Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Okolnosti smrti Lučanského prešetrí nezávislá komisia, zložená je aj z expertov zo zahraničia
Zdielať na

Okolnosti smrti Lučanského prešetrí nezávislá komisia, zložená je aj z expertov zo zahraničia

BRATISLAVA / Do nezávislej komisie prešetrujúcej smrť exprezidenta policajtov Milana Lučanského nominuje predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) aj Mariana Kotlebu (ĽSNS) či členku strany Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) Denisu Sakovú.

Informoval o tom vo videu, ktoré poskytla riaditeľka Odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Michaela Jurcová. Medzi navrhnutými šiestimi členmi za parlament je aj Juraj Krúpa (OĽaNO), Milan Laurenčík (SaS), Petra Hajšelová (Sme rodina) a Marián Saloň (Smer-SD).

Kollár priblížil, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) ho v súvislosti s rozhodnutím vytvoriť nezávislú prešetrovaciu komisiu úmrtia Lučanského požiadala o návrh na šiestich členov za parlament. „Rozhodol som sa, že týchto šiestich členov rozdelím spravodlivo. Troch medzi koaličných poslancov a troch medzi opozičných,“ objasnil. Vyzdvihol, že politické strany v parlamente bez prieťahov vybrali svojich zástupcov.

Komisia má za sebou už prvé stretnutie. Má celkovo 17 členov a zložená je zo zástupcov médií, koalície aj opozície, v komisii sa nachádza aj zástupca ombudsmanky či viacerí experti zo zahraničia z oblasti ľudských práv. Pozvať chce ministerka Kolíková aj rodinu Lučanského. 

Momentálne si jednotliví členovia vyberajú svojho predsedu, tajomníka a štatút komisie. Zaoberať sa bude úmrtím Lučanského, ako jeho zranením, ktoré udalosti predchádzalo. 

Ministerka nateraz kamerové záznamy zverejňovať nebude, nakoľko prebieha trestné stíhanie vo veci usmrtenia, no z dostupných informácií má jasný záver. "Som presvedčená, že to samovražda bola," vyhlásila. Kolíková zároveň zdôraznila, že necíti dôvod na vyvodenie osobnej zodpovednosti. "Udalosť je zneužívaná politicky, osobne si myslím, keď odstúpim, že je to zbabelé," reagovala. 

O jednotlivých záveroch vyšetrovania plánuje komisia postupne informovať verejnosť. 

Zvolajú aj brannobezpečnostný výbor

Okolnosti úmrtia Milana Lučanského prešetrí aj brannobezpečnostný výbor NR SR, naplánovaný je na štvrtok. Informovala o tom bývalá ministerka vnútra Denisa Saková. "Vzhľadom na to, aké informácie sme dostali od predstaviteľov vlády, či už to bola ministerka spravodlivosti alebo vyjadrenie ministra obrany a dokonca aj ministra vnútra, nevniesli svetlo do tohto prípadu, naopak, nechali priestor obrovským špekuláciám," uviedla. Výbor by mal podliehať istému druhu utajenia a o účasť na ňom požiadali ministerku spravodlivosti, vedenie ZVJS, ako aj riaditeľa prešovskej väznice. 

Opozičný poslanec Marián Saloň (Smer-SD) požaduje, aby v komisii mala zastúpenie aj rodina Lučanského:

Koaličná poslankyňa Petra Hajšelová (Sme rodina) ku zriadeniu vyšetrovacej komisii: 

Smer v súvislosti s úmrtím Lučanského požiadal európske autority o prešetrenie prípadu

Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) sa v súvislosti s úmrtím bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského obrátil na európske autority. Ako informoval vedúci tlačového oddelenia strany Ján Mažgút, strana žiada objektívne prešetrenie prípadu za účasti orgánov Európskej únie. Poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) a členka strany Smer-SD Monika Beňová v tejto veci poslala otvorené listy trom zástupcom európskych inštitúcií, a to predsedovi EP Iratxeovi Garciovi Pérezovi, podpredsedníčke Európskej komisie a zároveň komisárke pre hodnoty a transparentnosť v EÚ Viere Jourovej a poslancovi EP a členovi skupiny pre integritu Juanovi Fernandovi Lópezovi.

Beňová v listoch vyzýva európske autority na zastrešenie a prešetrenie prípadu smrti Lučanského európskymi orgánmi. Uvádza, že v prípade smrti Lučanského bolo porušených viacero právnych predpisov a zmlúv zo strany slovenskej vládnej moci, ktorými je Slovensko viazané.

"Pán generál Lučanský bol obvinený zákonným spôsobom, bol vzatý do väzby sudom pre prípravné konanie. Doteraz mi nie sú známe žiadne skutočnosti, ktoré by nejakým spôsobom spochybňovali spôsob výkonu tejto väzby, v tomto prípade je potrebné si počkať na dôkladné prešetrenie, ktoré sa robí v samostatnom trestnom konaní a ktoré sa vykonáva na Krajskej prokuratúre Prešov," vyjadril sa dozorový prokurátor Peter Kysel. 

Otvorený list k aktuálnej situácii vo väzenstve

Príslušníci a zamestnanci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) posielajú otvorený list prezidentke, premiérovi, poslancom NR SR, generálnemu prokurátorovi, ministerke spravodlivosti, ombudsmanke, riaditeľovi ZVJS aj verejnosti. 

"Vzhľadom na situáciu okolo úrazu, pokusu o samovraždu a následné úmrtie p. Lučanského máme potrebu a zároveň cítime povinnosť vyjadriť sa k danej téme aj my, príslušníci a zamestnanci Zboru väzenskej a justičnej stráže. Príslušníkom a zamestnancom ZVJS neprináleží súdiť a komentovať, či dôvody na vzatie do väzby boli v prípade p. Lučanského tak, ako aj u iných obvinených osôb objektívne splnené, ale faktom ostáva, že sme sa vplyvom rôznych aktuálnych okolností v spoločnosti a následnej masívnej medializácie prípadu p. Lučanského dostali do pozície zodpovedných za celú situáciu, a ako jediní znášame dôsledky ešte oficiálne nevyšetrenej tragédie p. Lučanského. Striktne odmietame všetky medializované obvinenia zo strany politikov, médií, verejnosti, tvorcov konšpiračných teórií a uverejnených hoaxov, že sme sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na jeho zraneniach, rozhodnutiach a následnej smrti. Na základe spolitizovania tejto kauzy a následných emotívnych reakcií verejnosti prezentovaných v médiách a na sociálnych sieťach, sme svedkami toho, že odstúpenie gen. Ing. Ivana z funkcie generálneho riaditeľa ZVJS prispelo nielen k napätiu vo väzniciach medzi samotnými príslušníkmi a zamestnancami ZVJS, ale aj k vzniku obáv o zachovanie vážnosti, dôstojnosti a hlavne účelu profesie príslušníka, k polarizácii v spoločnosti a k zvýšeniu nedôvery v inštitúciu. Vnímame to ako predčasný krok, vyvolaný tlakom dezinformácií ovplyvňujúcich verejnosť, čo by mohlo slúžiť ako nepriaznivý precedens, na základe ktorého bude môcť byť odvolaný ktokoľvek na základe nepotvrdených a neprešetrených informácií," uvádza s v liste. 

Lučanský zomrel v stredu 30. decembra po tom, ako sa v utorok 29. decembra v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy