Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Objednávací systém na testovanie je opäť prístupný
Zdielať na

Objednávací systém na testovanie je opäť prístupný

BRATISLAVA / Celoslovenské plošné testovanie napokon bude - aj keď teraz sa to volá skríning. V nedeľu večer o tom rozhodla vláda. Na testovanie máme 8 dní. Negatívnym výsledkom sa budeme musieť preukázať pri vstupe do zamestnania, či výlete do prírody od 27. januára. Po tom, čo večer zaznela táto informácia úplne spadol rezervačný systém, cez ktorý sa na testovanie dá objednať. Nadšení nie sú ani viacerí primátori a starostovia, ktorí tvrdia, že vláda im opäť dala pokyny a informácie na poslednú chvíľu.

Objednávkový formulár na testovanie bol opäť sprístupnený verejnosti v pondelok od 13-tej hodiny. Informovala o tom hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Veronika Beňadiková s tým, že všetky technické zložky od nedeľňajšieho večera pracovali na opätovnom spustení formuláru.

„Počas tlačovej konferencie, kedy bola informácia o skríningovom testovaní prostredníctvom mobilných odberových miest oznámená, zaregistrovalo Národné centrum zdravotníckych informácií v priebehu 15 minút takmer pol milióna požiadaviek na testovanie antigénovými aj PCR testami, čo je niekoľkonásobné prevýšenie dennej kapacity, na ktorú je objednávkový systém Moje ezdravie v štandardnom režime nastavený,“ uviedla Beňadiková. 

NCZI preto z dôvodu technického riešenia situácie dočasne zamedzilo prístup verejnosti k týmto formulárom. Hovorkyňa NCZI doplnila, že antigénové mobilné odberové miesta fungujú ďalej bez problémov, rovnako aj objednávanie vybraných skupín na očkovanie.

Nefunkčnosť systému na objednávanie skomplikoval život samosprávam

Nefunkčnosť systému na objednávanie skomplikoval život aj samosprávam, ktoré sa už pustili do práce. Na zrealizovanie celoplošného skríningu, majú opäť iba niekoľko dní. "Je škoda, že to rozhodnutie vlády neprišlo v pondelok, utorok, stredu. Neviem si predstaviť, ako sa z večera do rána samosprávy pripravia na testovanie," zhodnotil primátor Hlohovca Miroslav Kollár. "Plošné testovanie so samosprávami musíme zariadiť za 5 dní," povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo. Na cestu do práce, či do prírody bude negatívny PCR, či antigénový test nutný od 27. januára.

Samosprávy sa preto začínajú pripravovať na väčší nápor na Mobilné odberné miesta. "Všetky bratislavské samosprávy sa budeme snažiť otvoriť na prvú vlnu testovania aspoň 300 odberných miest. Niektoré z nich dúfam, že už vo štvrtok alebo v piatok. Chceme poprosiť ľudí, aby sa však objednali na testy do MOM-iek," vyjadril sa Vallo.

Na využitie objednávacieho systému ešte v nedeľu večer vyzval aj minister zdravotníctva. Ten však hneď po ohlásení celoplošného testovania úplne spadol. "Veľmi ma teší ten záujem, no treba mať trpezlivosť. Ja budem samozrejme kontaktovať našich technikov," ubezpečil v nedeľu večer minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). 

Počas nedeľňajšej tlačovej konferencie sa podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího chcelo zaregistrovať na testovanie až pol milióna ľudí. Šéf rezortu to povedal v rozhovore pre rádio Expres v relácii Braňo Závodský Naživo.  Ako ďalej uviedol, voľných ostalo už len 140-tisíc miest. Ľuďom odporučil, aby išli na testovanie aj bez objednávania. V tom prípade však budú musieť čakať vonku v rade.

Testovať nebudú všade

Obce v slovensko – ukrajinskom pohraničí sa dohodli na úspornom riešení a celoplošné testovanie bude prebiehať iba v jednej z nich. S plánom ako ušetriť peniaze, aj sily zdravotníkov prišla starostka obce Ubľa. Pri poslednom testovaní sa u nich testovali ľudia z ďalších dvoch obcí. Teraz ich bude oveľa viac. "Dokopy sedem obcí a myslím si, že sme schopní zabezpečiť testovanie pre všetkých," skonštatovala starostka Uble Nadežda Sirková.

Z obcí s nízkym počtom obyvateľov neočakávajú žiaden nával. Napríklad v Šmigovci žije zhruba 80 ľudí, z tohto polovica je v zahraničí. Na ďalšie testovanie si menšie obce už netrúfajú. Ak by napríklad chceli v Šmigovci mať v testovacej miestnosti teplo, kúriť by museli už dva dni vopred.

Napríklad aj pred jedným z odberných miest v Snine testujú iba ľudí, ktorí sa vopred objednali. Takýchto odberových miest je v rámci Prešovského kraja spolu 23. Na ďalších zhruba dvadsiatich sa vopred objednať nemusíte. Počas víkendu v Snine a v Humennom počty mobilných odberových miest navýšia. A pravdepodobne sa predĺži aj čas prevádzky. V humenskom okrese by mali dokopy pretestovať vyše 32 tisíc ľudí.

​V Komárne sa na testovanie pripravovali už minulý týždeň

"V poslednej chvíli sme sa dozvedeli, že ako vôbec ideme testovať," povedal primátor Komárna Béla Keszegh. Na pravdepodobné testovanie sa pre istotu začali pripravovať už minulý týždeň. "Ale keby sa to začalo vybavovať od dneska, ako som dostal manuál a jasný signál, že bude testovanie, ja by som to nestihol," skonštatoval Keszegh.

Mobilné odberové miesta na bezplatné antigénové testovanie boli ešte v pondelok relatívne pokojné. "Očakávame, že ten nápor príde, predpokladám, že od stredy to začne," zhodnotil Miroslav Jaška, riaditeľ Nemocnice Agel Komárno. V Komárne sa okrem troch stabilných mobilných odberových miest bude testovať len cez víkend.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy