Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Obeť Covidu -19: Röntgen si robil vo veterinárnej ambulancií
Zdielať na

Obeť Covidu -19: Röntgen si robil vo veterinárnej ambulancií

JUŽNÉ SLOVENSKO / Manželka 38-ročného veterinára, ktorý ako pacient, pozitívny na covid, zomrel v nemocnici, chce upozorniť na problémy pri komunikácii s niektorými lekármi. Je presvedčená o tom, že manžel sa do nemocnice dostal príliš neskoro. Navyše aj röntgen pľúc si musel urobiť vo svojej veterinárnej ambulancii.

"Problém nastal 7. deň, keď manžel začal ťažšie dýchať, a on sám sa pýtal do nemocnice, čo on by nikdy neurobil za normálnych okolností," objasnila pani Jana. Manželia, obaja veterinári, z juhu Slovenska, dovtedy riešili stav covid pozitívneho manžela telefonicky so svojim všeobecným lekárom.  "Od 25. januára mal permanentne horúčky, ktoré sme sa snažili sťahovať, ale tie horúčky prišli po 3-4 hodinách znova," opísala pani.


Na žiadosť manžela zavolala na 112-tku, hovor trval 9 minút, s nasledovným záverom: "pokiaľ manžela v hrudníku nebolí, nie je to indikácia na volanie sanitky a hospitalizáciu ."


Na druhý deň sa situácia zhoršila – pribudli závrate a tak opäť volali svojho všeobecného lekára.  "Hovoril, že by potreboval manžel röntgen, ale teraz v tejto dobe ťažko," opísala hovor pani Jana.


Bola nedeľa a tak vzala manžela do ich veterinárnej ambulancie a spravila mu röntgen sama – ukázalo sa rozsiahle poškodenie pľúc. Preto ho ihneď vzala do nemocnice. Tam 38-ročnému mužovi, bez predchádzajúcich vážnejších ochorení, po pár dňoch zlyhali pľúca a zomrel. "V nemocnici nám pani doktora na ARO povedala, že všeobecní doktori nezvládli situáciu a nezvládajú ju naďalej. Chcem zdôrazniť, že toto nie je iba náš problém, veľa ľudí sa sťažuje, že nie sú poriešení, nedostanú adektvátne lieky, nezdvihnú im doktori telefón," povedala pani Jana.



"Pacienti by mali byť kontaktovaní v pravidelných intervaloch svojim všeobecným lekárom, ktorý liečbu upravuje podľa toho, aké symptómy sa dostavia," informovala hovorkyňa Zväzu ambulantných poskytovateľov Zuzana Dolníková.


"Neskoro sme ho vzali do nemocnice, keby sa veci riešili inak – odber krvi, röntgen, trošku skôr, nie už 7-8 deň, to už je neskoro," myslí si manželka veterinára.


Podaktorí covid pacienti sa dokonca telefonicky nedostanú ďalej ako po sestričku obvodného lekára.  "Ja takúto informáciu nemám, naši ambulantní lekári denno-denne robia desiatky telefonátov, ak nie stovky," uviedla Dolníková.


Aj všeobecní lekári majú z ministerstva metodické usmernenia, posledná aktualizácia bola 21. januára. "Chceme zároveň veľmi pekne poprosiť, aby lekári skutočne aj počúvali a vyhodnotili zdravotný stav pacienta," vyzýva rezort zdravotníctva.


"Ako náhle zostanete covidovým pacientom, ste chytení do pasce," uzavrela smútiaca manželka Jana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy