Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Polícia doručuje lekárom povolávacie rozkazy, doplatiť na to môžu práve pacienti
Zdielať na

Polícia doručuje lekárom povolávacie rozkazy, doplatiť na to môžu práve pacienti

SLOVENSKO / Desiatky lekárov dostali doslova "povolávacie" rozkazy. Netýka sa to zatiaľ všeobecných lekárov, ale iba špecialistov. Do rúk ich dostali na Silvestra, pár minút pred polnocou. V povolávacom rozkaze však nie je dátum nástupu ani rozsah hodín a z toho majú lekári poriadne ťažkú hlavu. Obávajú sa, že ich ambulancie zostanú zatvorené, pretože za seba nenájdu záskok. A doplatia na to pacienti.

V čase núdzového stavu je v rámci hospodárskej mobilizácie možné povolať do služby aj lekárov. "Chápem situáciu v nemocniciach, ktorá je kritická, ale povolávať ambulantných lekárov na COVID-19 oddelenia je veľmi nešťastné, pretože čo bude s našimi pacientmi, kto ich porieši?" pýta sa jedna z lekárok, ktorej doručili povolávací rozkaz. 

Na základe žiadosti nemocnice príkaz na pracovnú povinnosť vydáva okresný úrad. Krízové riadenia civilnej obrany okresných úradov podľa informácií zdroja TV JOJ ale zoznamy zdravotníkov nemajú aktualizované. Preto povolávací rozkaz môže polícia doručiť lekárovi, ktorý nemôže nastúpiť na výkon služby z objektívnych príčin."Som mala neodkladne kontaktovať personálne oddelenie nemocnice, čo som aj urobila a oznámila skutočnosť, že mám výnimku zo zákona," uviedla lekárka. Ako matka maloletého dieťaťa do 15 rokov preto požiadala o zrušenie príkazu na pracovnú povinnosť.

Väčšie starosti povolaným lekárom však robí platná legislatíva. Sú totiž povinní zabezpečiť chod ambulancie aj počas ich neprítomnosti. Nevedia ale na aké obdobie záskok vlastne potrebujú. "Povolávacie rozkazy, ktoré boli doručované v Nitre, obsahujú iba informáciu, že teda majú nastúpiť, ale nie v akom rozsahu," upozornila prezidentka ZAP Zuzana Dolinková. "Nemocnice nefungujú v normálnom režime, bohužiaľ, automaticky sa tá zdravotná starostlivosť presúva do ambulantnej sféry," uviedol prezident ASL Marián Šóth. 

Okrem internistov potrebujú v nemocniciach aj kardiológov, neurológov, imunológov. "Viacero špecializácií je takých, ktoré sú také, že sú jeden alebo dvaja v celom kraji, a preto sme aj vyzvali vyššie územné celky, ako tá ambulancia bude fungovať, ako budú vyberaní, aby nám tu tá sieť neskolabovala," doplnila Dolinková. 

Presné inštrukcie doposiaľ nemajú. "Ministerstvo zdravotníctva pracovnú povinnosť lekárom nenariaďuje, avšak prosí všetkých, aby sme boli v tejto ťažkej dobe súdržní. Čo sa týka logistiky chodu ambulancie, odporúčame v prípade potreby obrátiť sa na tamojší vyšší územný celok," odporučila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

"Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti sú povinní neprítomnosť v ambulancii z akéhokoľvek dôvodu nahlásiť a zabezpečiť si zástupcu. Podľa zákona by tak mali robiť cez registračný systém NCZI, ktorý ešte stále nefunguje," povedala hovorkyňa BSK Lucia Forman Habancová. 

"Nemal by byť povolávaný v zmysle zákona lekár, ktorý je v dôchodkovom veku, ktorý sa stará o malé deti, ktorý je ťažko chorý alebo sa stará o ťažko chorú osobu," dodala Dolinková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy