Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko má gastronomický unikát. Viete, čo sú to liptovské droby?
Zdielať na

Slovensko má gastronomický unikát. Viete, čo sú to liptovské droby?

LIPTOV / Viete, čo sú to liptovské droby? Podobajú sa na jaternice. Sú síce plnené do bravčových čriev, ale zložené sú zo zemiakov, škvariek a korenia. Liptovské droby získali ochrannú známku ako tradičný rýdzo slovenský výrobok. Neľahký boj v Bruseli o chránené zemepisné označenie sa začal v roku 2016.

Liptovské droby sú gastronomická špecialitka, ktorá v minulosti nechýbala ani na sviatočných stoloch."Je to výrobok, kde je 85 percent zemiakov, Liptov je známy ako zemiakárska oblasť," povedal predseda občianskeho združenia Liptovské droby Štefan Packa.

Táto slaná zemiaková pochúťka v črievku sýtila Liptákov od dávna. Drobármi sa nazývajú ľudia v liptovskej obci Dúbrava, odkiaľ pochádza aj naša kolegyňa. "Droby sú droby, ja ich môžem jesť každý deň," vyhlásila redaktorka Mirka Štrbáková Urbanovičová.  

Cesta k označeniu bola dlhá. Najprv museli založiť občianske združenie. "Skalica má trdelník, ale aj skalický rubín, tak sme im trošku závideli a zobrali aj inšpiráciu ako postupovať," uviedol primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.


"V Liptove takmer každá obec, niekedy aj každá rodina v tej obci má svoj recept," objasnil Packa.
Museli tak zjednotiť recept. V Bobrovci či Palúdzkej do drobov dávali krv, v Smrečanoch zas pridávali jahňacie mäso.

Členovia občianskeho združenia si naštudovali historické podklady, prakticky skúšali a napokon chutnali, ktoré droby sú tie naj. Navyše vymysleli aj liptovské droby plus.

"Na tanieri  sa objaví aj kus baraniny, jahnaciny, či hovädziny bravčoviny," objasnil primátor Liptovského Mikuláša.

Tieto droby plus majú zasýtiť turistov, kedže Liptov je druhý turisticky najnavštevovanejší región Slovenska. "Teraz nás čaká etapa dobrého marketingu," uzavrel primátor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy