Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Smrť Lučanského: Komisia prijala záverečnú správu, toto hovorí
Zdielať na

Smrť Lučanského: Komisia prijala záverečnú správu, toto hovorí

BRATISLAVA / Slovensko by sa malo v piatok dozvedieť podrobnosti o vyšetrovaní smrti bývalého policajného prezidenta generála Milana Lučanského. Komisia, ktorá bola zriadená na vyšetrovanie tejto udalosti, sa v piatok stretla poslednýkrát a po zasadnutí by počas dňa mala zverejniť výsledky jej zistení.

​Komisia v piatok ukončila vyšetrovanie smrti Milana Lučanského. Informoval o tom na tlačovej besede predseda komisie Tomáš Čitbaj. Nezistila skutočnosti, ktoré by spochybňovali medializovanú informáciu o tom, že príčinou jeho smrti bola samovražda. 

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) prejavila pozostalým sústrasť a samotný výstup chápe ako "ohodnotenie spoločnosti, že je demokratická, vyspelá". So záverom správy sa stotožnili 14 členovia komisie, dvaja členovia - Marian Kotleba (ĽSNS) a Denisa Saková (Hlas-SD), hlasovali proti a poslanec strany Smer-SD sa hlasovania zdržal. "Tym sa nezdal podklad dostatočný," priblížil predseda komisie.

Samotnú správu zverejnia počas dňa, na tlačovej besede po záverečnom stretnutí komisie jej členovia však už prezradili určité podrobnosti. "Nedošlo k pochybeniu príslušníčok a príslušníkov zboru," potvrdila Mária Kolíková. 

Komisia sa zaoberala aj poranením oka, ktoré si mal podľa výsledkov správy spôsobiť Lučanský sám. Komisia mala prístup ku kamerovým záznamom, ako aj ku príslušníkom zboru. Rovnako mala prístup aj ku elektronickej evidencii otvárania ciel. "Pri každom otvorení cely urobí záznam v elektronickom systéme, na základe toho sme si vedeli pozrieť, kedy bola celá otvorená," ozrejmil Čitbaj. 

Komisia potvrdila isté limity pri zisťovaní skutkového stavu, jej členovia nemali prístup k zdravotnej dokumentácii okolnosti smrti Lučanského, ani k samotnému trestnému spisu. 

Podľa bývalej ombudsmanky Českej republiky Anny Šabatovej komisia skonštatovala, že príslušníci ZVJS nezavinili smrť Milana Lučanského. „Dávali sme si otázku, či to, že bol generál Lučanský v samoväzbe nemohlo prispieť k jeho duševnému rozpoloženiu. Spomedzi všetkého, čo sa nám podarilo zistiť, to pravdepodobne súvislosť nemalo. Domnievame sa však, že samoväzba by mala byť limitovaná aj pri kolúznej väzbe,“ doplnila Šabatová.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) potvrdila, že berie závery komisie veľmi vážne. „Myslím si, že je naozaj dôležité venovať sa humanizácii v ústavoch na výkon väzby a trestu odňatia slobody. Istým spôsobom som za to veľmi rada, že spoločnosť na to začína byť veľmi citlivá,“ pokračovala Kolíková.

Zriadili ju pod tlakom opozície a médií

Vyšetrovaciu komisiu smrti Milana Lučanského zriadila Mária Kolíková (Za ľudí) pod tlakom okolností opozície a médií. Jej členmi sú parlamentní poslanci, zástupcovia rodiny, ale aj niektorých médií.

V piatok táto komisia prijala správu o smrti generála Milana Lučanského, ktorá podrobne objasňuje okolnosti jeho pobytu za mrežami vyšetrovacej väzby, ale najmä následných udalostí, po ktorých Lučanský v prešovskej nemocnici zomrel.

Bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský zomrel v stredu 30. decembra 2020 po tom, ako sa deň predtým v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu. Ešte predtým v prvej polovici decembra musel podstúpiť operáciu po tom, čo sa podľa vlastných slov v cele zranil. Lučanský bol väzobne stíhaný pre obvinenie v kauze Judáš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy