychu ani dobrí ľudia, verí aj Sebiho mamka. Budú potrebovať prispieť peniazmi aj na druhú operáciu. "Keby nám boli naklonení aj naďalej, boli by sme veľmi vďační," hovorí Mirka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy