Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obľúbené horské cesty na Skalke sa uzatvoria. Ferraty spôsobujú problémy aj skúseným horolezcom
Zdielať na

Obľúbené horské cesty na Skalke sa uzatvoria. Ferraty spôsobujú problémy aj skúseným horolezcom

KREMNICKÉ VRCHY / Námraza, ľad a vietor spôsobujú problémy aj skúseným horským lezcom. Turistami obľúbené horské cesty na Skalke uzatvoria.

Od 1. decembra sú horské zaistené cesty - ferraty na Skalke oficiálne uzavreté. Turistov na túto novinku upozornia tabule, ktoré osadilo mesto Kremnica ako zriaďovateľ tejto atrakcie v spolupráci s HZS. Uzávera potrvá do 31.mája aj keď v novom ferratovom svete sa môže tento dátum zmeniť vzhľadom na aktuálne počasie. Ak bude priaznivé, samospráva otvorí ferraty aj skôr.

Pokiaľ ide o Via ferratu komín, o dátume znovuotvorenia rozhoduje okresný úrad Životného prostredia v Banskej Bystrici, ktorý podľa zástupkyňi primátora Kremnice "dáva uzáveru vzhľadom na hniezdenie sokola, čiže tá uzávera môže byť skrátená aj predĺžená."

​Hasičská záchranná služba na svojej stránke pravidelne informuje o aktuálnych podmienkach na turistických chodníkoch. Najviac zásahov mali záchranári z Kremnických vrchov počas letnej sezóny, no napriek ľadu na ocelovom lane na ferrate zasahovali naposledy 26. novembra. Do najťažšej cesty naliezol a ostal v nej visieť 43 ročný muž. Bol sám a bez mobilného telefónu. "Nebyť náhodného dobrovoľného záchranára, ktorý išiel fotiť západ slnka, asi by sa pomoci nedovolal," povedal Pavol Klobušník z HZS Kremnické Vrchy.

Kremnická samospráva zakotvila základné pravidlá pre pohyb turistov na ferratách do dokumentu, na základe ktorého môže udeľovať aj pokuty. "Prevádzkový poriadok bude zahŕňať aj sankcionovanie ľudí, ktorí nerešpektujú zákazy a lebo sa môže stať, že sa k ferratám bude legislatíva stavať inak ako doteraz," uviedla zástupkyňa primátora Kremnice Iveta Cefeková.

Mesto ako aj Hasičská záchranná služba apelujú na ľudí, aby uzáveru rešpektovali, ak nie pre hrozbu pokuty, tak s apelom na to, že aj príroda si potrebuje oddýchnuť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy