Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pred firmou Imuna Pharm parkujú maďarské kamióny. Vodiči mali dožadovať Sputnik V
Zdielať na

Pred firmou Imuna Pharm parkujú maďarské kamióny. Vodiči mali dožadovať Sputnik V

ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY / Otázne je, či o pár dní bude vôbec o čom hovoriť. V Šarišských Michaľanoch už od pondelka stoja maďarské kamióny, ktoré prišli po ruské vakcíny. Nie po vzorky - ale po kompletnú dodávku, ktorú na košickom letisku vítal vtedajší premiér Igor Matovič. Vedenie Imuny ale ruský Sputnik odmietlo vydať.

"My sme sa obávali na začiatku, že to môže byť podvod, takže sme zisťovali o čo ide ..." povedal predseda predstavenstva Imuna Pharm Juraj Kamarás.

Dva kamióny s maďarskými evidenčnými číslami prišli ešte v pondelok. Aktuálne sú zaparkované priamo v areáli Imuny.


"My sme ich samozrejme odmietli a povedali sme, že vakcína, ktorá je majetkom štátu a my máme za ňu zodpovednosť, tak musí prejsť normálne odovzdávacím konaním," dodal Kamarás.



Maďarskí vodiči majú objednávku - odviezť do Budapešti všetky ruské vakcíny. Na základe akého rozhodnutia - to v tejto chvíli nevie ani minister zdravotníctva. "Nevieme a vec preverujeme," uviedol minister Lengvarský.


Bývalý šéf parlamentu Andrej Danko, ktorý zhodou okolností letí v pondelok do Moskvy rokovať o Sputnikoch ako oficiálny člen českej delegácie tvrdí, že my sme v tejto chvíli o ruské vakcíny definitívne prišli. "Pravda je taká, že nám ho definitívne berú. Maďari majú za úlohu ho minúť alebo predať," tvrdí expredseda parlamentu.







"Som jednoznačne toho názoru, že vakcína je pretestovaná a mala by sa začať používať čo najskôr,"
skonštatoval Kamarás.


Hrá sa totiž aj o čas exspirácie. Časti ampuliek končí v júli, ostatným v auguste. Do Maďarka bolo počas týždňa zaslaných len 46 ampuliek ruskej vakcíny. Ďalšie testy však môžu jej použite len ešte viac oddialiť. Podľa šéfa Imuny, to nie je jediný ani prvý neregistrovaný liek na Slovensku a tak sa k nemu treba aj postaviť.


"Keby ma bolo OĽANO ochotné menovať za štátneho tajomníka na päť sekúnd tak vojdem do úradu a podpíšem, lebo som presvedčený, že tá vakcína je v poriadku, potom čo to kolegovia zo SAVky pretestovali, tak to podpíšem a skončím slávnostne vo funkcii," uzavrel Kamarás.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy