Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Voľné termíny na východe Slovenska spôsobili vakcinačnú turistiku. Zaočkovaní boli z Bratislavy či Grécka
Zdielať na

Voľné termíny na východe Slovenska spôsobili vakcinačnú turistiku. Zaočkovaní boli z Bratislavy či Grécka

SNINA / Voľné termíny na očkovanie spôsobili na krajnom východe nárast takzvanej vakcinačnej turistiky. Do malej nemocnice v Snine začali prichádzať ľudia z Bratislavy či z Košíc. A dokonca sa tam prišli zaočkovať aj študenti z Grécka, Talianska či Poľska. Neprekáža im ani to, že cestujú do takzvaného čierneho okresu. Podľa ministerstva zdravotníctva je systém dostupný pre všetkých obyvateľov Slovenska a vakcinačná stratégia nie je podmienená trvalým bydliskom.

Je sedem hodín ráno a vakcinačné centrum práve otvorili. Napriek tomu, že Snina je čiernym okresom, prichádzajú sa sem testovať ľudia z celého Slovenska.


"Nie, nie sme z okresu Snina, sme z okresu Sobrance a prišla som s mamou na očkovanie lebo v okrese Michalovce bolo všetko obsadené," povedala obyvateľka z okresu Sobrance.


"Keď sme videli, kto je prihlásený, tak naozaj som si overovala či to nie je omyl, či naozaj pricestujú," vyslovila námestníčka riaditeľa nemocnice Snina, Jana Kapáková.

Dunajská Streda, Košice či Bratislava - to je len časť okresov, z ktorých sem ľudia smerujú. Snina pritom patrí medzi 19 čiernych okresov s najvyšším rizikom nákazy.  "Trošku nás to prekvapilo, lebo robíme to pre našich v  regióne, nemôžeme to ovplyvniť, je to pre všetkých, aj napriek tomu, že cestujú cez celé Slovensko," konštatuje Kapáková.

S vakcináciou začali v sninskej nemocnici podľa očkovacej stratégie začiatkom februára. Doteraz zaočkovali vyše 1200 ľudí. Natrafili sme aj na rodinu, ktorá  pricestovala z Bratislavy. Do Sniny sa prišli dať zaočkovať nielen oni, ale priviezli aj starú mamu, ktorá žije sama pri Medzilaborciach.

"Deň pred odchodom sme si nechali urobiť testy. Kvôli babke, lebo je osamelá. Načo čakať, babka je 85 plus, tak my sme ju prišli povzbudiť. Je to pre ňu psychicky lepšie, keď ide s príbuzným, tak sme to dali takto spolu," uviedla rodina.



Trasu Bratislava - Snina absolvovali bez akejkoľvek kontroly, hoci prešli zhruba 500 kilometrov aj cez čierne okresy. "Trikrát merali rýchlosť, ale že by kontrolovali medzi okresmi, nikto nič," polemizuje rodinný príslušník.

"Ľudia sa môžu chodiť očkovať aj do iných okresov ak sa, samozrejme, prihlásia cez oficiálny portál. Ministerstvo zdravotníctva situáciu veľmi pedantne monitoruje. V prípade, že v nejakom okrese je zvýšený dopyt po očkovaní a v inom je napríklad omnoho menší alebo žiadny v danej chvíli, tak v tom prípade, samozrejme, očkovacie dávky sa presúvajú do okresu, kde ten dopyt je väčší," informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Na zozname je podľa vedenia nemocnice aktuálne vyše 400 náhradníkov. Od začiatku februára už zaočkovali približne 150-tich. Ide o ľudí z kritickej infraštruktúry, na očkovanie sa dostávajú vtedy, ak zostanú nevyužité vakcíny alebo ak sa niekto na očkovanie nedostaví.


"Ľudia majú tú možnosť, tento systém je dostupný pre všetkých obyvateľov Slovenska, a kto sleduje ten systém a chce sa zaočkovať a dbá o svoje zdravie, tak má aj chuť a silu cestovať aj cez celé Slovensko," dodala námestníčka nemocnice Kapáková.

V rámci Prešovského kraja vzniknú postupne aj veľkokapacitné očkovacie centrá. Zriadenie jedného z nich je naplánované aj v Humennom. Podľa vedenia mesta by na tento účel mohla byť k dispozícii športová hala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy