Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Žiaci do školských lavíc 11. januára nezasadnú. Ministerstvo predstavilo plán návratu žiakov do škôl
Zdielať na

Žiaci do školských lavíc 11. januára nezasadnú. Ministerstvo predstavilo plán návratu žiakov do škôl

BRATISLAVA / Podľa predvianočných plánov sa mali slovenské školy otvoriť už v pondelok 11.teho januára. Predchádzať tomu malo testovanie a využívať sa mal takzvaný Covid automat.

Od 4. januára materské školy pokračujú v aktuálnom režime, v ktorom sú buď uzatvorené alebo fungujú pre kritickú infraštruktúru či rodičov, ktorým vyplýva z povahy práce, že ju nemôžu vykonávať z domu. Pre základné a stredné školy pokračujú do 10. januára prázdniny.

Od 11. januára budú všetky školy pokračovať dištančným spôsobom výučby. Otvorené budú len materské školy pre deti zákonných zástupcov z kritickej infraštruktúry a pre deti rodičov, ktorým povaha práce nedovoľuje pracovať z domu. Zriaďovateľom odporúčame otvoriť školské kluby detí najmä pre deti zdravotníkov, ako aj pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry či pre deti rodičov, ktorí nemôžu pracovať z domu. Od 11. do 18. januára bude vyplácaná pandemická OČR. Zriaďovateľom zároveň odporúčame pretestovať všetkých zamestnancov, pričom náklady im budú preplatené.
Od 18. januára budú otvorené materské školy, obnoví sa aj vyučovací proces pre prvý stupeň základných škôl a špeciálne školy. Rezort školstva odporúča pretestovať rodičov aj zamestnancov. Rodičia naďalej môžu v tomto čase ospravedlniť dieťa na 5 vyučovacích dní po sebe. V prípade potreby tak môže žiak ostať doma až do konca lockdownu. Druhý stupeň základných škôl a stredné školy pokračujú vo vzdelávaní dištančne. Otvoriť sa môžu aj končiace ročníky stredných škôl, a to za predpokladu pretestovania žiakov a zamestnancov školy v závislosti na príslušnej vyhláške ÚVZ SR.

Po ukončení lockdownu od 25. januára budú otvorené materské školy v štandardnom režime ako aj prvý stupeň základných škôl. Rezort školstva odporúča pre materské školy a prvý stupeň základnej školy pretestovanie zamestnancov a rodičov.
Druhý stupeň základnej školy by mal prejsť na prezenčnú formu vzdelávania, pričom ÚVZ SR vyhláškou určí pretestovanie žiakov druhého stupňa základnej školy a zamestnancov školy.
Otvorené budú aj stredné školy, taktiež za podmienok pretestovania študentov a zamestnancov školy podľa vyhlášky ÚVZ SR. Aj z tohto dôvodu sa presunulo plošné pretestovania z pôvodného termínu 8. – 10. januára na 22. – 24. januára 2021.

Minister školstva zároveň oznámil zmeny týkajúce sa záverečných skúšok:

  • Ruší sa externá časť maturitnej skúšky v školskom roku 2020/2021. Písomná forma internej časti maturitnej skúšky sa uskutoční v termíne od 12. apríla 2021 (termín upresníme do 31. marca). Ústna forma internej časti maturitnej skúšky sa uskutoční v termínoch od 17. mája 2021. V prípade potreby môže prebiehať 2 týždne. Touto cestou zároveň aj vyzývam školy, aby v obsahu maturitných otázok zohľadnili dištančné vzdelávanie a mieru, v akej prebrali v tomto čase učivo a začlenili ho do maturitnej skúšky v zúženom rozsahu.
  • Termín na vyskúšanie a hodnotenie za prvý polrok sa predlžuje do 31.3.2021. Aby sme sa vyhli „naháňaniu známok.“ Ak je to treba, do tohto termínu je možné žiaka hodnotiť, známku zapísať do prvého polroka a uzavrieť konečnú známku.
  • Testovanie 5 sa ruší. Testovanie 9 sa uskutoční v termíne 9. a 10. júna s náhradnými termínmi 24. júna a 25. júna.
  • Klasické prijímacie skúšky sa budú konať v prvom termíne 3. mája (podľa potreby aj 4. mája) a v druhom termíne 10. mája (podľa potreby aj 11. mája) 2021. Talentové prijímacie skúšky sa budú v prvom termíne konať 5. mája (podľa potreby aj 6. a 7. mája) a v druhom termíne 12. mája (prípadne aj 13. a 14. mája) 2021.

"Vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu a odporúčania epidemiológov, otváranie škôl považujem za mimoriadne rizikové,"  uviedol šéf rezortu školstva Branislav Gröhling. Minister zmenu termínu pripustil po zasadnutí konzília epidemiológov, odborníkov a samosprávy. Online rokoval so zástupcami najväčších miest. A práve šéf únie miest naznačil aj nový termín. "O dva týždne sa budeme pripravovať na antigénové testovanie pre žiakov, rodičov a pedagógov od 22.1. do 24.1 2021. Musíme byť trpezliví, všetci máme spoločný cieľ," skonštatoval po rokovaní prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček.

Kľúčom k otváraniu škôl má byť tzv. covid automat – ten určuje aký režim platí pri určitej pandemickej situácii. Závisí to od priemerného počtu nových prípadov za týždeň, od počtu hospitalizovaných a od reprodukčného čísla.
"Som rád, že máme nejaké pravidlá, že odteraz keď sa niekto bude vyjadrovať, netreba ho počúvať, treba sa pozrieť vždy len covid automat a tam nájdete jednotlivé opatrenia," informoval Gröhling 17.12.

Do hry ale vstupil silvestrovský lockdown a minister mal potrebu otvorenie škôl opäť prediskutovať. Inicioval zasadnutie konzília epidemiológov, aby túto vec posúdili a dohodli sa s hlavným hygienikom a ministrom zdravotníctva na odporúčaní. Takisto vec prediskutoval s primátormi najväčších miest. "Minister chcel mať istotu, ako má školy usmerniť. Nebolo jasné, či ide 3. alebo 4. stupeň varovania," spresnil hovorca rezortu školstva.

Najčítanejšie správy