Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zistenia TV JOJ: V prípade Judáš došlo k zmene dozorujúcich prokurátorov
Zdielať na

Zistenia TV JOJ: V prípade Judáš došlo k zmene dozorujúcich prokurátorov

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Podľa zistení TV JOJ v prípade obvinených údajných “zradcov” z radov polície aj v tajnej službe došlo k zmene dozorujúcich prokurátorov. Dôvodom je ich prepojenie na jedného z obvinených, konkrétne vedúceho štvrtého operatívneho oddelenia NAKA Bratislava Mariána Kučerku.

Toho podľa zistení webového portálu noviny.sk dozoroví prokurátori Michal Šúrek a Ondrej Repa osobne poznajú cez ich spoločnú kolegyňu. Tou je prokurátorka Krajskej prokuratúry Katarína Kučerková, manželka obvineného policajta v prípade “Judáš”. Repa a Šúrek o spojitosti na podozrivého nadriadeného neinformovali. Urobila to až manželka stíhaného policajta.

Vzťah neoznámili

Podľa informácií TVJOJ prokurátori Šúrek a Repa svoj vzťah k podozrivému neoznámili a pritom obaja vykonávajú dozor v trestných veciach v súvislosti s akciou “Očistec”. Vo väzbe sú exprezident polície Tibor Gašpar, Peter Hraško, Robert Krajmer a ďalší. Akciu NAKA spustila 5.novembra.

Lenže to nie je všetko. Prokurátorka tvrdí o nátlaku a zastrašovaní kukláčmi zo strany dvojice prokurátorov. Manželka zadržaného a dnes aj obvineného Kučerku ešte pred akciou Judáš oznámila nadriadenému Šúreka a Repu, akým spôsobom vyvíjajú nátlak na jej manžela. Šúrekov a Repov nadriadený je po zatknutí špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika jeho zástupca Alexander Bíró.


Kučerkova mu 18. novembra poslala sťažnosť na konanie dvojice kolegov. Podľa nej 9. novembra priamo na Úrade špeciálnej prokuratúry Repa a Šúrek vyvíjali nátlak na jej manžela. Mali naň tlačiť, aby sa priznal k svojmu protiprávnemu konaniu súvisiacemu s ich vyšetrovaním v kauze Očistec. TV JOJ nedávno informovala, že Kučerka má byť s ďalšími riadiacimi šéfmi v NAKA údajne prepojený so stíhanými funkcionármi Národnej kriminálnej agentúry.


Jeho manželka v sťažnosti píše, že mu Repa so Šúrekom hrozili, že ak sa neprizná a nezačne spolupracovať, spravia jemu aj jeho manželke veľkú hanbu. Okrem toho prokurátorka píše: “JUDr. Ondrej Repa sa tiež môjho manžela opýtal, či chce vo väzbe “srať krv ako Lajo”. Lajo má byť prezývka pre Ľudovíta Makóa, bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy, ktorý rozsiahlo vypovedá na Gašpara, Slobodníka, ale aj Norberta Bödöra a ďalších členov tejto údajnej zločineckej skupiny.

Okrem toho vo svojej sťažnosti smerom k aktuálnemu riaditeľovi ÚŠP, prokurátorka Kučerkova píše, že Šúrek aj Repa mali vyžadovať od jej manžela, aby cez ňu zistil niečo na Krajskú prokurátorku Soňu Juríčkovú a ďalších prokurátorov z okresných prokuratúr v Bratislave. Určili mu termín, do ktorého má informácie doručiť osobne do ich kancelárie na UŠP do Pezinka. Očakávali jeho návštevu už v piatok 13. novembra. Kučerka ale z dôvodu dovolenky neprišiel a neprišiel ani po telefonickom kontakte, keď mu údajne zavolal prokurátor Repa aj Šúrek s tým, že kde je. Kučerkovi mali dať “rozkaz”, aby za nimi prišiel hneď po víkende, teda 16. novembra.

Kučerka na ÚŠP neprišiel, prišli za ním z NAKA osobne

Kučerka na hrozby prokurátorov Repu aj Šúreka nereagoval. Neprišiel za nimi ani v pondelok 16. novembra, keďže čerpal dovolenku. Dostal ale telefonát od operatívca z NAKA, že ho za ním posielajú Repa a Šúrek, aby ho “vyťažil”, že čo robí. (“Vyťažiť” znamená v policajnej hantirke výsluch osoby za účelom preverenia informácie alebo jej konania, ci konania iných osôb, pozn.red).

Podľa prokurátorky Kučerkovej sú Repa a Šúrek spôsobilí na disciplinárne konanie

Podľa manželky policajta Kučerku obaja jej kolegovia vyvíjali na ňu aj jej manžela nátlak nezákonne a bez dôkazov. Tvrdí, že Šúreka aj Repu pozná, keďže spolu pracovali na krajskej prokuratúre. Okrem nej obaja poznajú osobne aj jej manžela Kučerku, ktorého spoznali počas jednej akcie na ich pracovisku, kde bol prítomný aj on. Pre Kučerkovu je konanie Šúreka a Repu o to závažnejšie, že obaja vedia, že Kučerkovci majú dve maloleté deti, o ktoré sa riadne starajú. Ak im hrozili, že ak sa jej manžel neprizná a nedodá na ďalších prokurátorov požadované informácie, vedeli, že zásah ozbrojeného komanda z NAKA v ich rodinnom dome bude pre ich deti znamenať závažný traumatický zážitok, ktorý deti môže poznačiť na celý život. Kučerka nakoniec minulú stredu skončil s obvinením v kauze “Judáš”.

Alexander Biró: Repa aj Šúrek idú dole z dozoru trestnej veci

Podľa zistení TV JOJ už v utorok, pred utajovaným zásahom NAKA v pokračujúcom vyšetrovaní trestného stíhania “ Očistec” s názvom Judáš, dostali Repa a Šúrek príkaz od nadriadeného a dozor nad konaním prevzal ich kolega a špičkový prokurátor Peter Kysel. Ten sa aj dnes nachádzal na konaní Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý rozhoduje o väzbe pre obvinených. O Kučerkovi, ktorý je stále zadržiavaný v cele policajného zaistenia aj s obvineným exprezidentom polície Milanom Lučanským a spol., bude súd rozhodovať v nedeľu.

Bíró po oboznámení sa so sťažnosťou prokurátorky Kučerkovej oboch prokurátorov z dozoru veci, v ktorých figuruje Kučerka, stiahol na základe písomného vyjadrenia Repu aj Šúreka k vzťahu k manželom Kučerkovým. O stanovisku Biróa informoval aj ich priamy nadriadený ešte v pondelok, ktorým je zatiaľ Maroš Žilinka, riaditeľ odboru ekonomickej kriminality na UŠP a dnes už zvolený kandidát na generálneho prokurátora SR.

“Obaja prokurátori mi zaslali svoje vyjadrenie k ich vzťahu k prokurátorke Kučerkovej a jej manžela. Ich vyjadrenie je aj v príslušnom spise. Vec som preveril a rozhodol som, že dôjde k zmene dozoru v trestnej veci z preventívnych dôvodov, aby sa zabránilo prípadným námietkam zo strán konania," vyjadril sa zástupca špeciálneho prokurátora Alexander Bíró.

O konaní Repu a Šúreka informoval Fico

O podaní sťažnosti prokurátorky na Šúreka a Repu informoval v piatok na tlačovke poslanec Robert Fico. Podnet zverejnil a poslal ho médiám. Kučerkova manželka žiada zástupcu špeciálneho prokurátora Alexandra Bíróa, aby celý prípad prešetril a zvážil podnet na disciplinárne stíhanie oboch prokurátorov. Pre TV JOJ sa vyjadril, že dodnes nemá informácie, že by v tejto súvislosti s konaním Šúreka a Repu bolo podané trestné oznámenie. O prípad sa mieni zaujímať budúci týždeň šéf NAKA Branislav Zurian.

Šéf NAKA Branislav Zurian

TV JOJ kontaktovala aj riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry, ktorý vykonáva všetky zásahy a vyšetrovania najzávažnejšej korupcie a zneužitia právomoci verejného činiteľa v histórii Slovenska vôbec. Či už ide o stíhanie údajnej mega korupcie v justícii v akciách Búrka a Víchrica, alebo v stíhaní top funkcionárov v polícii a v bezpečnostných orgánoch štátu zadržaných pri akciách Očistec, Boží mlyn a Judáš.

Podľa Zuriana NAKA nedostala v tejto súvislosti s údajným nátlakom zo strany prokurátora Šúreka a Repu zatiaľ žiaden pokyn na šetrenie od Úradu špeciálnej prokuratúry alebo generálnej prokuratúry.

Podľa uznesenia o obvinení v prípade s krycím menom “JUDÁŠ” mal policajt Marián Kučerka spáchať zločin brania úplatku. V nedávno medializovanom prípade “uniku utajeného záznamu” z NAKA má mať Kućerka prepojenia na stíhaných funkcionárov políce aj Kriminálneho úradu finančnej správy. Spolu s ním sú stíhaní v prípade “JUDÁŠ” aj Milan Lučanský, Norbert Bödör, Ladislav Vičan, Daniel Čech, Jozef Rehák, Boris Beňa a Peter Gašparovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy