Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
NBÚ zaznamenal hackerské útoky na Slovensku. Vyzýva všetky firmy a inštitúcie na zálohovanie systémov
Zdielať na

NBÚ zaznamenal hackerské útoky na Slovensku. Vyzýva všetky firmy a inštitúcie na zálohovanie systémov

Koncom septembra bol zaznamenaný hackerský útok na e-zdravie

BRATISLAVA / Zašifrujú operačný systém, vybratý disk alebo dokument a potom žiadajú výkupné za jeho odblokovanie. Presne takto podľa Národného bezpečnostného úradu zaútočili heckeri na Slovensku. A to vo viacerých prípadoch. Bližšie informácie pre citlivosť témy zatiaľ Národné centrum kybernetickej bezpečnosti zatiaľ nemôže poskytnúť.

Keďže v informácii, ktorú Národný bezpečnostný úrad zverejnil na svojej sociálnej sieti hovorí o sérii významných útokov na slovenské ciele, dá sa predpokladať, že šlo o útoky na počítače štátnych organizácií ako napríklad ministerstiev. To sa však tak skoro nedozvieme.
"Trochu mi prišla tá správa ako poplašná. Nepoznáme detaily, kde a ktorý sektor. Je tam všeobecne uvedené, že štátny sektor, firmy. Vyzerá to na nejaký celoplošný útok," zhodnotil Ondrej Kováč, IT bezpečnostný konzultant Veracomp Slovakia.
"Firmy sa tým nechvália, pretože to je signál, že to je signál, že  nemajú to  s bezpečnosťou až tak usporiadané,"  skonštatoval odborník na IT Martin Drobný.
Národný bezpečnostný úrad to potvrdil tým, že na svoje stránke na sociálnej sieti vyzval všetky slovenské firmy a inštitúcie, aby svoje systémy zabezpečili.

"Aby okamžite zabezpečili a zálohovali svoje systémy proti potenciálnemu útoku," informoval hovorca NBU Peter Haraba.

No práve v tom môže byť podľa odborníka na informačné technológie taktiež problém.
"Keď tá infiltrácia je v jednej kompromitovanej sieti a vy prepíšete staré zálohy novou zálohou a zazálohujete tam ransomvér, ktorý sa šíri, tak to tým poškodíte zálohy,"  povedal IT expert Kováč.



Kto je za sériou útokovou, to môžu zatiaľ odborníci len dedukovať.
"Trochu to zvádza na to, aj kvôli tomu čo sa deje so Sputnikom, tak to zavádza, že sa môže jednať o útok z ruskej strany ale v princípe sa nedá určiť, kto je za útokom, kým sa neprihlási," myslí si IT expert Kováč.

Ľudsky povedané, zamestnanec môže kliknúť na neznámy link a tým uvoľniť cestu k útoku alebo sa hackeri dostanú priamo do srdca informačného systému, pretože je slabo chránený.

Ransomvér je vlastne škodlivý druh systému. Ten, kto ho zasiela nevyberá, či ho pošle nemocnici, štátnej inštitúcii či úradu vlády. "V princípe zašifruje celý systém alebo dokument a dá vám k nemu prístup len po vyplatení určitej čiastky,"  vysvetlil Martin Drobný.
"Okrem zneprístupnenia dát tak si ten útočník najskôr vykopíruje dáta z vašej spoločnosti. V rámci prinútenia zaplatiť, čo neodporúčam nikomu, vám v podstate unikli dáta," objasnil Kováč.



Slovensko už v minulosti podobným útokom čelilo. Otázka ako úspešné boli tieto zatiaľ ostáva bez odpovede.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy