Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po boji s vážnou chorobou zomrel poslanec za Smer-SD Ľubomír Petrák
Zdielať na

Po boji s vážnou chorobou zomrel poslanec za Smer-SD Ľubomír Petrák

BRATISLAVA / Vo veku 59 rokov zomrel poslanec Národnej rady SR za stranu Smer - sociálna demokracia a starosta obce Hurbanova Ves Ľubomír Petrák. Informoval o tom Smer-SD na sociálnej sieti, kde zverejnil fotografiu s kondolenciou.

Fico smúti za dlhoročným kolegom

Za svojím kolegom smúti aj predseda Smeru-SD Robert Fico. "Ľubo Petrák bol môj 30-ročný politický kolega a osobný priateľ. Každý, kto ho bližšie poznal, musí za ním smútiť. Ľubo, odpočívaj v pokoji," napísal na Facebooku Fico. Práve on v piatok 19. februára na tlačovej konferencii informoval, že Ľubomír Petrák je vo vážnom zdravotnom stave a zvádza ťažký boj. "Dovoľte mi predtým, ako sa vyjadrím k téme, oznámiť, že jeden náš kolega, poslanec Národnej rady Ľubo Petrák, zvádza v ostatných dňoch a ostatných hodinách ťažký boj. My mu nemáme ako pomôcť, len tak, že naňho myslíme a držíme mu palce," oznámil Fico. Na otázku, či má koronavírus, Fico odpovedal, že nemá oprávnenie poskytovať informácie o jeho zdravotnom stave. Doplnil, že podstúpil vážny chirurgický zákrok. 

Petrák bol hospitalizovaný v ružinovskej nemocnici. V rovnakej nemocnici leží pre koronavírus aj slovenský prokurátor Jozef Čentéš, ktorého stav je stále vážny. 

Na kolegu nezabudol ani Pellegrini

Na svojho dlhoročného kolegu nezabudol ani expremiér a súčasný líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini. "S veľkým pohnutím som prijal smutnú správu o úmrtí dlhoročného kolegu a priateľa Ľubomíra Petráka. Pandémia svojimi tragickými dopadmi zasahuje celý národ a je našou povinnosťou urobiť všetko preto, aby sme ju porazili," uviedol na Facebooku Pellegrini.

Za svojím straníckym kolegom smúti aj Richter

"Odišiel človek, s ktorým som spolupracoval desiatky rokov. Ľubo Petrák bol poctivý a pracovitý kolega a vzorný otec rodiny. Vyjadrujem úprimnú sústrasť celej rodine a blízkym," napísal poslanec NR SR za stranu Smer-SD a exminister práce Ján Richter.

Čaputová spomína na Petráka ako na korektného človeka

Prezidentka Zuzana Čaputová poznala poslanca Ľubomíra Petráka osobne. Vždy si vážila jeho korektný prístup a vystupovanie. „Svojou prácou si získal aj rešpekt politických oponentov. Jeho najbližšej rodine a pozostalým vyjadrujem úprimnú sústrasť," uviedla Čaputová.

Matovič mal Petráka rád

Premiér Igor Matovič vo svojom profile na sociálnej sieti napísal, že mal poslanca Ľubomíra Petráka rád. „Považoval som ho de facto za omyl v Smere a veľakrát som mu to aj povedal. O život ho pripravil zabijak, ktorý jeho kolegovia bez rúšok na námestiach 17. novembra podlo spochybňovali. Odpočívaj v pokoji," doplnil predseda vlády.

Kollára Petrákova smrť ľudsky zasiahla

Správa o úmrtí Ľubomíra Petráka predsedu parlamentu Borisa Kollára ľudsky zasiahla, vyjadruje úprimnú sústrasť celej jeho rodine, pozostalým a blízkym. Uviedol to vo svojom profile na sociálnej sieti. „Chcel by som taktiež vyjadriť vďaku za jeho prácu, ktorú urobil ako dlhoročný poslanec parlamentu a bývalý predseda výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Bol to výnimočný človek, odborník, ktorý sa, žiaľ, stal ďalšou obeťou zákernej choroby. Myslím, že môžem povedať za všetkých kolegov poslancov, že nám bude nielen odborne, ale aj ľudsky veľmi chýbať," uviedol šéf parlamentu.

Kondolenciu vyjadrila aj vicepremiérka Remišová


Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová vo svojom profile na sociálnej sieti uviedla, že počas jej pôsobenia v opozícii viedol parlamentný výbor pre vzdelávanie, ktorého bola členkou. „Napriek tomu, že sme na niektoré otázky mali diametrálne odlišné názory, bol to človek kultivovaného dialógu, človek, ktorý vedel preukázať rešpekt aj kolegom v opozícii, človek ktorý počúval, skrátka politik, s ktorým si viete predstaviť konštruktívnu spoluprácu napriek tomu, že stojíte na opačných brehoch politického spektra. Mali sme dlhé rozhovory o vzdelávaní, ale aj o komunálnej politike, kde sa vedel ako starosta zriecť svojho platu, aby pre jeho obec ostalo viac," doplnila Remišová.

