Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Český exminister obhajujúci Zoroslava Kollára: Neviem o inom procese s toľkými obvinenými právnikmi ako je na Slovensku
Zdielať na

Český exminister obhajujúci Zoroslava Kollára: Neviem o inom procese s toľkými obvinenými právnikmi ako je na Slovensku

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Do kauzy skorumpovaných Bratislavských sudcov vstupuje české advokátske eso. Jeho služby si najíma stíhaný podnikateľ Zoroslav Kollár. Bývalý český minister vnútra je rešpektovanou právnickou autoritou, medzi ktorého klientov patril aj český megapodnikateľ Radovan Krejčíř, ale aj český expremiér Jiří Paroubek.

Bývalého konkurzného advokáta Zoroslava Kollára začína zastupovať obhajca JUDr. Tomáš Sokol. Pre TV JOJ poskytol rozhovor, v ktorom povedal čo si myslí o prípade a aké budú ďalšie kroky očakáva v celej justičnej kauze. 

Ste právnym zástupcom pána Zoltána Kollára? 
Som jedným z obhajcov.

Prečo ste do toho vstúpili a stali sa súčasťou?
Keby som to mal povedať úplne všeobecne, tak preto lebo som obhajca a preto lebo tu ide o obhajobu. Ak sa mám vyjadriť konkrétnejšie, tak samotný prípad je veľmi zaujímavý a to čo mňa osobne na tom celom upútalo je otázka do akej miery to je za hranou slobody slova a slobody prejavu. Ak vychádzame z toho, čo hovorí pani prokurátorka, z čoho vychádza súd pri rozhodovaní o väzbe, že sa klient pred šiestimi rokmi stretol so sudcom. S tým sudcom boli na obede a ešte jedna ďalšia osoba bola prítomná. Podľa toho ako je formulovaný skutok, tak sa spolu mali zhodnúť na tom ako má byť riešený nejaký prípad, ktorý súdil ten sudca. Ja sa domnievam, že to je skoro za hranou slobody slova a slobody prejavu, pretože pokiaľ v tom rozhovore bolo niečo, čo bolo nesprávne z hľadiska nezávislosti sudcov a klient je stíhaný pre ohrozenie sudcovskej nezávislosti, tak v prvom rade to mal dať na známosť ten sudca. Buď tým, že by povedal, že sa o tom ďalej nebudú rozprávať alebo mal odísť od toho stola. Nemal čakať 6 rokov s tým, že potom príde a povie, že na neho bol spáchaný takýto "atentát". Ja mám pocit, že ten sudca sa pri tom obede správal trochu ako provokatér a pre mňa je zaujímavé, či tento prípad dôjde k štádiu, kedy bude právoplatne povedané, že sudcovia si takto zabezpečujú ochranu. Kedy môžeme ľudovo povedať, že si musia ľudia dávať pozor na ústa, aby po niekoľkých rokoch sa nestali obvinenými. Alebo či by to nemohlo pokračovať tak ako som si to predstavoval, že takto ďaleko ochrana štátu poskytovaná sudcom nemôže mať. V prvom rade sa tí sudcovia musia v tomto prípade hájiť sami lebo inak sa stanú súčasťou akéhosi sociálneho geta - každý sa bude báť s nimi rozprávať. Človek si povie, že sa s ním bude baviť na nejakú právnu tému a potom sa z toho stane, že som toho sudcu ovplyvňoval. U nás som to nezažil, nehovorím, že je to dôležité, ale je to nový trend na Slovensku. Mňa to teda zaujíma z toho hľadiska, či sa naozaj posunieme do takéhoto štádia, až by som povedal do štátneho paternalizmu.

Už ste mali čas si naštudovať celý spis, aj tú dôkaznú situáciu?
Povedzme, že to podstatné áno. To podstatné je pomerne jednoduché. Klient je obviňovaný z jedného skutku. Ako som povedal, ten skutok nemá nič spoločné s korupciou. Ide tam naozaj len o to, že chcel na obede hovoriť so sudcom. Ten sudca sa nijak nebránil. Podľa tej formulácie vyplýva, že sa dohodli, to znamená, že s ním o tom slobodne rozprával. Viac tam, čo sa týka obvinení klienta nie je. Samozrejme, že som si prečítal aj všetko ostatné, pretože ma to zaujíma ako človeka, ktorý sa zaoberá trestným právom. Sú tam miestami divoké obvinenia, ale fakticky to nesúvisí s mojim klientom. Tam to išlo relatívne jednoducho - sa s tým zoznámiť. 

Podľa tých dôkazov, resp.dokumentov, ktoré ste si mohli naštudovať ako vnímate to, že napriek tomu, čo hovoríte je pán Kollár väzobne stíhaný už od minulého mesiaca? 
Ja to predovšetkým vnímam tak, že o tom rozhodol súd. Ten súd je alebo by mal byť nezávislý. Ja nemám dôvod o jeho nezávislosti pochybovať. Beriem to ako holý fakt a rešpektujem rozhodnutie súdu. Osobne sa ale domnievam, že pokiaľ teda, a to už som spomínal, by sa malo ísť týmto smerom - že by zvíťazil tento trend -naďalej rešpektovať rozhodnutie súdu, bude to veľmi nešťastné. 

Výsluch trval veľmi krátko. Aké budú vaše ďalšie kroky po dnešnom úkone?
Klient trval na tom, čo povedal už predtým. Necíti sa byť vinný, nespáchal trestný čin. On sám, dokonca, hovorí, že to bolo celé úplne inak. To som zatiaľ opomenul, že tam vôbec nešlo o žiadne riadenie. Čo bude ďalej? No, nechcem predbiehať udalosti. My sme s klientom dohodnutí na termíne, kedy ho navštívime s kolegom a preberieme s ním, čo bude ďalej. Je potreba to ale vnímať, že tým kto je na ťahu, sú orgány, ktoré majú dokazovať vinu.

Budete žiadať o prepustenie z väzby? 
Nechcem predbiehať konkrétnymi krokmi, ale je celkom jasné, že na jednej strane musíme rešpektovať názor Najvyššieho súdu, ktorý sa vyjadril tak, že tá väzba je odôvodnená. Na druhej strane, všeobecne a to hovorí aj Súdny dvor Európskej únie pre ľudské práva, že s postupujúcim vyšetrovaním tá potreba väzby alebo teda nutnosť väzby klesá. Budeme to asi brať v úvahu. 

Čo sa týka vašej minulosti a klientov. Mali ste významných klientov aj čo sa týka mediálne sledovaných, napríklad pán Paroubek. Ako vnímate na Slovensku podnikateľa Zoroslava Kollára, ktorý sa neteší tej informácii alebo povesti, že patrí medzi významných hráčov justície a bez neho sa niektoré konania nemohli rozhodovať? 
No, tých "významných" klientov by bol celkom dlhý zástup, ale pre všetkých platí z môjho pohľadu jediné. Je to človek, ktorý má právo na obhajobu a ja som ten, ktorý mu to právo má zaručiť. Principiálne vždy advokát háji spravodlivý proces a z pohľadu to ako to vníma jeho klient. Na tom sa nič nemení, či je to osoba, ktorú sledujú médiá alebo je to niekto, o kom médiá vôbec nič nevedia. To poslanie v tej obhajobe zostáva stále rovnakým princípom hájenia. 

V celom tomto prípade, alebo teda kauze je viacero sudcov obvinených, aj advokátov. Sú tam aj niektorí podnikatelia. Sledujete tento prípad aj spoza hraníc? 
Ja neviem, že by niekde na dohľad, to znamená v Európe alebo v iných častiach sveta, ktoré človek tak nejak sleduje z právneho hľadiska,čo sa tam deje, že by sa odohral nejaký taký proces s toľkými obvinenými právnikmi. Nie to ešte právnici, ktorí pôsobia alebo pôsobili na vysokých justičných pozíciách. Tým je to celé zvláštne. Nehovorím o tom, či sú vinní alebo nie, ale je to svojím spôsobom kuriozita. 

O čom to podľa Vás svedčí?
To nechcem hodnotiť. Absolútne nechcem. Svedčí to o tom, že sú trestné stíhaní, ale nechcem viac hovoriť. Pokiaľ ide o tých ostatných, tak tam som to, z čoho sú obvinení som podrobne nesledoval, pretože to nesúvisí s mojím klientom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy