Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Gastrolístky po novom: budete si môcť vybrať či peniaze alebo gastrolístky
Zdielať na

Gastrolístky po novom: budete si môcť vybrať či peniaze alebo gastrolístky

BRATISLAVA / Využijete gastrolístky, alebo si vypýtate peniaze? Od začiatku marca bude účinná novela, ktorá približne miliónu ľudí umožní vybrať si formu, akou budeme platiť za jedlo. Na túto zmenu sa však musia pripraviť najmä zamestnávatelia a preto poslanci ponechali prechodné obdobie do konca roka.

Zamestnanci si nebudú vyberať medzi gastrolístkami a hotovosťou hneď teraz od marca, ale neskôr podľa možností a podmienok danej firmy. Ide o to, že mnoho podnikov má zmluvy, ktoré nemožno vypovedať zo dňa na deň. "Špeciálne veľké firmy, ktoré majú zmluvy s gastro emitentmi, ktoré pochopiteľne nie je možné veľmi rýchlo zrušiť, alebo zmeniť, majú prechodné obdobie do konca tohto roka," vysvetli predseda finančného výboru Marián Viskupič.

Ak má firma vlastnú jedáleň, táto možnosť stravovania má prednosť pred voľbou finančného príspevku. Tí ľudia, ktorí si budú môcť vyberať medzi gastrolístkami a peniazmi, sa nemusia báť, že by ich hotovosť bola okresaná o nejaké odvody. "Pokiaľ si zamestnanec vyberie hotovosť, táto suma bude nezdanená, nezodvodnená. To znamená, že na výplatnej páske ju dostane ako čistú sumu - príspevok na stravu," uviedol predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský. Samozrejme, aj v našej firme už hľadajú možnosti, aby si desiatky a desiatky zamestnancov mohli vybrať to, čo im vyhovuje. Náplň a formu práce totiž máme rôznu. "Detaily týkajúce sa zabezpečenia stravovania podľa zákona môže zamestnávateľ ustanoviť vo vnútornom predpise. V televízii JOJ už analyzujeme možnosti, ako nastaviť vyhovujúci mechanizmus pre našich zamestnancov," informovala hovorkyňa TV JOJ Lucia Tuhelová. Inak, parlamentné debaty o zákonoch bývajú len málokedy ochutené humorom. Pri tejto téme sa o to pokúsil poslanec Dostál, podľa ktorého drvivá väčšina ľudí chodí jesť z dôvodu, že sú hladní, a nie preto, že majú gastrolístky a musia ich spotrebovať. "Čítal som jednu historickú štúdiu, ktorá potvrdzuje, že ľudia sa stravovali aj pred objavením gastrolístkov," povedal poslanec Ondrej Dostál. Keď sa už zamestnanec rozhodne buď pre lístky, alebo pre peniaze, táto jeho voľba bude platiť rok. Ide o to, aby ľudia nemenili svoje rozhodnutia každú chvíľu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy