Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Cestovné kancelárie sú v kóme a záujemcovia o dovolenky sú nahnevaní
Zdielať na

Cestovné kancelárie sú v kóme a záujemcovia o dovolenky sú nahnevaní

BRATISLAVA / Zatvorené kamenné predajne, žiadne aktuálne katalógy, biedna ponuka na internete a pretrvávajúca neistota. Záujemcovia o dovolenky sú nahnevaní. Ešte horšie sú na tom ich predajcovia, ktorých situácia je čoraz zložitejšia. Bez zákazníkov sa dostávajú na mizinu. Koronavírus pritom nie je jediná príčina ich problémov.


"Cestovný ruch na Slovensku je v kóme už niekoľko mesiacov a tak rýchlo sa to zrejme ani nezmení," konštatuje analytik INESS Martin Vlachynský. Predať zájazd nebolo dosiaľ nikdy zložitejšie.

Zdá sa, že časy hojnosti pre majiteľov cestovných kancelárií a agentúr sú už v nenávratne a na podobné predaje ako vlani môžu už iba spomínať.

 "Predávať sa momentálne ani veľmi nedá, pretože dopyty síce sú, ale veľmi malé a ľudia sa boja," povedala majiteľka cestovnej agentúry Zuzana Rigová.

"Pociťujeme obavy o to, že nie ako vycestovať, ale ako sa vrátiť naspäť,"
dodáva majiteľ cestovnej kancelárie Milan Neštický.

Otázok je v súčasnosti, pre pokračujúcu pandémiu, podstatne viac ako odpovedí, čo zráža cestovkárov na kolená.

"Tento rok sa venujeme rodinám, pečieme chlieb a sme ako žienky domáce," uviedla Rigová. Podnikateľ Nešický má ešte ďalšie podnikateľské činnosti, ktoré pomáhajú.


Cestovný ruch bude, zdá sa, aj tento rok čisto stratová záležitosť a štátna pomoc obrat neprinesie. Riešením je buď bojovať alebo ako tvrdí prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií "všetko staviť na sezónu 2022".

Cestovné kancelárie však nebojujú len proti následkom koronavírusu. Pre niektoré z nich môže byť likvidačná aj cena za poistenie pre prípad úpadku, bez ktorého nemôžu predávať zájazdy.

Pre vysoké riziko a záväzky, ktoré dosiahli 75 miliónov eur totiž cena poistného značne narástla.

"Poisťovne sú pod veľkým tlakom materských spoločností a ich zaisťovní, lebo to riziko úpadku CK v prípade, že bude pandémia pokračovať, je obrovské," informovala generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní Jozefína Žáková.

Niektoré cestovky si preto poistenie nemôžu dovoliť. Napriek tomu drvivá väčšina CK na Slovensku je poistená a získali poistenie. Klienti by tak ani pri ich prípadnom krachu o svoje peniaze, respektíve ich časť, nemali prísť.
"Zakúpené zájazdy v roku 2020 a 2021 sú kryté poistením, avšak do výšky poistnej sumy," uviedla Žáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy