Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rozhovor s bývalým väzňom z kolúznej väzby rozprúdil diskusiu. Európsky výbor hovorí o porušovaní ľudských práv
Zdielať na

Rozhovor s bývalým väzňom z kolúznej väzby rozprúdil diskusiu. Európsky výbor hovorí o porušovaní ľudských práv

BRATISLAVA / Rozhovor s bývalým väzňom, ktorý strávil v kolúznej väzbe viac ako rok, rozprúdil diskusiu o tom, či sú podmienky zadržiavania ne-odsúdených osôb na Slovensku humánne. Výbor na úrovni európskeho súdu v Štrasburgu dlhodobo vraví, že porušujeme ľudské práva.

List rodine či od rodiny putuje aj mesiac. Návšteva či telefonát len so súhlasom vyšetrovateľa. Vychádzka v malom uzavretom priestore hodinu denne.  Tieto a mnohé ďalšie podmienky opísal pre televíziu JOJ muž, ktorý v kolúznej väzbe rok o svojej rodine nič nevedel. Stále mu pritom vinu nedokázali.  "Poviem vám pravdu, každý rozmýšľa už pri tom nejakom konci síl, že jednoducho, či nie je jednoduchšie to ukončiť," povedal odsúdený muž čakajúci svoj trest na slobode.


Dodnes rezonuje prípad samovraždy bývalého policajného prezidenta, či pokus o samovraždu bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti. Monika Jankovská poukazovala na nehumánne podmienky v cele.
"Bola celá špinavá, bola v nej zaschnutá krv, exkrementy a zvratky. Asi týždeň mi trvalo, kým som ju dala do poriadku a každý deň som čakala do večera, pretože tu aspoň od 18.00 do 19.00 tiekla teplá voda," uviedla Jankovská.


Muži vo väzbe pritom majú sprchu 2x do týždňa. Cela je malá ako kupé nočného rýchlika. Pri ceste vlakom kupé môžeme kedykoľvek opustiť. Vieme, kam ideme, kedy tam prídeme a čo nás vonku čaká. V cele platí, že 3 a pol metra štvorcového je pre väzňa domovom na 23 hodín denne.


Keď niekoho zatvoria do väzby, stále nie je vinný. V cele môže byť aj roky. V krajnom prípade 5. Platí len zásada, že tam má byť čo najkratšie. "Toto má samozrejme veľký dopad na psychiku a je veľmi ťažké potom udržať toho človeka pred nejakým skratovým konaním," myslí si advokát Marek Para.


Najprísnejšia je kolúzna väzba. Aby obvinený neovplyvňoval prípravné konanie, je odrezaný od okolitého sveta.
"Účel svätí prostriedky a kalkuluje sa s s určitými psychickými dopadmi a teda možnosťou primäť toho človeka k spolupráci," pokračuje Para.

Väzeň sa teoreticky môže sťažovať. Muž, ktorý nám podmienky vo väzbe opísal však tvrdí, že mal obavu z pomsty za to, že sa sťažuje, a tak radšej mlčal. Obyčajný list rodine aj v dnešnej dobe bežne putuje cez vyšetrovateľa aj mesiac. Lehota na to nie je.  "Podľa trestného poriadku, alebo podľa zákona o výkone väzby nie je tento prístup vyšetrovateľa možné preskúmať sudcom pre prípravné konanie, čo je podľa mňa na škodu veci," vysvetlil advokát.


Na nehumánne podmienky vo väzbe na Slovensku poukazujú advokáti, akademici ale aj bývalá zástupkyňa Slovenska pred Európskym súdom pre ľudské práva.  "Európsky výbor na zabránenie mučenia pri svojich návštevách opakovane konštatoval zásadné nedostatky, pokiaľ ide o podmienky väzby," informovala Marica Pirošíková.


Slovensko je povinné pripomienky európskeho výboru aplikovať. Roky sa však neudialo skoro nič. Diskusiu k technickým podmienkam väzby pripustil aj nový špeciálny prokurátor. Nepáči sa mu však, že sa o tom hovorí až teraz, keď sú vo väzbe držané veľké ryby.  "Akonáhle nastali trestné stíhania aj osôb, dovolím si povedať, ktoré sa domnievali dlhé roky, že stoja nad zákonom, zrazu je problém v právnej úprave," vyhlásil špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

"Ma zaráža, keď sa niektorí vyjadrujú, že dlhodobo sa tu nikto k väzbe nevyjadroval ani ju nekritizoval,"
uviedla Pirošíková.

Bývalá zástupkyňa Slovenska pred európskym súdom dodnes prednáša sudcom či prokurátorom. Tvrdí, že o tom hovorila už v roku 2000. Ministerka spravodlivosti povedala, že treba zriadiť pracovnú skupinu, ktorá pripraví zmenu zákona. Boli by v nej aj policajti či prokurátori.  "Nejde teraz o to, aby sme rýchlo urobili nejakú zmenu, pretože sa javí, že by to bolo dobré. Ale treba ju urobiť naozaj tak aby plnila svoj účel,"  myslí si ministerka Mária Kolíková.


To, že obvinení sú zadržiavaní v neľudských podmienkach rezonuje v odborných kruhoch už roky. Prvýkrát nás na to Európsky výbor proti mučeniu upozornil už v roku 1995.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy