Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tretí týždeň leží na dne Dunaja potopený remorkér s tisíckami litrov nafty. Podarilo sa nám stretnúť svedka nešťastia
Zdielať na

Tretí týždeň leží na dne Dunaja potopený remorkér s tisíckami litrov nafty. Podarilo sa nám stretnúť svedka nešťastia

BRATISLAVA / Už tretí týždeň leží na dne Dunaja potopená loď. V útrobách remorkéra sa stále majú nachádzať tisíce litrov nafty. Ak by sa dostali z lode von, mohli by spôsobiť ekologickú haváriu veľkého rozsahu. Náš štáb od začiatku sleduje dianie okolo potopeného remorkéra. Dnes sa nám podarilo stretnúť sa aj so svedkom nešťastia.

"Prechádzam sa tu so psami každý deň a zhodou okolností som si tu natočil, ako sa otáčala vo vedľajšom bazéne loď a keď som išiel ďalej, tak už som videl, že je potopená do polovice a keď som si to nafotil, obrázok, tak som si všimol, že kapitán tu sedí naklonený, naklonil som sa nad neho, že čo je.Krvavý, rozťatá hlava...nebolo to príjemné," opísal situáciu svedok nehody.


Loď sa  20. novembra popoludní poškodila cestou do Rakúska. Na palube boli dvaja členovia posádky z Bulharska. Zranený námorník si robil starosti o svojho kolegu, ktorý bol ešte vo vode. "Keď som videl, že tam pláve, pár metrov od brehu, ale nedošiel už na túto stranu, ale vyplával na protiľahlú stranu, tak sa uspokojil, bol kľudný. Zavolal som samozrejme 112 Bolo to na dlho drkotal zubami, drkotal, tak som ho zobral pod pazuchu, som ho vyviedol hore tuto a išli sme 20minút minimum pešo," dodal okoloidúci.



Už o soboty sa snažia potápači uchytiť laná na potopenom remorkéri. Vytiahnutie remorkéra komplikuje jeho stav, v akom sa aktuálne nachádza na dne Dunaja.  Preto už niekoľko dní pracuje na mieste tím potápačov. "Momentálne pripravujú operáciu, ktorá by mala zabezpečiť vyrovnanie toho plavidla predtým, než ho začnú dvíhať do takej polohy, aby ho bolo možné premiestniť z tej hlbšej časti do tej prístavnej časti a následne potom vyzdvihnúť," uviedol poradca vodohospodárskeho podniku Pavel Virág.


Polovica remorkéra je v hĺbke 10 metrov a podľa zatiaľ posledných zistení potápačov, trup má mať v strede prasklinu, čo by mohlo v prípade roztrhnutia lode spôsobiť, že obrovské množstvo nafty by sa dostalo do voľnej prírody. Ak pôjde všetko podľa plánu a plavidlo sa podarí vyrovnať, zajtra by ho mohli začať vytahovať. "Predpokladáme, že áno. Pretože vzhľadom na hmotnosť toho plavidla a nosnosť toho plávajúceho žeriavu je to tak na hranici. Takže aj pri tom premiestňovaní jednoducho budeme potrebovať využiť aj to, že je to vo vode a budú nám tam fungovať nejaké vztlakové sily na to a nebude potrebné dvíhať celú hmotnosť plavidla," dodal Virág.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy