Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Aké výnimky platia pri cvičení a športe? Odpovede nájdeme v športovom Covid automate
Zdielať na

Aké výnimky platia pri cvičení a športe? Odpovede nájdeme v športovom Covid automate

BRATISLAVA / Na uvoľnenie protipandemických opatrení čakal netrpezlivo aj svet športu. Uvoľnenie síce prišlo, no nie až také, aké by si mnohí priali. Väčšina to však berie ako prvý krok k tomu, aby šport na Slovensku začal opäť normálne fungovať. Zatiaľ sa bude riadiť športovým Covid automatom.

Podľa športového Covid automatu môžu v okrese Komárno deti na školách cvičiť - a to za presne daných podmienok. Telesná výchova na komárňanských školách je zatiaľ bez telocviční. "Telocvične sú zatvorené od októbra. Je to strašne dlhá doba, preto sa snažíme využiť aj náš školský dvor," povedal Slavomír Ďurčo, riaditeľ ZŠ Pohraničná, Komárno. Hodiny sú povolené v exteriéri, a tak závisia od počasia. Žiaci môžu cvičiť bez rúška, ale len s minimálnym náradím. "Poviem úprimne, ani my sami nerozumieme všetkým obmedzeniam. Je zákaz vychádzania, ale my nevieme, či vychádzka počas telesnej výchovy patrí medzi tie výnimky alebo nie," vyjadrila sa Zuzana Langschadlová, riaditeľka ZŠ Komenského, Komárno. 


Na tieto otázky by mal dať odpovede pre každý z okresov športový Covid automat, ktorý sa nerodil ľahko. Napríklad, aby vôbec mohli v interiéri i exteriéri spolu športovať 6-ti ľudia plus jeden tréner. "Skoro 7-8 mesiacov sme sa hádali, že piati sú nezmysel, že aspoň 6, pretože v tom kolektívnom športe sa cvičí v dvojiciach, trojiciach," povedal štátny tajomník ministerstva školstva pre šport Ivan Husár. Aj keď ani tento systém nie je dokonalý. Napríklad pre bežcov, ktorí trénujú v skupinách. "Ja sa teším, že konečne je možné aspoň voľajaké športovanie. Ale nie je to úplne ideálne, pretože aj má človek skupinu 10 ľudí, ktorým štyrom, dvom povie: Ty áno - ty nie? A rozdeliť to na polovicu, tak ten tréning stráca takého ducha," skonštatoval Marcel Matanin, bežec a bežecký tréner. V kontaktných športoch - ako napríklad džudo či box sa zatiaľ môže trénovať len individuálne a s dodržiavaním dvojmetrovej vzdialenosti. Ďalšie uvoľňovanie opatrení by mohli priniesť už najbližšie dni. "Máme plné nemocnice, stále veľký počet mŕtvych. Prihováram sa za to, nech sa to radšej posunie na tých 13 dní," povedal Husár.


Na trávnik vybehli aj členovia jedného z najväčších amatérskych klubov na Slovensku FC Baník Prievidza. "Za nás, za trénerov, aj za chalanov, sme radi, že sme opäť na ihrisku," skonštatoval tréner Peter Roháč. "Ihrisko je rozdelené na štyri časti, trénujeme po 6-tich," vyjadril sa prezident FC Baník Prievidza Róbert Šuník. Pred pandémiou ich v klube trénovalo 550. Koľko sa ich vráti späť, nevedia. Zatvorenie športovísk počas pandémie hodnotia ako tragédiu. "Ja si myslím, že šport sa pre deti nemal zatvárať vôbec," zhodnotil Šuník. 

Kto nemal radosť ani potom, keď sa oznámilo, že sa uvoľňujú pravidlá pre šport, boli plavci. Plavárne na Slovensku totiž vo väčšine prípadov zostali zatvorené. Tak je to aj v prípade 25-metrového bazénu na bratislavských Pasienkoch. "Robíme všetko preto, aby sme mohli otvoriť 26. apríla pre plavecké kluby," uviedol Tibor Dányi, vedúci strediska Pasienky v Bratislave. Slovenská plavecká federácia si na sociálnych sieťach urobila sama prieskum, koľko bazénov sa vlastne sprístupnilo. "Sú aj otvorené, ale spočítam ich na prstoch jednej ruky," vyjadril sa Šulek.

Napustenie bazéna a jeho vyhriatie na 27 stupňov by trvalo asi týždeň. Kapacita je 40 ľudí. Aktuálne pandemické opatrenia však dovoľujú na hodinu pustiť šesť osôb, pričom do práce by muselo nastúpiť desať zamestnancov. "Určite je to lepšie neotvoriť. Máme vypustený bazén, nefiltrujeme vodu, zamestnanci sú doma na 80 percent, čiže nikto sa tu nesprchuje, nikomu nesvietim," povedal Peter Ždiňak, poverený riadením správy športových a rekreačných zariadení v Humennom. Aktuálne prerábajú šatne a malý bazén. Prevádzka veľkého bazéna by pre mesto bola nerentabilná. "Obrovské náklady a tržby skoro žiadne. Šesť ľudí na hodinu, to je pri našom vstupnom 10 eur zisku. A náklad možno tisíc," ozrejmil Ždiňak. V prípade bazénov odborníci považujú za problém aj používanie šatní, spŕch či WC. "WHO tvrdí, že v bazéne sa Covid nešíri, takže odkiaľ berú závery, že sme najnebezpečnejší šport?," dodal Šulek.





Súvisiace články

Najčítanejšie správy