Za politikom a kamarátom smúti aj Gröhling 

Šéf rezortu školstva Branislav Gröhling s ním rovnako pôsobil v školskom parlamentnom výbore. „Hoci on bol zo strany Smer-SD a ja zo SaS, vždy sme mali korektný vzťah, povedal by som, že dokonca kamarátsky. Keďže býval šéfom školského výboru, stretávali sme sa v politických diskusiách. Debaty s ním som mal veľmi rád. Ako politickí oponenti sme sa vždy vedeli navzájom podpichnúť, vedeli sme trochu do seba ´vyrývať´, ale vždy to bolo s nadhľadom, úsmevom a bez nenávisti," napísal Gröhling. Vážil si na ňom, že napriek niektorým odlišným názorom dokázali spolu komunikovať slušne a vecne.

Úprimnú sústrasť rodine vyjadrili aj ďalší politici

Predseda parlamentného výboru pre vzdelávanie Richard Vašečka uviedol, že napriek tomu, že boli z opačných strán politického spektra, vychádzali a spolupracovali veľmi dobre. „Vážil som si ho, aj jeho seriózny prístup a dlhoročné skúsenosti. Bude nám chýbať," napísal Vašečka. 

Predsedníčka výboru pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková vyzdvihla, že k nej nikdy nebol neslušný, mal vždy dobrú náladu a bol veľmi energický. Často vtipkoval, dalo sa s ním normálne baviť o akejkoľvek téme bez toho, aby začal oponenta urážať. „Správa o jeho smrti sa ma dotkla. Veď mal len 59 rokov, bol plný života, bol to kolega. Myslím na jeho rodinu a priateľov. Myslím na neho, čím si musel prejsť. Je mi to veľmi ľúto," dodala Cigániková.

Podľa podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu patril Petrák medzi najkonštruktívnejších poslancov opozície. „Nehovoriac o tom, že nikdy nebol osobný alebo útočný, vždy používal argumenty a aj keď s ním človek nesúhlasil, jeho vystupovanie si zasluhovalo rešpekt," napísal na sociálnej sieti Šeliga.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja a poslanec za stranu SaS Juraj Droba hovorí o Petrákovi ako o férovom a slušnom človekovi. "Dve volebné obdobia sme spolu pracovali v NR SR a posledné tri roky bol mojím kolegom, starostom a robili sme spolu na rozvoji Bratislavského kraja. Ľuba som mal rád, pretože bol vždy férový, slušný a išlo mu o výsledok. V parlamente sa nikdy nezapájal ani do vulgárnych hádok, ani do ideologických vojen," napísal Droba.

Kondolovala aj Únia miest

Únia miest Slovenska vyjadrila pozostalej rodine úprimnú sústrasť.  "Únia miest Slovenska (ÚMS) vyjadruje úprimnú sústrasť rodine a blízkym, ako aj obyvateľom obce Hurbanova Ves, ktorej bol Ľubomír Petrák starostom. Primátorky a primátori členských miest ÚMS poznali Ľubomíra Petráka ako kultivovaného človeka azodpovedného, starostlivého zástupcu obce, ktorej slúžil. Strata nášho kolegu je nám úprimne ľúto," uviedla hovorkyňa Daniela Piršelová.

 

Ľubomír Petrák bol členom predsedníctva Smeru-SD, v minulom volebnom období bol šéfom školského výboru, v súčasnosti zastával funkciu podpredsedu výboru. "Len ťažko sa hľadajú slová vo chvíli, keď sa musíme vyrovnať so smrťou nášho dlhoročného kolegu a priateľa, poslanca Národnej rady SR Ľubomíra Petráka. Náš vzácny kolega bol významným predstaviteľom ľavicového hnutia na Slovensku. Svoje poslanie našiel v službe ľuďom. Okrem toho, že bol poslancom Národnej rady Slovenskej republiky, pôsobil od roku 1992, teda 29 rokov, aj ako starosta obce Hurbanova Ves. Ľubo Petrák bol mužom kompromisu a racionálnych riešení. Autentický ľavičiar, ktorého hlavnou povahovou črtou bola charakternosť a silné sociálne cítenie. Všetci, ktorí sme mali česť spolupracovať s ním, si ho zapamätáme ako čestného, dobrého a skromného človeka. Verejnosťou, aj politickými kolegami či rivalmi bol mimoriadne rešpektovaný z hľadiska profesionálneho prístupu a odbornosti v oblasti školstva. Aj napriek pôsobeniu vo veľkej politike stále zostal bezprostredným človekom, ktorý s rovnakou vážnosťou vykonával funkciu starostu Hurbanovej Vsi. Jeho odchodom prišlo Slovensko o významného odborníka a skvelého človeka," uviedla strana Smer-sociálna demokracia.

https://www.facebook.com/smersd/posts/5386816698024942

Súvisiace články

Najčítanejšie správy