Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenský doktor o tvrdej realite pandémie koronavírusu. Takto šíri silnú zdravotnícku osvetu
Zdielať na

Slovenský doktor o tvrdej realite pandémie koronavírusu. Takto šíri silnú zdravotnícku osvetu

GALANTA / Internista, doktor Jozef Fatrsík je dušou urgentného príjmu covidovej nemocnice v Galante. Okrem toho, že zachraňuje životy, produkuje podcast „Doktor má Filipa“ so silnou zdravotníckou osvetou. Ako hovorí, ľuďom treba veci, aj ohľadne covidu, opakovane vysvetľovať.

"Keď si myslím ja, že je to dýchavičnosť, že pacient má asi Covid, skôr ho dám tam. Keď som si skoro istý, že má úraz, nemá anamnézu a má negatívny test dnes, ide sem," povedal Jozef Fatrsík, vedúci lekár urgentného príjmu, Nemocnica Galanta. Internista z urgentu červenej galantskej nemocnice, doktor Fatrsík priznáva, že prvá vlna Covidu vystrašila aj jeho, a tak sa v marci vrhol na samoštúdium. "Do druhej, do tretej rána. Tie vedomosti mi doteraz veľmi pomáhajú a nasávame nové," skonštatoval Fatrsík.


Pri diagnostike sa nespoliehajú len na testy, pacientom robia CT pľúc. Vyhodnotenie je neraz skôr, ako sa stihne otvoriť spomalený počítač. "Síce možno, že má dobré výsledky, keď urobím CT-čko, zistím, že je tam 90% postihnutie, určite vyťaží viac z intenzívnejšej starostlivosti, ako zo štandardnej lôžkovej izby," vyjadril sa Fatrsík. S lekármi z iných nemocníc si odovzdávajú skúsenosti. "Mám výborný kontakt aj vďaka tomu, čo robím môj podcast, Doktor má Filipa s pánom docentom Sabakom, s primárom z iných infekčných oddelení – tak si vieme pomôcť," zhodnotil Fatrsík.


Hlavným kritériom pre prijatie pacienta s Covidom je, či potrebuje kyslík. "40-ročný obézny chlap, veľmi zle vyzeral, dýchal zle, on ide domov, vybaví si kyslík. Tak som bol taký zúfalý a mu hovorím, lekára doma máte? Nie. Máte deti? Áno. Tak zostaňte v nemocnici. Po týždni išiel domov, to bol jeden z tých pozitívnych príbehov. Povedzme si úprimne, nie sme zvyknutí, že sa nám všetci pacienti dusia. Toto je základný problém celého Covidu," zhrnul Fatrsík. Ešte aj dnes sa nájdu pacienti, ktorí im nadávajú. "Pacient necovidový mi povedal, že som bastard, len preto, že som nechcel hneď v tej chvíli predpísať lieky. To mal niečo od bolesti, ale keď tam mám troch pacientov a dvaja sa dusia," zamyslel sa Fatrsík.


V prvé dni privážali do nemocnice aj 40 pozitívnych pacientov denne, po naplnení kapacít sa situácia stabilizovala. Doktorovi Fatrsíkovi je úprimne ľúto, že mnohí pacienti zomierajú doma, lebo si myslia, že to nie je Covid, ale to ovplyvniť nevie. Nádej vidí v očkovaní. "Vrele odporúčam, je minimum nežiaducich reakcií, ja všetkým hovorím, že fajčiť, piť vieme, tam je nežiaducich reakcií koľko a zaočkovať sa veľký problém, tomuto nerozumiem," dodal Fatrsík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy