Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bývalý policajt Pakši sa dohodol na vine a treste, Boris Beňa chce ísť na slobodu
Zdielať na

Bývalý policajt Pakši sa dohodol na vine a treste, Boris Beňa chce ísť na slobodu

BRATISLAVA / Bývalý policajt Norbert Pakši v piatok dopoludnia uzatvoril s prokuratúrou dohodu o vine a treste. Ak ju potvrdí súd, Pakši si odpyká 5-ročné väzenie v prvej nápravnovýchovnej skupine. Okrem dohody na 5 rokov Pakši súhlasil aj s prepadnutím majetku.

Podľa informácií TV JOJ bývalý vysokopostavený funkcionár Norbert Pakši uzavrel s dozorovým prokurátorom ÚŠP dohodu o vine a treste. Akonáhle ju súd potvrdí, Pakši si odpyká 5-ročné väzenie v prvej nápravnovýchovnej skupine. 

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal dnes (16. 4. 2021) na Špecializovaný trestný súd návrh na schválenie dohody o vine a treste s Norbertom P. obvineným zo zločinu brania úplatku a inej súvisiacej trestnej činnosti," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Pakši sa po zadržaní priznáva k trestnej činnosti, dlhoročnému braniu úplatkov za krytie podvodov s palivami a kšeftami s DPH, ktoré mu odovzdával prevažne dnes už mŕtvy podnikateľ s pohonnými hmotami a bývalý príslušník SIS František Böhm.

Okrem päťročného trestu sa dohodli ja na prepadnutí majetku. Aký majetok mu chcú orgány činné v trestnom konaní zobrať, zatiaľ nie je jasné. Ide o všeobecnú formuláciu prepadnutia majetku. Ten sa najskôr musí zosumarizovať a spísať a potom sa urobia ďalšie úkony. 

Norbert Pakši bol obvinený spolu s Milanom Lučanský počas akcie Judáš. Neskôr hlavný obvinený Lučanský spáchal vo väzbe samovraždu. 

Námestníka SIS Beňu vyňali na samostatné konanie, kajúcnik chce z väzby na slobodu

Prokurátor ÚŠP GP SR obvineného funkcionára Slovenskej informačnej služby Borisa Beňu vylúčil zo skupiny obvinených policajných funkcionárov a príslušníkov tajnej služby na samostatné konanie. V prípade Judáš bol s Beňom obvinený z úplatkárstva aj exprezident Milan Lučanský. 

Podľa informácií TV JOJ došlo k odčleneniu stíhaného námestníka SIS zo skupiny obvinených začiatkom tohto týždňa, čím sa zrejme napĺňajú očakávania Beňovej obhajoby, ktorá za priznanie Beňu k braniu úplatkov a ďalšej trestnej činnosti chce dostať klienta z väzby na slobodu. V krátkej reakcii pre TV JOJ sa obhajca obvineného Borisa Beňu advokát Peter Kubina vyjadril, že vylúčenie klienta na samostatné konanie očakával, v krátkom čas by mali opäť zrealizovať vyšetrovacie orgány s Beňom ďalší výsluch. Kubina dúfa, že po ňom bude jeho klient Beňa prepustený z výkonu väzby na slobodu. 

Beňa pol povodne s ďalšími obvinenými stíhaný aj pre vydieranie. Podľa zdroja TV JOJ ale počas vyšetrovania došlo k zmene kvalifikácie skutku na prijímanie úplatku. Ide o prípad, z ktorého námestník SIS mal dostať časť úplatku od istého podnikateľa s palivami, no nakoniec podiel nedostal.

Pčolinský podľa Beňu ako šéf SIS zariadil, aby služba nesledovala podnikateľské aktivity veľkopodnikateľa Zoroslava Kollára a odpočúval jeho mobilné telefóny. Obaja funkcionári SIS za "zhodenie odposluchov" mali dostať od tiež obvineného Kollára spolu úplatok v sume 40 tisíc eur. Pčolinský aj Kollár odmietajú takéto konanie a svedectvo kajúcnika Borisa Beňu označili cez obhajobu za nezmysel a za účelové. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy