Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Plán obnovy: Nikto nevie, podľa akého kľúča sa budú rozdeľovať peniaze do rezortov
Zdielať na

Plán obnovy: Nikto nevie, podľa akého kľúča sa budú rozdeľovať peniaze do rezortov

BRATISLAVA / Stámilióny z miliárd majú od štvrtka už jasnejšie kontúry, teda kam by mali smerovať Eurá z Bruselu v rámci plánu obnovy. Ambiciózny projekt Európskej únie však na Slovensku zatieňujú žabomyšie vojny v rámci koalície. Najnovšie je to spor, týkajúci sa prerozdeľovania podľa volebného kľúča. Minister financií Heger však v diskusnej relácii "Na hrane" tvrdil, že to tak nie je. Oponoval mu bývalý minister Ladislav Kamenický.

Pri debate ohľadom miliárd z plánu obnovy, kam koľko pôjde a podľa akého kľúča sa podelia, by pri štvrtkových vyjadreniach politikov jeden obyčajný Slovák mohol aj ohlúpnuť. "Je to hlúposť, aby sa 5-6 miliárd rozdeľovalo podľa výsledku vo voľbách," konštatoval minister hospodárstva Richard Sulík. 

"Je to hlúposť, je to hlúposť, povedal to aj pán Sulík. Takto plán obnovy nepripravujeme," reagoval minister financií Eduard Heger. Minister financií ešte takto v relácii Na hrane vyvracal najnovšiu hádku ohľadom toho, či sa peniaze z plánu obnovy nebudú deliť podľa toho, koľko ktorá strana získala percent vo voľbách. Ministerstvo financií podvečer zverejnilo aj ďalšie detaily z plánu obnovy. "Tie alokácie idú podľa priorít a podľa toho, aby sme obnovili Slovensko," uviedol Heger. Najviac má ísť do zeleného Slovenska - tak si to predstavuje minister dopravy, ktorý polemiku delenia ohľadom volebného kľúča nekomentoval. "Na železničnú infraštruktúru by malo ísť 600 miliónov, cyklodoprava 100 mil. eur, 50 miliónov elektromobilita a 200 miliónov na obnovu budov," informoval minister dopravy Doležal. Ďalšou veľkou kapitolou je lepšie vzdelávanie. Eduard Heger svojmu predchodcovi Kamenickému v diskusnej relácii pripomenul, že bolo dosť času na zmenu v tomto smere: "My nemáme ľudí pripravených na pracovný trh, pretože nedokázali reformovať školstvo za 12 rokov." Exminister financií Kamenický si rovnako ako Sulík myslí, že to je zmena podľa volebných výsledkov: "SaS klesla o 340 mil. eur a OĽaNO sa pridalo 790 miliónov eur, Sme rodina mínus 50 miliónov a Za ľudí plus 145 mil. eur," vysvetlil Kamenický. Podľa tohto by však mali dostať viac rezorty Veroniky Remišovej, ktorá sa v tomto spore pridáva na stranu Sulíka. "Nedá sa krajina menežovať tak, že keď má niekto 25%, tak sa bude podľa toho rozdeľovať," vyjadrila sa Remišová. Naopak menej by malo dostať hnutie Sme rodina, ktoré to nekomentuje a minister Krajniak pripomína, aby sa pri celom pláne nezabudlo na dôležité logistické veci. "Musíme deliť, čo môže ísť z bežných eurofondov a čo z plánu obnovy," povedal Krajniak. Keďže je Slovensko celkovo známe neefektívnosťou čerpania a plán obnovy sa dlhodobo komunikuje ako sa komunikuje, tak by zlé jazyky mohli povedať, že hlúpostí okolo neho si ešte užijeme, žiaľ na úkor rýchlej modernizácie krajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy