Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Zemianskych Kostoľanoch miestni navštevujú kostol. Kým farár žiaden problém nevidí, hygienička vec prešetrí
Zdielať na

V Zemianskych Kostoľanoch miestni navštevujú kostol. Kým farár žiaden problém nevidí, hygienička vec prešetrí

ZEMIANSKE KOSTOĽANY / V Zemianskych Kostoľanoch v prievidzskom okrese chodia ľudia do kostola. Takýto mail nám napísal náš divák, ktorý okrem iného tvrdil, že sa tak deje každý deň. Zisťovali sme, čo je na tom pravdy a či ľudia naozaj porušujú zákaz vychádzania.

Prevažne staršie ženy smerovali do miestneho kostola v Zemianskych Kostoľanoch. Podľa nášho diváka sa to tu deje pravidelne.  "Ľudia sa v kostole stretávajú každý deň o piatej večer. V nedeľu o ôsmej ráno. Farár to dokonca oznamuje aj na sociálnej sieti. Sám akoby ich do kostola lákal. Minule som ich tam napočítal asi osem, v nedeľu ešte viac," uviedol obyvateľ obce. "Prevažná väčšina je tam starších ľudí a tí by sa mali najviach chrániť," povedala regionálna hygienička Zuzana Tornócziová.

V utorok v kostole asi pol hodinu sedelo šesť ľudí. Spolu s nimi sa tam mal nachádzať aj farár. "Platí uznesenie vlády, kde je jasne definovaný zákaz vychádzania a zákaz zhromažďovania sa a potom je platné aj opatrenie vydané vyhláškou hlavného hygienika, kde je zákaz vstupu verejnosti do kostolov," dodala Tornócziová.



Situácia sa opakovala aj v stredu ráno. Pred ôsmou hodinou pred kostol prišlo okolo 20 veriacich. "Ja som aj ráno posvätil vodu, dal ju do predsiene kostola a veriaci si prišli po vodu a odišli. Je to taký starobilý zvyk.. " povedal miestny farár Marián Holbay. Farár okrem vody v kostole pripravil aj kriedu, či návod, ako si správne posvätiť dom.  "Ja som v kostole, keby jednotlivec potreboval súrne službu zmierenia a tak, som k dispozícii," dodal farár.

​Farár nám potvrdil, že je veriacim k dispozícii, ale sväté omše neslúži. "Ja tu verejné sväté omše nemám," uviedol. Oznam v ktorých časoch je farár ľuďom k dispozícii sme našli aj na kostole. "Asi jednotlivec môže. Máme sklenené dvere a on sa môže pomodliť tu v predsieni," skonštatoval.


Hygienikom sa takéto správanie vôbec nepáči a prípad prešetria. "Všetky opatrenia sú k tomu, aby ochránili ľudí, preto nehľadajme cestičky ako ich obísť, ale snažme sa ich dodržať, aby sme nedopadli tak ako v Bergame," uzavrela hygienička.

Najčítanejšie správy