Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na neprimerané podmienky a dĺžku v kolúznej väzbe na Slovensku upozorňuje roky aj Európsky súd pre ľudské práva
Zdielať na

Na neprimerané podmienky a dĺžku v kolúznej väzbe na Slovensku upozorňuje roky aj Európsky súd pre ľudské práva

BRATISLAVA / Veľké ryby za mrežami rozpútali verejnú diskusiu o tom, v akých podmienkach žijú väzobne stíhaní ľudia na Slovensku. Pre jedných je väzba nástroj mučenia ako v stredoveku, pre iných je to nevyhnutná karanténa, ktorá dýcha zločinu na krk. No a podľa európskeho výboru tu 26 rokov porušujeme ľudské práva.

Anders Brejvik. Jeden z najbrutálnejších vrahov a teroristov Európy. Dlhoročný trest si odpykáva v jednej z najluxusnejších väzníc. Má vlastnú posilňovňu, miestnosť s počítačom, prístupnú obývačku, záhradu, či hernú konzolu.

Mýtnik, Judáš, Búrka, Víchrica, Dobytkár a ďalšie policajné akcie majú za výsledok desiatky ľudí vyšetrovaných za mrežami. Mnohí z nich pritom v najprísnejšej - kolúznej väzbe. Aj keď ešte nie sú odsúdení, majú v nej často horšie podmienky, ako vrah s doživotným trestom. Pádu z vrcholu na samé dno znáša každý inak. Veľkopodnikateľa Brhela hospitalizovali na psychiatrii. Monika Jankovská vo výpovedi spomínala zvratky, výkaly aj krv na cele. Bývalého šéfa PPA Juraja Kožucha zmenila väzba na nepoznanie. Bývalý policajný prezident Milan Lučanský za mrežami spáchal samovraždu. Za advokáta Ribára sa prihovorila aj časť advokátskej komory, keď spoza mreží napísal list. "Hodinu denne môžem ísť na vychádzku – na strechu väznice – 4 steny, hore nebo – vidím ho cez zamrežovanú sieť. Vychádzkový koridor má cca 16 až 24 m2. Ak by ste v takýchto podmienkach držali väčšieho psa – odsúdia Vás za týranie zvierat," písalo sa v liste. Generál Tibor Gašpar nedávno žiadal súd aspoň o zmiernenie väzby, aby mal viac kontaktu s rodinou. Neuspel. "Prokurátor len argumentuje, že je to celkom bežné, takto obmedzovať ľudí. Ale celkom bežné to byť nemôže," vyjadril sa advokát Marek Para. Myslí si to aj Európsky výbor proti mučeniu a ponižovaniu. Slovensko 26 rokov kritizuje za to, v akých podmienkach väzníme obvinených. "Štát ale pred Európskym súdom pre ľudské práva sa nemôže vyhovárať na to že má nedostatok finančných prostriedkov, pokiaľ ide o nehumánne podmienky väzby, ani na to, že úmyslom vnútroštátnych orgánov nebolo pokoriť osobu," povedala Marica Pirošíková, bývalá zástupkyňa SR pred Európskym súdom pre ľudské práva. Hovoria o tom viaceré rozsudky európskeho súdu.

Za neprimerané podmienky a dĺžku si už vysúdil 9 000 eur

Napríklad Peter Laduna svedok v jednej z černákových káuz dokonca od Slovenska v Štrasburgu vysúdil 9 tisíc eur za to, ako s ním naše orgány zaobchádzali. "Európsky súd pre ľudské práva vo svojom rozsudku poukázal aj na správy európskeho výboru na zabránenie mučenia a jej nedostatočnú implementáciu zo strany Slovenskej republiky," konštatovala Pirošíková. Od 95. roku tento výbor hovorí, že sa k obvineným vo väzbe Slovensko správa nehumánne. Naposledy v roku 2018. "Upozornil na to, že zásada spolupráce podľa dohovoru neznamená len to, že budú sprevádzaní po jednotlivých miestach členovia výboru, kde sú osoby pozbavené osobnej slobody," reagovala Pirošíková. Inak povedané, nie len komisárom ukázať cely, ale aj zapracovať ich pripomienky. Zbor väzenskej a justičnej stráže tvrdí, že sa tak už deje. "Záväzok riadiť sa týmito odporúčaniami sme dodržali pri už zrekonštruovaných väzenských objektoch a plánujeme rovnako systematicky pokračovať aj pri výstavbe v Rimavskej Sobote," reagoval Zväz väzenskej a justičnej stráže. Pokarhanie sme však viackrát dostali aj za dĺžku či odôvodnenosť väzby. "Ak je to bez uvedenia dôvodu, ak sa nevie dopátrať dôvodov, ak je to bez časového ohraničenia, predovšetkým teda zásah do jeho práv komunikovať s rodinou, tak je to veľké psychické utrpenie," vysvetlil advokát Para. Základná väzba u nás trvá 7 mesiacov. Možno ju predlžovať. Celkovo až 5 rokov. Mnohí právnici pritom upozorňujú, že v Česku majú policajti 3 mesiace na to, aby nazbierali dôkazy. Aj európske právo je v tomto nekompromisné. Ak sa preukáže, že je obvinený vo väzbe dlhé mesiace a vyšetrovacie orgány s prípadom nepohli ani o krok, mal by nasledovať jednoznačný postup. "Z judikatúry európskeho súdu vyplýva, že v takomto prípade aj napriek existencii relevantných dôvodov väzby musí byť osoba okamžite prepustená na slobodu," povedala Pirošíková. Podľa advokátov aj akademikov možno očakávať úspešné žaloby na euróskom súde. Aktuálne je vo väzbe 1615 obvinených. 168 z nich je v kolúznej väzbe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy