Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na nelegálnu skládku upozorňujú mestskí poslanci niekoľko mesiacov. Spoločnosti hrozí pokuta až 250 tisíc
Zdielať na

Na nelegálnu skládku upozorňujú mestskí poslanci niekoľko mesiacov. Spoločnosti hrozí pokuta až 250 tisíc

SEREĎ / Už niekoľko mesiacov poukazujú seredskí poslanci na zlý stav jedného z mestských pozemkov. Ide o areál bioplynovej stanice, neďaleko Serede. Na jeho pôde sa má nachádzať nelegálny odpad, čo však nájomca pozemku odmieta. Inšpekcia životného prostredia dospela k viacerým záverom. Prípadom sa už zaoberá polícia.

Spoločnosť spolupracuje s mestom na zbere biologického odpadu. V posledných mesiacoch však bolo na pozemku možné vidieť tony plastu. Obyvatelia, ale i niektorí poslanci tvrdili, že sú tam nelegálne. Podľa stanoviska spoločnosti ale ide o vstupné suroviny do špeciálneho technologického procesu, na ktoré majú povolenie.

"Na zelenú linku ministerstva životného prostredia sme dostali podnet od občanov, ktorí zaevidovali navážanie plastového odpadu na prenajatom mestskom pozemku. Tento podnet sme posúdili, vyhodnotili a postúpili sme ho na Slovenskú inšpekciu životného prostredia," uviedla Adriana Veselá z Zelenej linky Ministerstva životného prostredia SR. Prípadom sa zaoberali inšpektori životného prostredia, ktorí napokon zistili viaceré porušenia. "Umiestňoval v tomto svojom zariadení na zhodnocovanie odpadu, odpady, na ktoré nemal vydaný súhlas. Tak isto, časť týchto odpadov presúval osobe, ktorá nemala súhlas na nakladanie s takýmto odpadom," konštatoval Ján Jenčo, riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Spoločnosť s tým ale nesúhlasí. "Rozhodnutím OÚ Galanta bol našej spoločnosti udelený súhlas na zhodnocovanie všetkých druhov odpadov, ktoré boli do zariadenia prijaté," vyjadrila sa spoločnosť. Podľa stanoviska spoločnosť dokonca viaceré tvrdenia kontroly vyvrátila. Podľa nej sa ale inšpekcia s týmito námietkami nevysporiadala. To ale nie je jediné porušenie, ktoré mala kontrola zistiť. "Kontrolovaný subjekt sa podieľal na protizákonnej preprave odpadu cez hranice," uviedol Jenčo.

 Podobné tvrdenia spoločnosť taktiež odmieta. Výsledok tejto kontroly vychádza z nesprávne posúdeného skutkového stavu a závery v nej uvedené sú vecne nesprávne. Slovenská inšpekcia životného prostredia napokon postúpila prípad polícii, s podozrením zo spáchania trestného činu. "Môžeme potvrdiť, že polícia vedie vyšetrovanie pre prečin neoprávneného nakladania s odpadmi. Škody boli predbežne vyčíslené na viac ako 30 tisíc eur," informovala Mária Linkešová, hovorkyňa krajského riaditeľstva. Podľa inšpekcie spoločnosť nedodržiavala stanovené lehoty, čo malo vyvolať dojem úmyselného predlžovania kontroly. "Kontrolovanému subjektu v tomto prípade hrozí pokuta 2 tisíc až 250 tisíc eur," vysvetlil Jenčo. Podľa spoločnosti bola ale dôvodom náhla práce neschopnosť niektorých zamestnancov. Okrem toho spoločnosť celú vec považuje ako snahu o poškodenie jej dobrého mena. V tejto súvislosti mala podať už viaceré trestné oznámenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy