Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kauza lukratívnych pozemkov vo Veľkom Slavkove je na konci. Slovenský pozemkový fond nemusí zaplatiť milióny
Zdielať na

Kauza lukratívnych pozemkov vo Veľkom Slavkove je na konci. Slovenský pozemkový fond nemusí zaplatiť milióny

PREŠOV / Krajský súd v Prešove dnes bude rozhodovať o kauze pozemkov vo Veľkom Slavkove. Roky trvajúca kauza z čias Ficovej vlády bola na okresnom súde zamietnutá. Najprv cyperská a potom britská spoločnosť zažalovala Slovenský pozemkový fond o desiatky miliónov eur. Ten označil ich nároky za fiktívne.

Lukratívne pozemky pod Tatrami a na nich malo stať golfové ihrisko či kasíno. Z veľkých plánov ale nebolo nič. Firma, ktorá hovorí o zmarenej investícii svoju obžalobu postavila na tom, že od Slovenského pozemkového fondu dostala prísľub, že sa k pozemkom dostane. V prípade už rozhodol okresný súd v Prešove vlani v októbri. Jedna strana navrhovala čítať osem zväzkov trestného spisu bývalého šéfa Slovenského pozemkového fondu, druhá strana zas predvolať svedkov. No pre sudkyňu to bol tak jasný prípad, že aj bez siahodlhého čítania súd žalobu žalobcu zamietol.  "Medzi žalobcom a žalovaným neexistoval žiaden zmluvný záväzok," vyhlásila na súde sudkyňa Okresného súdu v Prešove. Podľa právneho zástupcu Slovenského pozemkového fondu Michala Mandzáka "sa jedná zjavne o fiktívny nárok."


Dokument, o ktorý sa žalobca opieral bol podľa sudkyne prvostupňového súdu len stanoviskom oblastného riaditeľa pozemkového fondu, ktorý nebol oprávnený k podpisu zmluvy. O odvolaní mal dnes ráno rozhodovať krajský súd. No členovia senátu museli byť preventívne pretestovaní a tak bolo pojednávanie preložené na dnešné popoludnie.

Je to 12 rokov trvajúca kauza. Dokument, o ktorý sa žalobca opieral bol podľa rozsudku len stanoviskom oblastného riaditeľa pozemkového fondu, ktorý nebol oprávnený k podpisu zmluvy. Navyše jednou z podmienok bolo právoplatné územné rozhodnutie, ktoré ale vydané nebolo. Právny zástupca Slovenského pozemkového fondu nevylúčil, že po skončení tejto kauzy pozemkový fond vyhodnotí aj možnú trestnoprávnu rovinu.

Slovenský pozemkový fond nakoniec nemusí zaplatiť spoločnosti Digital Floor Ltd. so sídlom v Londýne takmer 16 miliónov eur plus úroky z omeškania od roku 2008 za zmarenú investíciu vo Veľkom Slavkove. V dlhoročnej pozemkovej kauze tak dnes Krajský súd v Prešove rozhodol v prospech žalovaného, keď potvrdil pôvodný rozsudok Okresného súdu v Prešove z 21. októbra 2019. Ten v celom rozsahu zamietol žalobu londýnskej spoločnosti, čím SPF ako žalovanému priznal plný procesný úspech vo veci. Proti rozsudku nie je prípustné odvolanie.

V kauze pozemkov vo Veľkom Slavkove boli spolu tri žaloby za takmer 100 miliónov eur. Pozemky stále patria štátu. Po dnešku je už v dvoch prípadoch víťazstvo pre pozemkový fond. Čaká sa na tretí súdny spor. Tam ide o najvyššiu sumu. S úrokmi vo výške 62 miliónov eur. Prvostupňový súd už zamietol aj túto žalobu. Zaujímavosťou je, že v tomto prípade už odsúdili znalca, ktorý ten ušlý zisk vypočítal.

Takto sme o rozhodnutí súdu v kauze informovali pred rokom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy