Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Nádejou pre 4 ročného Sebiho je komplikovaná operácia v Bostone. Poletí tam vládnym špeciálom
Zdielať na

Nádejou pre 4 ročného Sebiho je komplikovaná operácia v Bostone. Poletí tam vládnym špeciálom

LUČENEC / Mäknutie priedušnice a zástavy dýchania. To sú najvážnejšie problémy, s ktorými bojuje iba 4-ročný Sebastián. Nádejou pre malého Lučenčana je operácia v Bostone. Nastúpiť na liečbu by mal už 3. mája. Rodina však ešte vo štvrtok nevedela, či niekam poletí. Pomoc však prisľúbili najvyšší vládni činitelia.


Mal iba 3 týždne, keď prvýkrát prestal dýchať a jeho mama ho musela oživovať. Dnes má Sebastiánko už štyri roky a zástavami dýchania trpí dodnes. Nikto nevie prečo. Ďalšou závažnou diagnózou je mäknutie priedušnice.

"Poslednú zástavu sme mali pred tromi dňami," povedala chlapčekova mama Mirka Janitorová.


Nádej prišla až po štyroch rokoch. Pomôcť by mu vedeli v detskej bostonskej nemocnici. Predbežná suma za dve operácia však bola astromická. 800 tisíc eur. Poisťovňa ju nepreplatí.


"Povedali sme sa, že sa nevzdáme. Ale s malou dušičkou sme do toho išli, či sa nám to podarí vyzbierať, či sa tí ľudia pridajú, veľmi ťažká doba je," dodala mama odvážneho chlapčeka.


Podporili ich však desaťtisíce ľudí. Za necelé štyri mesiace sa podarilo vyzbierať dostatok peňazí na prvú operáciu, od Bostonu dostali konkrétny termín nástupu. Začal sa kolotoč vybavovaní.

"Riešili sme víza, tak isto sme si v podstate zabezpečovali očkovanie, obrátili sme sa na lekára, lekársky tím, ktorý by mal s nami letieť," objasnila mama Mirka.



Času bolo málo a stále zostávala otvorená otázka. Ako sa tam dostanú.

"Nás odmietli všetky letecké spoločnosti, komerčné, vzhľadom k jeho diagnóze," vysvetlila.


Súkromný let by ich vyšiel na ďalších najmenej 100-tisíc eur. Na ten už peniaze nemali.

"Ako poslednú možnosť sme požiadali vládu, že či by nám nejakým spôsobom nemohli pomôcť," povedala Sebastiánova mama.


Kým ešte do štvrtka bola rodina v obrovskej neistote, dnes je už jasné, že Sebastiánko do Bostonu poletí.

"Veľmi by sme chceli týmto poďakovať všetkým vládnym činiteľom, ktorým sa podarilo vybaviť prevoz pre Sebastiánka. Či už je to pán expremiér Matovič, pán Kollár, pán terajší premiér Heger, ktorý ešte včera s nami komunikoval o tomto. A pani Krištúfkovej a pani Benovej, pretože bojovali za Sebiho, akoby to bolo ich dieťa," uzavrela mamička Mirka Janitorová. 


Ak nenastanú komplikácie, vládny špeciál s malým pacientom by mal vzlietnuť 29.apríla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy