Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
​Po prísnejšom lockdowne okrem nemocníc a lekárov volajú i poitici. Premiér zatiaľ mlčí
Zdielať na

​Po prísnejšom lockdowne okrem nemocníc a lekárov volajú i poitici. Premiér zatiaľ mlčí

BRATISLAVA / Zaviesť tvrdý lockdown žiada aj Slovenská lekárska komora, členovia konzília a pridávajú sa i politici. O rokovaní ústredného krízového štábu, ani o ministrovi vnútra však nie je ani chýru ani slychu. Čísla pritom stále rastú a hlavný hygienik prosí ľudí, aby sedeli doma a dodržiavali opatrenia aj na Silvestra. Minister Krajčí čaká s opatreniami do 4.januára.

Členovia Ústredného krízového štábu rokovali naposledy 8.decembra - a potom prišla tlačová konferencia s opatreniami, kde samotný minister zdravotníctva priznal, že to nie je to, čo on navrhoval, ale lepšie niečo ako nic. Odvtedy sa neudialo nič. "Musíme urobiť všetko pre to, aby sme to zvládli," vyhlásil 9.12. minister Krajčí.

V nemocniciach medzičasom máme takmer 3000 pacientov - a to ešte môžeme očakávať nárast po vianočných sviatkoch, keďže mnohí ľudia cestovali a z ďaleka neboli len v bubline. Pred nami je však Silvester a  na rázne kroky tak vládu vyzývajú aj odborníci z konzília.


"Áno, my sme odporúčali obmedziť výnimky zo zákazu vychádzania a radíme ľuďom, ak naozaj sa nechcú dostať do ťažkých situácií, aby silvestrovali doma, necestovali a nestretávali sa," povedala členka konzília odborníkov Zuzana Krištúfková.

Po prísnejšom lockdowne okrem nemocníc a lekárov volajú i poitici. Situácia je podľa nich alarmujúca a opatrenia by mali prísť čo najskôr a nemal by byť problém s ich podporou.Nateraz ale s opatreniami nik perichádza, i keď sa údajne mali o tom rozprávať v utorok na online rokovaní vlády. Za sprísnenie opatrení by bol minister hospodárstva Richard Sulík a taktiež ďalší.



"Ja sama som navrhovala určité sprísnenie opatení počas rokovania vlády. Keď je momentálne také hodnotenie situácie aké je, tak predpokladám, že zodpovedné MZ navrhne zmenu obmedzení a ja to určite podporím," povedala vicepremiérka zo strany Za Ľudí Veronika Remišová. 

Kedy bude rokovať Ústredný krízový štáb, zatiaľ známe nie je. Napriek tomu, že sa situácia zhoršuje termín zatiaľ nie je. Boris Kollár taktiež pripúšťa, že by jeho strana pripustila lockdown. Aj v prípade, že by to obsahovalo aj zatvorenie lyžiarskych stredísk."Rozhodne nebudem na vláde s našimi ministrami nič vetovať. Takže takto by som to postavil," uviedol šéf strany Sme rodina.

Hoci odborníci už 9. decembra varovali, že bude musieť prísť tvrdý lockdown, pretože prijaté opatrenia nestačia, Vláda odvtedy mlčí. Premiér od skončenia karantény sa stále neukázal pred novinármi."Spamätajme sa, prosím! Dodržujme nariadenia a čísla pôjdu výrazne dole. Ale, ak si naďalej svoje pôjdeme, peklo na Zemi zažijeme. Máme to v našich rukách a nie je to fráza. Cca každý 20-ty je dnes na Slovensku pozitívny ... ísť na Silvestra k známym, môže byť preto rozhodnutie smrteľné. Rodičom a starkým urobíte najlepšie, ak za nimi nepôjdete, verte. Zavolajte im, píšte im a dokážte im lásku tým. Múdre a láskyplné rozhodnutie do najbližších dní prajem," napísal premiér.
.


Takisto minister zdravotníctva cez stanovisko a na svojom statuse uviedol, že je za sprísnenie opatrení, prečo práve od 4.1. sme sa nedozvedeli. "Predpokladám však, že efekt súčasných opatrení nebude natoľko výrazný, aby našu krajinu v COVID automate posunul od 10. januára zo súčasnej čiernej fázy, ktorá znamená tvrdý lockdown, do bordovej farby, kedy je umožnená aj limitovaná školská dochádzka a cesta do zamestnaní na základe negatívneho testu, nie staršieho ako 7 dní. Javí sa preto, že zavedenie prísnejších opatrení už od 4. januára by bolo oveľa zmysluplnejšie a takýto návrh predložím aj na vládu," uviedol Marek Krajčí.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy