Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Môžeme vyrábať vakcínu proti Covid -19 aj na Slovensku? Potrebujeme pár mesiacov
Zdielať na

Môžeme vyrábať vakcínu proti Covid -19 aj na Slovensku? Potrebujeme pár mesiacov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na stredajšom brífingu premiér Igor Matovič adresoval nemenovanej skupine slovenských vedcov emotívny odkaz, že ak máme masívne očkovať, nech teda oni tie vakcíny vyrobia, keď sú takí odborníci. Na tieto výroky reagovali predstavitelia vedeckých inštitúcií vyhlásením, kde vyjadrili dôveru našim vedcom a vyzvali k dôvere aj verejnosť. My sme zisťovali, ako je to s vývojom slovenskej vakcíny, či je vôbec niečo také možné.

"Poviem, masívne, poďme masívne očkovať. Tak nech nám teda tí vedci, tí odborníci, nech nám vyrobia tie vakcíny, keď sú takí odborníci, keď ich vo svete dokážu vyrobiť, prečo ich oni nevyrobia?" Je zrejmé, že premiér to v návale emócií prestrelil, slovenská vedecká obec však považovala za potrebné sa k tomu vyjadriť a verejnosti vysvetliť ako to s vývojom vakcíny naozaj je.

Viacmenej okamžite zareagovali predstavitelia špičkových slovenských inštitúcií vyhlásením, v ktorom oceňujú prácu našich vedcov a výskumníkov a vyzývajú verejnosť, aby im dôverovala. Nás ale zaujímalo aj to, v akom stave sú podmienky našich výskumníkov na to, aby úspešne vakcínu vyvinuli v porovnaní so zahraničnými. "Jedna z vecí, ktoré významne ovplyvňujú vývoj vakcíny, je to, že bol počet chorých, na ktorých sa dala skúšať vakcína," vysvetľuje lekár Július Hodosy. Sme malá krajina na to, aby sa niečo také dalo rýchlo urobiť. Sme teda odsúdení na spoluprácu so zahraničnými výskumníkmi. Ďalej sú to obrovské sumy, ktoré zahraničné vlády do výskumu investovali a aj ďalšia podpora. "Bola neskutočná podpora všetkých klinických komunít a financovanie inštitúcií," vyjadril sa lekár Július Hodosy. Zahraničie zároveň malo už na jar predklinické štúdie ukončené a mohli rovno nabehnúť na klinické, teda testovať na dobrovoľníkoch. Čím ušetrili zhruba 4 roky. A vďaka mimoriadnej podpore vlády vývoj skrátili ešte o ďalšie. "z 3 na jeden rok," konkretizoval Július Hodosy. 

Na Slovensku sa už jeden projekt koná

Na Slovensku by celý vývoj trval až 7 rokov a také niečo bez výraznej podpory vlády veľký význam nemá. Máme tu však výnimku. Pokiaľ ide o vedcov na Slovensku, tím okolo neuroimunológa Norberta Žilku už od jari 2020 na vývoji slovenskej pracuje. K slovám premiéra sa však nechcel vyjadrovať vôbec. Pred viac ako mesiacom nám však v rozhovore uviedol niekoľko faktov o stave vývoja vakcíny, ktorá už má za sebou predklinickú fázu. "My z tých myších protilátok musíme dať urobiť ľudské," vysvetľuje lekár Norbert Žilka. Na otázku, čo by mohlo urýchliť tento proces a či vývoj dostáva podporu od vlády: "zatiaľ priamo od vlády podporu nemáme, ale máme vynikajúcu spoluprácu s MZV," priznal lekár  Žilka. Pokiaľ by ju dostali, vývoj vakcíny, ale aj lieku proti covidu by mohol byť ukončený veľmi skoro. "Tak sa bavíme rádovo o mesiacoch," uzavrel Žilka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy