Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Vláda plánuje od pondelka celoplošné pretestovanie. Takto vyzerajú nové opatrenia
Zdielať na

Vláda plánuje od pondelka celoplošné pretestovanie. Takto vyzerajú nové opatrenia

Archívne video

BRATISLAVA / Otázka celoplošného testovania je zodpovedaná. Premiér Igor Matovič informoval o záveroch dlhých rokovaní, ktoré pretriasali vzťahmi medzi koalíciou. Ako jediná takzvaný "skríning" nepodporila líderka strany Za Ľudí Veronika Remišová.

"V pondelok sa zdalo, že máme dohodu, no nakoniec sa tá dohoda medzi prstami vykĺzla," okomentoval premiér Igor Matovič dlhé rokovania. Podľa neho závery rokovaní ako jediná nepodporila vicepremiérka zo strany Za Ľudí Veronika Remišová. Po dlhej dobe premiér na tlačovej besede nepriamo uznal najlepšiu kombináciu, a to, testovanie spoločne s lockdownom.  Vláda taktiež predĺžila uznesením zákaz vychádzania až do 7.2. "Kontinuálne testovanie začne už zajtra, od 18. januára do 26. januára," oznámil minister zdravotníctva. 

Nové opatrenia:

  • Od 27.1. bude potrebné sa preukázať pri vstupe do zamestnania negatívnym testom
  • Rovnako to bude platiť aj pre návštevu prírody pre ľudí od 15 do 65 rokov

Slovensko by malo byť rozdelených do 37 epidemiologicky horších a 36 lepších okresov. Tie okresy, ktoré budú na tom epidemiologicky horšie budú musieť znovu absolvovať test. Na vstup do práce budete potrebovať test, ktorý nie je starší ako 7 dní. Viac informácií povie minister zdravotníctva v piatok na tlačovej besede. Marek Krajčí predpovedá, že po tejto dobe bude možné čiastočne otvoriť aj školy. "Situácia je kritická, ale dobrá správa je, že trpezlivosť ľudí prinieslo prvé výsledky lockdownu a zníženie počtu infikovaných. Sme tesne za vrcholom. S pohľadom na ostatné krajiny by nás čakalo dlhšie zatvorené školy. Chceme začať otvárať školy skôr, aby ľudia mohli využívať služby a otvárať prevádzky," povedal minister Krajčí. "Kontinuálnym testovaním chceme poprosiť ľudí, aby sa otestovali," vyzval Krajčí. 

Cieľ vlády bol zhrnutý do siedmych bodov:

1. Zníženie výrazného počtu úmrtí a nápod na nemocnice

2. Minimalizácia počtu chorých skôr než sa britská mutácia stane dominantnou

3. Urýchlenie návratu detí do škôl

4. Minimalizovanie ekonomickej straty ľudí, podnikateľov a štátu

5. Získanie celoplošným skríningom neskreslený prehľad o reálnej situácii v okresoch

6. Vykonanie nárazového testovania zamestnancov firiem a iných mobilných zariadení

7. Pomoc okresom najrýchlejšie prejsť na okresné pravidlá podľa Covid Automatu

Po skončení lockdownu prechádza Slovensko na Covid automat. Viac detailov sa dočítate v článku.

Kollár k testovaniu: Urobiť to v jednom alebo v dvoch dňoch je nezmysel

Predseda parlamentu sa po prvýkrát na verejnosti ozval k téme celoplošného testovania. Svoje výhrady ako prvá adresovala strana Sloboda a Solidarita, ktorá bola za testovanie len v najohrozenejších okresoch. K podobným názorom dospela aj najmenšia strana Za Ľudí, ktorá apeluje na masívne testovanievo firmách. Boris Kollár si taktiež nemyslí, že by podoba testovania, ktorú sme videli na jeseň by bola správna. "Tí, ktorí by možno neboli chorí na Covid, by dostali zápaľ pľúc určite. Takže urobiť to v jednom alebo dvoch dňoch je nezmysel" zhodnotil líder strany Sme rodina. Jeho návrhom je rozdelenie testovania na viacero dní a rozdielnym prístupom k regiónom. "Nie celoplošne, ale po tých regiónoch, alebo sa to urobí v desiatich dňoch, tak tí ľudia nebudú musieť stáť po dve tri hodiny. V tejto prvej vlne vieme vyabstrahovať ľudí, ktorí sú  chorí a vieme ich dať do karantény. Som absolútne proti tomu, aby sme išli paušálne, to sme jasne  povedali, že sme proti tomu." uviedol pre TV JOJ Kollár s tým, že následne by sa malo testovať v najťažších regiónoch.

Český vedec Jaroslav Flegr vidí iné riešenie. Nové hromadné PCR testovanie môže byť presnejšie

Uznávaný český evolučný biológ Jaroslav Flegr si nemyslí, že antigénové testy sú vhodným riešením pre celoplošné testovanie. "Antigénové testy sú úplne k niečomu inému. Ak idem na návštevu do domova dôchodcov, tak pri vstupe ma otestujú a je pravdepodobnosť, že aspoň 2 hodiny nebudem infekčný. Po 12 hodinách sa antigénovému testu nedá moc dôverovať," objasňil Flegr a poukázal na vysoký počet falošne negatívnych výsledkov. Cestu však vidí v technológií hromadného PCR testovania.

"Behom troch dní je možné spraviť 3 milióny ľudí na Slovensku. Samozrejme musela by s tým spolupracovať aj armáda. Tých metód je určite viac ale táto, o ktorej hovorím tak je lacná, nie je z nosu ale z koreňa jazyka i keď dala by sa robiť aj zo slín, ale je certifikovaná z koreňa jazyka. Jedna reakcia pri takejto hromadnej akcií by vyšla určite pod 5 eur," uviedol odborník.

"Ten človek, ktorý ten postup vyvinul myslel na to ako spraviť tie desaťtisíce, státisíce a v zásade milióny testov. Ten je ochotný to know-how poskytnúť Slovensku zadarmo," povedal Flegr. Doposiaľ touto metódou u susednej krajiny testovalo v takzvaných "semi-plošných" testovaniach a zatiaľ nie je známe ani stanovisko našej  vlády. Česko chce v budúcnosti túto metódiu aplikovať avšak nie v rozsahu celej krajiny. "Je už určite 80 000 vzoriek takýchto spôsobom otestovaných," uzavrel Flegr.

Opozícia by počas testovania zbierala podpisy na referendum

Kým koalícia sa hádala o forme, svoju príležitosť vycítila opozícia. Peter Pellegrini považuje celoplošné testovanie a väčší problém ako lockdown. "Pretože zvýši mobilitu aj tých ľudí, ktorí sú dnes poctivo doma na home-officoch. Ak testovať tak len lokálne v tých najohrozenejších oblastiach a možno cestovať tých, ktorí musia cestovať do práce prostriedkami MHD denno-denne a stretávajú sa vo veľkých kolektívoch," myslí si predseda strany Hlas-SD. V prípade vyhlásenia celoplošného testovania chce strana využiť na zozbieranie podpisov k referendu za odvolanie vlády. "My a pravdepodobne aj iné politické strany ale aj občianske združenia, využijeme ich možnosť či chcú alebo nechcú vyhlásiť referendum o predčasných parlamentných voľbách," okomentoval líder opozície Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy