Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenskí športovci infikovaní koronavírusom: Nič podobné sme nikdy predtým nezažili
Zdielať na

Slovenskí športovci infikovaní koronavírusom: Nič podobné sme nikdy predtým nezažili

BRATISLAVA / Ochorenie COVID-19 malo u nich miernejší priebeh, no dozvuky boli o to nepríjemnejšie. A u niektorých trvali aj dva mesiace. Slovenskí športovci - triatlonista Richard Varga, trojskokan Tomáš Veszelka i džudista Matej Poliak hovoria nielen o strate kondície, ale aj vysokých srdcových tepoch či nečakanej slabosti. Všetci traja sa zhodli na tom, že nič podobné nikdy predtým nezažili.

Slovenský reprezentant v triatlone zvýšenú teplotu nemal, no boleli ho svaly, prišiel o čuch i chuť a aj po najbežnejších činnostiach bol unavený akoby práve dokončil dvoje preteky. Tomáš Veszelka mal na začiatku mierne zvýšenú teplotu a cítil, že sa niečo deje.

"Začal som potom na druhý deň pociťovať, že menej cítim chuť a čuch. To je strašné niečo. Žiadny pôžitok z jedla. Som si varil, tak isto to chutilo. Len jedno bolo teplé a druhé bolo studené," povedal reprezentant SR v trojskoku Tomáš Veszelka. Kde sa nakazili presne nevedia. No pravdou je, že vírus neobišiel ani ich kolegov v oddieloch či známych.

Slovenský olympionik na tréningu rúško nepoužíva, no inak ho nosí všade a tvrdí, že práve to zabránilo, aby malo ochorenie u neho oveľa horší priebeh. Ľahší priebeh ochorenia mal aj Matej Poliak. No návrat do tréningového procesu po chorobe sa slovenskému reprezentantovi v džude poriadne skomplikoval. "Strašne vysoké pulzy mal počas tréningu, vôbec mu to neklesalo. Po tréningu pod 80 pulz, dostal sa možno o desiatej - jedenástej večer," vyjadril sa tréner reprezentácie v džude Ján Gregor.


Situácia sa opakovala aj ráno. Kondíciu musel naberať opatrne a po troch týždňoch pred turnajom v Budapešti prišla ďalšia rana. "Musel upraviť hmotnosť, to sa ešte rapídne zhoršilo niekoľko násobne, úplne išiel dole," dodal Gregor. Trvalo to asi dva mesiace, pokiaľ sa telo dalo dokopy a vymizli následky prekonania ochorenia COVID-19. Slovenský reprezentant v trojskoku takéto problémy nemal, ale prvý ľahký tréning ho zabolel. "Po 19 dňoch, čo som ani neopustil byt, som šiel iba takú rozcvičku a mal som "svalovku" takú, že som nechápal," povedal Veszelka.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy