Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odmietnutý Tunisan svoj boj o pobyt na Slovensku nevzdáva. Na cudzineckú políciu podal žalobu
Zdielať na

Odmietnutý Tunisan svoj boj o pobyt na Slovensku nevzdáva. Na cudzineckú políciu podal žalobu

BANSKÁ BYSTRICA / Aj keď Tunisan Houssem sa oženil so Slovenkou Alenou, od sobáša s ňou ešte nežil. Slovenské úrady mu totiž odmietli udeliť trvalý pobyt. Svoj boj však nevzdáva. Podal žalobu na cudzineckú políciu a Banskobystrický krajský súd rozhodol v prospech cudzinca.


Odmietnutý Tunisan svoj boj o pobyt na Slovensku nevzdáva, na cudzineckú políciu podal žalobu a tá dostala ďalší úder. Tentokrát od Banskobystrického krajského súdu, ktorý rozhodol v prospech cudzinca. Vlani v lete konanie polície ostro odsúdila aj ombudsmanka, s tým že je protiústavné. Napriek tomu Tunisan od uzavretia manželstva so Slovenkou Alenou ešte nežil.

"Zatiaľ perfektne, ešte sme vyhrali len bitku, nie vojnu. Dúfam, že už to bude na dobrej ceste a muž príde konečne," opísala svoje pocity Slovenka Alena.

"V právnej veci žalobcu občana Tuniskej republiky proti žalovanému Riaditeľstvo hraničnej a cudzineckej polície, Banská Bystrica. Krajský súd v Banskej Bystrici rozhodol tak, že zrušil rozhodnutie žalovaného a vec mu vrátil na ďalšie konanie," uviedla hovorkyňa krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Uhrovičová.


"Riaditeľstvo hraničnej a cudzineckej polície doposiaľ neobdržalo predmetný rozsudok KS BB, takže k uvedenej veci nie je zatiaľ možné zaujať objektívne stanovisko," skonštatovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.


Slovenka Alena s manželom z Tunisu bojujú za ich spoločný život u nás už 4 roky. Banskobystrická polícia ich sobáš najskôr označila za účelový. A hoci Najvyšší súd platnosť manželstva potvrdil, polícia cudzinca, ktorý doteraz ešte nevstúpil ani na pôdu Európy, administratívne vyhostila.

"Dňa 18.11.2019 bolo na OCP PZ doručené stanovisko spravodajskej služby, že nesúhlasí s udelením pobytu pre uvedeného cudzinca," informovala Bárdyová.

Dôvod prečo tak rozhodli SIS ani polícia neuviedli. A práve to je problém. Tvrdo to skritizovala ombudsmanka a presne to isté namieta aj súd.

"V ďalšom konaní bude povinnosťou žalovaného vyhodnotiť nesúhlasné stanovisko Slovenskej informačnej služby k pobytu cudzinca na území SR," povedala hovorkyňa krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Uhrovičová.

 
 "Verejná ochrankyňa práv v danom prípade konštatovala porušenie viacerých základných práv podávateľa. A postup správnych orgánov vyhodnotila ako rozporný s ústavou. Z tohto dôvodu rozhodnutie súdu víta," uviedla hovorkyňa verejného ochrancu práv Michaela Pavelková.

"Nikdy nikomu žiadny dôvod nebol povedaný. Mám za to, že nemajú v rukách jeden jediný dôkaz, prečo by sme nemohli žiť spolu," myslí si pani Alena.

Polícia si ale stále pochybenie nepriznáva



"Útvary cudzineckej polície konajú v zmysle Ústavy SR a zákonných noriem platných na území SR. V uvedenom prípade doposiaľ rozhodli vždy v zmysle zákonných noriem, ktorými boli viazané," povedala hovorkyňa policajného prezídia Bárdyová.

Je teda v konflikte už aj so súdom. Ten sa totiž vo svojom rozhodnutí opieral práve o nález Ústavného súdu. A nielen to. "Ako aj podľa právnych názorov vyslovených v súvisiacej judikatúre Najvyššieho súdu SR," skonštatovala hovorkyňa banskobystrického krajského súdu Uhrovičová.

"Je vidieť, že krajský súd sa zaoberal aj týmto pochybením polície. Tým, že teda účastníci absolútne nevedia, že v akom sú postavení, tak je to protiústavné. Nie je možné, aby tam bolo len suché konštatovanie alebo odkázanie na stanovisko SIS," myslí si advokát Milan Ficek.

"Dali sme sa na boj, tak budeme bojovať a určite dokážeme všetkým, že máme naozaj pravdu," povedala pani Alena.


Rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici ešte nie je právoplatné. Akonáhle sa tak stane, na ťahu bude cudzinecká polícia, ktorá by mala tento prípad nanovo otvoriť. Pani Alena zvažuje všetko aj to, že opustí Slovensko a s dvoma deťmi a odíde do Tunisu.  "Nakoľko nám to bolo zo strany cudzineckej polície odporučené, aby sme odišli preč," uzavrela pani Alena.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy