Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Práva a povinnosti odsúdených na Slovensku: Takýto je ich život za mrežami
Zdielať na

Práva a povinnosti odsúdených na Slovensku: Takýto je ich život za mrežami

BRATISLAVA / Na Slovensku máme 18 väzníc - presnejšie Ústavov pre výkon väzby či výkonu trestu odňatia slobody. Aktuálne si v nich trest odpykáva takmer 9 tisíc odsúdených. Ich práva sú v každej ľudovo povedané "base" rovnaké, hoci majú rozdielne stupne stráženia. Platí však zásada, že čím je vyšší tento stupeň, tým väčší je rozsah obmedzení.

Naše väznice sú aktuálne plné na 90 percent. Z viac ako 8 900 odsúdených je vo väzniciach s maximálnym stupňom stráženia viac ako 600 odsúdených za najťažšie zločiny. Základné práva odsúdených - napríklad na ubytovanie, spánok či stravovanie alebo ostatné ako nákupy, vychádzky, návštevy, prijímanie balíkov alebo telefonovanie sú rovnaké vo všetkých stupňoch stráženia. Rozdielny je len  spôsob zabezpečenia a uplatňovania týchto práv či regulácia a kontrola pohybu odsúdených.

V jednej z väzníc s maximálnym stupňom stráženia si odpykáva doživotný trest aj Mikuláš Černák. Niekdajší boss slovenského podsvetia má údajne v záujme v roku 2023 podať žiadosť o prepustenie na slobodu. Na svedomí má však podľa rozhodnutia súdu šesť vrážd a plánovanie ďalšej. Za mrežami je s malou prestávkou už 23 rokov.


"V ústave s maximálnym stupňom stráženia sa cely, ubytovne a izby odsúdených uzamykajú, pričom ich pohyb mimo nich je pod dozorom príslušníka zboru, odsúdení sa zaraďujú do práce iba na pracoviská vnútri ústavu, alebo pracujú v celách alebo izbách," vyjadrila sa hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská. Minimálne 1-krát do mesiaca môže odsúdený prijať návštevu na dve hodiny, no bez priameho kontaktu. Ubytovacia plocha pre odsúdeného je v cele alebo izbe najmenej 3,5 metrov štvrcových. V prípade ženy a mladistvého odsúdeného 4 metre štvorcových. Cela je vybavená bezpečnostnými dverami, signalizačným zariadením, oddeleným hygienickým zariadením, umývadlom s pitnou vodou. Podľa potrieb odsúdených sa zriaďujú fajčiarske a nefajčiarske cely.

Naopak v ústave s minimálnym stupňom stráženia sa ubytovne odsúdených od budíčka do večierky neuzamykajú. V odôvodnených prípadoch však môže riaditeľ s cieľom zaistiť poriadok a bezpečnosť, rozhodnúť aj inak. Svoje o tom vie napríklad Ladislav Bašternák, ktorý si odpykáva 5-ročný trest vo väznici v Dubnici nad Váhom. Telefonovať môže každý, no len 20 minút. Na nákupy len vo štvrtok. Dvakrát za týždeň sprcha a budíček o piatej ráno. Návštevy majú povolené priamym kontaktom raz mesačne. "Odsúdení majú povolený pohyb vo vymedzených priestoroch ústavu, v súvislosti s plnením pracovných úloh pre potreby ústavu však môžu mať povolený voľný pohyb aj mimo neho," ozrejmila Kacvinská. Televízor si nemôže nikto pustiť len tak. Zapína ho len veliteľ izby - tzv.spolupracujúci. Na všetko existuje časový harmonogram, a tak im ostáva kniha a rádio.

Odsúdení vo väznici so stredným stupňom stráženia sa uzamykajú v ubytovniach, nie v celách či izbách. Aj tu však môže riaditeľ rozhodnúť inak. "Odsúdení sa zaraďujú do práce na pracoviská v ústave alebo mimo neho, voľný pohyb mimo ústavu sa im ale nepovoľuje," povedala Kacvinská. Každý odsúdený má právo na sprchovanie najmenej dvakrát v kalendárnom týždni. Ak to vyžaduje výkon práce, do ktorej je odsúdený zaradený, alebo iné okolnosti, umožní sa mu sprchovanie podľa potreby. Odsúdenej žene sa umožňuje každodenné sprchovanie.


Vo väznici so stredným stupňom stráženia,nazývanom aj druhá nápravno-výchovná skupina, si odpykáva 11-ročný trest aj podnikateľ Sergej Kucherenko. Exmanžel modelky a blogerky Silvie Kucherenko. Ako konateľ obchodnej spoločnosti podľa súdu porušil povinnosti pri správe cudzieho majetku a firme spôsobil 8 miliónovú škodu. Teraz má pobyt v cele v Želiezovciach a k tomu stravu 3-krát denne. Medzi vydávaním jedál pritom nesmie byť väčší časový odstup ako sedem hodín. Na rozdiel od väznice s maximálnym stupňom stráženia môže ústav opustiť až na 5 dní. "Riaditeľ ústavu môže opustenie ústavu povoliť z naliehavého rodinného dôvodu, najmä pri úmrtí blízkej osoby alebo narodení dieťaťa, a z dôvodu návštevy kultúrnych, osvetových, športových, vzdelávacích a duchovných činností," doplnila Kacvinská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy