Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Jedna z najpopulárnejších komunikačných aplikácií má problém. Facebook z nej chce uchovávať dáta
Zdielať na

Jedna z najpopulárnejších komunikačných aplikácií má problém. Facebook z nej chce uchovávať dáta

BRATISLAVA / Jedna z momentálne najpopulárnejších komunikačných aplikácií - Wahtsapp má, zdá sa, problém. Presnejšie milióny jej užívateľov. Majiteľ aplikácie, gigant Facebook, chce uchovávať a vyhodnocovať dáta zaznamenané pri každom našom četovaní.

Všetko sa to spustí ôsmeho februára. Teda o necelý mesiac začne aplikácia Whatsapp využívať nové pravidlá, pre ochranu osobných údajov. Čo to vlastne pre nás znamená?


Už niekoľko dní si pri otvorení aplikácie zobrazuje text, ktorý na prvý pohľad môže vyvolať vášne. Četovacia aplikácia bude po novom uchovávať všemožné dáta a bude ich zdieľať s facebookom. Ten sa tak dozvie, koho máte v telefónnom zozname, kde sa pohybujete a ako sa správate vo svojom virtuálnom prostredí. Dôvod je jednoduchý. "Whatsapp je zadarmo no na druhej strane platíme určitým typom osobných údajov," uviedol odborník na sociálne siete Peter Šebo. Dôležité je ale povedať, že obsah komunikácie ostáva aj naďalej zabezpečený a monitorovaný nebude.
Whatsapp sa však chystá uchovávať dáta o vašom: 

telefónnom čísle
telefónnych číslach v zozname
- smartfóne
- operačnom systéme
- sile signálu
- a mnohé ďalšie informácie.

"Facebook bude vidieť trošku viac vecí, ktoré na Whatsappe robíme, a ktoré nejakým spôsobom mu pomôžu efektívnejšie využívať reklamu," vysvetlil Šebo.

V prípade, ak chcete používať obľúbenú aplikáciu aj naďalej, nemáte na výber. V nastaveniach aplikáciách sa vývojármi požadované dáta, nijako obmedziť nedajú. "Prvým krokom je nesúhlas s týmito pravidlami. V tom prípade existencia vážho účtu nezanikne akurát nebudete môcť používať konto na komunikáciu a využívať služby naďalej," povedal expert na kybernetickú bezpečnosť Aliter Technologies Vladimír Palečka.

Medzičasom sa však objavili správy aj o tom, že nová aktualizácia aplikácie a nové pravidlá ochrany osobných údajov sa nebudú vzťahovať na Európsku úniu, vrátane Slovenska a to vďaka ochrane GDPR, ktorá tu už niekoľko mesiacov platí. Samotní vývojári však bližšie nijak nešpecifikovali, ako to teda v konečnom dôsledku pre Slovákov dopadne.  "Aj keby sme sa rozhodli tomu Whatsappu tie údaje nedať, stále sú tu desiatky služieb, ktoré rovnaký typ informácií o nás majú. Museli by sme sa úplne odstrihnúť internetu, aby sme si boli istí, že odteraz sa o nás žiadne informácie na internete nezbierajú," konštatuje expert Šebo.

Stále je tu však nekonečná výhoda konkurenčného internetového prostredia. V prípade, že sa niekomu nepáči krok komunikačného giganta má na výber z množstva iných, veľmi podobných komunikačných aplikácií. Ktoré stále deklarujú dostatočnú ochranu vášho súkromia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy