Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako vyriešiť spory medzi športovcami? Vzniknúť by mal arbitrážny súd
Zdielať na

Ako vyriešiť spory medzi športovcami? Vzniknúť by mal arbitrážny súd

BRATISLAVA / Spory medzi športovcami a zväzmi by mal v budúcnosti na Slovensku riešiť Športový arbitrážny súd. Napríklad také ako v Slovenskej lyžiarskej federácii, či v minulosti medzi sestrami Fialkovými a Slovenským zväzom biatlonu. Niektoré krajiny už takýto orgán majú. U nás bol pokus zriadiť ho v roku 2014 neúspešný.

Kto sa trošku vyzná v športovom zákulisí vie, že rozhádaná nie je len Slovenská lyžiarska asociácia. Vrie to aj v ďalších zväzoch, a v niektorých to trvá taktiež už niekoľko rokov. Športový arbitrážny súd, ak na Slovensku konečne vznikne, by mal práce viac ako dosť.

A dá sa predpokladať, že mnohé kauzy by nedospeli do štádia, kedy sa ich riešenie zdá už takmer nemožným.
"Projekt športového arbitrážneho súdu by bol tou inštitúciou, ktorá by mala predpodklady na to, aby riešila takéto situácie," vyslovil Anton Siekel.

Prvý pokus bol v roku 2014 no nevyšiel. Teraz by sa jeho vznik mal stať súčasťou novely zákona o športe. "Medzi také hlavné výhody osobitného orgánu na riešenie sporov možno považovať rýchlosť konania, pred takýmto orgánom. Rovnako aj väčšiu oboznmenosť sudcov respektíve rozhodcov so špecifikami v tejto oblasti. Rovnako je takéto konanie lacnejšie ako pred orgánmi štátu," informoval predseda legislatívno-právnej komisie Patrik Hrbek.


Jeho vznik by privítali aj športovci, a to aj pri riešení napríklad dopingových káuz, výklade športových pravidiel či mediácii. "Z môjho pohľadu a keď si spätne premietnem svoje problémy, je to krok z objektivizpvaniu, aby mali všetci športovci na Slovensku rovnaké podmienky," povedal reprezentant Slovenska v chôdzi Matej Tóth.

"Určite by to bol veľký krok pre slovenský šport. Dúfam, že sa to čoskoro podarí," myslí si reprezentnantka v streľbe Veronika Vadovičová

"Perfektná myšlienka, konečne by niekto zastupoval našich športovcov, tých sporov je veľmi veľa. Či v jednej, druhej alebo tretej organizácii," vyjadril sa boxerista Tomi Kid Kovács.

Aktuálne na príprave arbitrážneho súdu okem slovenského olympijského športového výboru, pracuje aj ministerstvo školstva a najlepšie kapacity v oblasti športového práva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy