Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pri skríningovom testovaní nemali certifikáty ochranné prvky. Ide v prípade falšovania o trestný čín?
Zdielať na

Pri skríningovom testovaní nemali certifikáty ochranné prvky. Ide v prípade falšovania o trestný čín?

BRATISLAVA / Pri prvom plošnom testovaní občania dostávali certifikáty s ochranným prvkom, počas skríningu si musí každá klinika, obec či nemocnica tlačiť výsledok na vlastný papier. S overovaním pravosti to už nie je také jednoduché.

Kým v minulosti obsahoval certifikát antikopírovacie prvky, na súčasnom potvrdení o výsledku covid testu nenájdeme žiadne ochranné špeciálne značenie ani adekvátny kód. Originál s falošnou kópiou je tak na prvý, ale aj na druhý pohľad na nerozoznanie.


Ide však v prípade falšovania výsledku covid testu o trestný čin? "V prvom rade potrebujeme vyriešiť otázku, či to je úradný dokument alebo úradná listina. Podľa trestného zákona musela by to byť listina, ktorá bola vydaná na základe zákona, či už štátnym orgánom alebo orgánom verejnej moci, a to v tomto prípade nebolo,"  uviedol advokát Milan Ficek.


Občan sa však môže dopustiť falšovania, ak by bola na úradnom doklade pečiatka obce, čo je považované za štátnu pečať. "Tým pádom falšovanie pečate je považované za trestné. Vtedy je možné odsúdiť páchateľa až na 3 roky," dodáva Ficek.


Trestný zákon pozná aj akzvané falšovanie zdravotnej dokumentácie. V tomto prípade sa však výsledok covid testu za ňu nepovažuje. "Lebo to sa rozumie štandardne karta, ktorú má každý občan u svojho lekára a tento dokument nezakladáte do karty, preto si myslím, že by nešlo o zdravotnú dokumentáciu," objasnil advokát.



Ministerstva zdravotníctva i vnútra sme sa pýtali, či neuvažujú do budúcna o vyhotovení modrých certifikátov, ktoré boli používané počas prvého celoplošného testovania, aby sa zamedzilo ich prípadnému falšovaniu. Vzhľadom na lehoty nebolo možné podľa nich z časového hľadiska zabezpečiť certifikáty tak, ako počas novembrovej akcie, preto štát pristúpil k možnosti preukazovať sa tiež potvrdením podľa vzoru vydaného rezortom zdravotníctva.

"Riziko falšovania nemožno vylúčiť pri žiadnom doklade. Predpokladáme, že každý obyvateľ našej krajiny si uvedomuje trestnoprávne následky plynúce z podvodného konania počas núdzového stavu," informuje v stanovisku ministerstvo vnútra.


V prípade falšovania dokumentu tak hrozí klasická sankčná pokuta - v blokovom konaní do 1000 € a v správnom až do 1659 €.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy