Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
TV JOJ overila najčastejšie hoaxy o koronavíruse. Slovenskí odborníci zareagovali na mylné informácie
Zdielať na

TV JOJ overila najčastejšie hoaxy o koronavíruse. Slovenskí odborníci zareagovali na mylné informácie

BRATISLAVA / Spolu s blížiacim sa očkovaním sa najmä na sociálnych sieťach objavujú zaručené, často zastrašujúce informácie o vakcínach. My sme sa na najčastejšie hoaxy o nových vakcínach pozreli s vedcami a odborníkmi. Spýtali sme sa aj na to, či nestačí na zničenie vírusu len počkať na mrazy. Kedže toto nie sú jediné mylné informácie, ktoré ovládli naše sociálne siete, budeme v tejto téme pokračovať.

Kolega z redakcie Miňo absolvoval za svoj život už niekoľko očkovaní. Podľa zaručených správ, by sa vďaka tomu mala dať ovládať jeho myseľ. Prednosta Ústavu molekulárnej biomedicíny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, Peter Celec, človeku, ktorý by vedel ako tento systém funguje odkázal, aby sa prihlásil. "Keď niekto vie, ako to funguje nech sa prihlási. Určite dostane grant. Myslím si, že tak ďaleko veda nie je," vyzval Celec.

Profesorka Zuzana Krištúfková hovorí o úsmevnej situácií: "Tak na tomto sa môžeme naozaj len usmiať. Neviem, na akom základe by toto bolo možné. To už sú výmysly ťažkého kalibru."

"Zamyslime sa nad tým racionálne. Dostanete do svalu určité množstvo tekutiny, ktorá obsahuje buď RNA alebo adenovírusový vektor. Akým spôsobom by toto malo mať vplyv na moju myseľ, si neviem ani predstaviť a hlavne kto by ju mal ovládať," uviedol Boris Klempa, virológ z biomedicínskeho centra SAV.

Molekulárny imunológ lekárskej fakulty vo Viedni Vladimír Leksa "skôr verí Machovi a Šebestovej, že sa zmenšia."

Vakcínou nám dajú do tela živý vírus

Je to ďalšou zle interpretovanou vecou. "Niektoré vakcíny, oproti iným vakcínam používali živé vakcíny, utlmené inaktované, mŕtve a neskôr sa používali aj proteíny. Poslednou inováciou je RNA," informoval Celec. To znamená, že sa do tela dostane vyslovene len informácia o víruse. Všetko ostatné urobia bunky za laboratórium.  "Nemá schopnosť vyvolať samotnú infekciu ale vyvoláva len imunitnú odpoveď," upozornil prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.

"Vakcína, ktorú vyvinula Oxfordská univerzita je postavená na takzvanom adenovírusovom vektore. Tá informácia je pre vírusovú bielkovinu Sars-Cov-2 vložená do vírusu, čo je pravda. Ale je to tak upravený vírus, ktorý len vnikne do bunky, tam sa začne produkovať bielkovina koronavírusu a následne už žiadny vírus nemôže vzniknúť," priblížil Klempa.

Koronavírus zničí mráz

Podľa iných "zaručených" informácii by mal koronavírus zničiť mráz. Kolega Miňo by mal tak byť vonku chránený. Túto teóriu jasne vyvrátili opýtaní. "Klesajúce teploty, tak ako pri iných respiračných infektoch, aj pri tomto koronavíruse, pomáhajú zvyšovať čísla infikovaných," povedal prednosta ústavu molekulárnej biomedicíny.

Podľa infektológa Pavla Jarčušku sa "nedá povedať, že by vírus takto zanikol."

"My keď si chceme zachovať vírusy dlhodobo, tak ich skladujeme pri - 80 stupňoch, takže tá predstava, že mráz zabije vírus je scestná. O čom sa tu bavíme je šírenie vírusu z človeka na človeka. Práve kvôli veľkému mrazu asi budeme viac vo vnútri, viac spolu v uzavretých menej vetraných priestoroch a to sú podmienky, ktoré vírusu pomáhajú,"  uviedol Klempa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy