Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
FOTO: Riaditeľke ŠÚKL Baťovej prišli vyjadriť podporu kvetmi. Matovič ju nazval "pani B"
Zdielať na

FOTO: Riaditeľke ŠÚKL Baťovej prišli vyjadriť podporu kvetmi. Matovič ju nazval "pani B"

BRATISLAVA / Podporovatelia vedeckej obce sa v piatok stretli pred budovou Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, aby odovzdali symbolicky kvety. Iniciatíva vznikla na podporu šéfky ŠÚKL, Zuzany Baťovej, ktorá čelí tlaku zo strany expremiéra Igora Matoviča. Iniciátori žiadajú od vlády slušnú komunikáciu a nedehonestovanie človeka, ktorý si len robí svoju prácu.

Desiatky kytíc kvetov dnes od svojich podporovateľov dostala riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzana Baťová. Do sídla ústavu ich približne dve desiatky ľudí postupne priniesli osobne, ďalšie kytice priniesli donáškové služby kvetinárstiev. Kvety boli prejavom podpory Baťovej v jej spore s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽaNO) súvisiacim s registráciou ruskej vakcíny Sputnik V.

"Po tom, čo som vo štvrtok videla v televízii, ako sa špeciálne k pani Baťovej správa náš súčasný minister financií, som cítila potrebu práve takýmto spôsobom, minimálne takýmto spôsobom jej vyjadriť svoju podporu," povedala pre médiá jedna z účastníčok zhromaždenia pred sídlom ŠÚKL s tým, že Baťová zažíva momentálne pomstychtivosť a osobné útoky. Podľa ďalšej účastníčky expremiér "dehonestoval dve hodiny v priamom prenose jednu ženu, ktorá si iba konala svoje povinnosti".

Baťová sa za darované kvety prišla osobne poďakovať. "Strašne som rada, že sa zmobilizovala taká zdravá časť spoločnosti, ktorá vyvažuje tie nenávistné prejavy, ktorým čelím nielen ja, ale aj moji kolegovia. Veľmi si to vážime," vyhlásila.

Z úst šéfky ŠÚKL po tlačovej konferencií Igora Matoviča zazneli úvahy aj o možnom odchode. "Ja som nositeľom toho posudku, ale to nie je len o mne. To je o ľuďoch, ktorí tu majú 10-15 ročné skúsenosti a sú schopní diskutovať a argumentovať s ostatnými... Môžu ma zlomiť ako osobu, ale to odborné stanovisko ostáva rovnaké ,"  priblížila Baťová. 

Zámer s kvetmi má riaditeľka ústavu jednoduchý. Rozdať ho svojim zamestnancom.

Celá iniciatíva vznikla na základe tlačovej besedy Igora Matoviča, ktorý dlhodobo nepriamo kritizuje riaditeľku ústavu Zuzanu Baťovú. Ak by tu podľa Igora Matoviča nebola úmyselná snaha poškodiť vakcínu Sputnik V aj renomé tejto vakcíny a nebola narušená dôvera ľudí v túto vakcínu zo strany riaditeľky Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzany Baťovej, ktorá verejne tvrdila, že vakcíny Sputnik V využívané vo svete spája len názov, tak by sa dalo od dnešného dňa spustiť naplno očkovanie Sputnikom V.

"Avšak vzhľadom na to, že takéto hrubé klamstvo, znevažujúce túto vakcínu, zo strany šéfky ŠÚKL bolo pustené do sveta, musíme potvrdiť tieto výsledky aj v maďarskom certifikovanom ONCL laboratóriu. Aby sme navrátili dôveru ľudí v túto vakcínu a aby sme bránili dobré meno slovenskej vedy aj vo svete," podotkol Igor Matovič s tým, že ak by riaditeľka ŠÚKL nepolitkárčila a nezlyhala, tak by sa už ľudia mohli očkovať Sputnikom V. Ako zdôraznil, pritom všetky zo štrnástich testov dopadli "na jedničku"

Matovič označil tento krok za najväčšie zlyhanie vedy za posledných 10 rokov. Šéf rezortu financií na tlačovej besede zopakoval, že stanovisko ŠÚKL poškodilo dobré meno ruskej vakcíny Sputnik V vo svete. Riaditeľku ŠÚKL Zuzanu Baťovú zároveň obvinil zo šírenia bludov a jej meno spomenul 90-krát.

Pani B

Dnes Igor Matovič znovu zareagoval na kauzu Sputnik V.  Opäť v nej opakuje slová z tlačovej besedy. " V správe uviedla kľúčovú vetu, ktorou dosiahla svoje - spochybniť z pozície najvyššej štátnej liekovej autority Sputnik V pred celým svetom a odraniť ľudí aj na Slovensku od očkovania touto vakcínou.  Navyše - urobila to úmyseľne presne 10 minút pred tým, ako mi začalo rokovanie v Moskve, o ktorom vedela, že chcem na ňom zachrániť dodávky Sputnika na Slovensko," napísal minister financií. Ako zároveň dodal, výrok o tom, že na Slovensko dorazila iná vakcína ako do ostatných krajín by sa nehanbil ani " známy minister propagandy".  Šéfku ŠÚKL nazval v príspevku ako "pani B, ktorá urobila nekonečnú hanbu".

Expremiér následne zverejnil ďalší status, v ktorom opäť nepriamo zaútočil na Baťovú.  "Z úcty ku každej skutočnej vedkyni, ktorá vie, že závery každého vedeckého skúmania majú byť za každej situácie postavené len a len na faktoch ... a nie na politickej objednávke," napísal Matovič v statuse, ku ktorému pridal fotografiu kvetín.

Za Baťovou stojí SaS, Za Ľudí, prezidentka aj minister zdravotníctva

Zuzany Baťovej sa pritom zastala široká odborná obec spoločne s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Vedci žiadali od premiéra Eduarda Hegera, aby sa verejne ospravedľnil za výroky Igora Matoviča, to sa však nestalo a nasledovala ďalšia tlačová beseda plná obvinení. Najnovšie sa za ŠÚKL postavila aj koaličná strana Sloboda a Solidarita.

"Je nevyhnutné, aby tento úrad pracoval nestranne. Aj preto odsudzujeme akýkoľvek politický nátlak voči ŠÚKL a nemôžeme súhlasiť ani s osobnými útokmi na pani riaditeľku, ktoré sa dotýkajú jej rodiny," dodala v stanovisku SaS.

Ďalšou koaličnou stranou, ktorá sa zastala Baťovej je Za Ľudí. 

"Pre všetky vakcíny, či sú z Ruska, Ameriky, Veľkej Británie alebo zo Švédska musia platiť rovnaké pravidlá. Tak postupuje aj Nemecko, Rakúsko, Česká republika a ďalšie krajiny. Všetky sú pripravené očkovať aj Sputnikom V hneď po tom, ako ho schváli Európska lieková agentúra a ako bude isté, že vakcína je bezpečná," priblížila Remišová.

Všetci podľa nej čakajú na to, že ruská strana dodá potrebné dokumenty, aby sa vakcína mohla rýchlo schváliť. Remišová doplnila, že o mimoriadnom dočasnom použití vakcíny Sputnik V rozhodol podľa zákona bývalý minister zdravotníctva pred viac ako mesiacom. "Z viacerých dôvodov sa však vakcína stále nepoužíva. Nový minister zdravotníctva má našu dôveru a čakáme na jeho návrh na riešenie situácie s vakcínou Sputnik V. Riešenie tejto situácie je odbornou a technickou záležitosťou v kompetencii ministra zdravotníctva a nie je potrebné mať k tomu desiatky tlačových konferencií bez prezentácie reálneho riešenia," dodala líderka Za ľudí. 

Svoju dôveru v relácií Braňo Závodský Naživo vyjadril aj súčasný minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Ten tvrdí, že si nemyslí, že v prípade Baťová pochybila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy