Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Prokurátor Kysel reaguje na zmenu dozoroujúcich prokurátorov v kauze Judáš
Zdielať na

Prokurátor Kysel reaguje na zmenu dozoroujúcich prokurátorov v kauze Judáš

BRATISLAVA / V prípade obvinených údajných "zradcov" z radov polície a tajnej služby došlo k zmene dozorujúcich prokurátorov. Ide o Michala Šúreka a Ondreja Repu. Obaja mali byť prepojení na vedúceho štvrtého operatívneho oddelenia NAKA Bratislava, Mariána Kučerku.

Kučerku podľa zistení portálu noviny.sk uvedení dozoroví prokurátori poznali cez ich spoločnú kolegyňu - prokurátorku Krajskej prokuratúry Katarínu Kučerkovú, manželku obvineného policajta v prípade “Judáš”.

Hoci prokurátori Šúrek a Repa vykonávali dozor v trestných veciach v súvislosti s akciou “Očistec”, svoj vzťah k podozrivému neoznámili. Manželka zadržaného a dnes aj obvineného Kučerku ešte pred akciou Judáš oznámila nadriadenému Šúreka a Repu, akým spôsobom mali vyvíjať nátlak na jej manžela. Ako uviedla, mali naň tlačiť, aby sa priznal k svojmu protiprávnemu konaniu súvisiacemu s ich vyšetrovaním v kauze Očistec.

"Z dôvodu, aby nedošlo k nejakým neprimeraným konsekvenciám z trestného konania, obaja kolegovia sa vylúčili z trestného konania, aby sa prešetrili skutočnosti, ktoré boli uvádzané zo strany jedného z obvinených. Dozor som prebral ja. Rozhodoval som už vo veci vzatia do väzby po tom, ako boli kolegovia vylúčení. Môžem povedať, že dozor som prevzal skôr ako to bolo medializované v tlači," uviedol prokurátor Kysel. Šúrek a Repa sa tohto prípadu vzdali 1. decembera. Kysel ho prebral o dva dni neskôr, 3. decembra. 

Po nedeľnom rozhodnutí no zobratí Mariána Kučerku ale aj Milana Lučenského do väzby na situáciu zareagoval aj Kučerkov advokát Martin Bezák. To, či bol na jeho klienta vyvíjaný nátlak, nechcel bližšie komentovať. "Nebudeme podnet bližšie komentovať. Podnet bol podaný, obsahuje relevantné okolnosti, ktoré musia byť prešetrené. Sú to závažné okolnosti, ktoré treba preveriť a treba z nich vyvodiť zodpovednosť," uviedol Bezák. 

K zmene prokurátorov povedal nasledovné: "Ja to nebudem komentovať, na to sú orgány, ktoré sú príslušné, aby z toho vyvodili  zodpovednosť buď disciplinárnu alebo zodpovednosť trestnú. Musia to preveriť tak, aby to bolo preverené v čo najkratšom čase," dodal Bezák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy