Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Záujem o sledovanie Matoviča mal podľa informácií TV JOJ Norbert Bödör
Zdielať na

Záujem o sledovanie Matoviča mal podľa informácií TV JOJ Norbert Bödör

Tibor Gašpar pre TV JOJ v stredu uviedol, že podal viacero trestných oznámení. Aj na exšéfa Náronej finančnej jednotky, Bernarda Slobodníka

BRATISLAVA/NITRA / Polícia zasahovala od skorých ranných hodín na viacerých miestach Slovenska. Policajti prišli aj do domu exšéfa polície Tibora Gašpara. Zadržali a obvinili trinásť ľudí medzi nimi sú Bödör, Gašpar, Peter Hraško, Robert Krajmer, Bernard Slobodník či Pavol Vorobjov.

Podľa zdroja TVJOJ mal záujem na sledovaní vtedajšieho opozičného poslanca a súčasného premiéra Igora Matoviča, Norbert Bödör. O záujme Bödöra boli informovaný Gašpar, Krajmer a Hraško. Pokyn na jeho sledovanie údajne dal bývalý šéf NAKA Hraško.

Podľa informácií TV JOJ obvinenie Gašpara, Krajmera, Slobodníka aj Zlochu súvisí aj so sledovaním Daniela Lipšica a premiéra Igora Matoviča. V prípade je obvinených dvanásť osôb vrátane Norberta Bödöra. Medzi obvinenými je aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik či operatívec Bobocký.  Ďalšími obvinenými majú byť podľa informácií TV JOJ Milan Žáčik aj Milan Mihálik. 

Polícia už vzniesla obvinenie 

Ako informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová, vyšetrovateľ Národnej kriminálne agentúry (NAKA) zadržaných obvinili pre viaceré trestné činy, okrem iného pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčné trestné činy a trestný čin zneužívanie právomoci verejného činiteľa. "S obvinenými osobami aktuálne prebiehajú procesné úkony, preto sa nebudeme k prípadu bližšie vyjadrovať," dodala.

​Podľa informácií televízie JOJ si Peter Hraško a SISkár Marián Zetocha zvolili za obhajcu Ľubomíra Hlbočana, ktorý zastupuje aj Pavla Vorobjova. "Takéto trestné stíhanie a spôsoby, aké sa zvolili voči bývalým funkcionárom PZ nasvedčuje tomu, že OČTK nie sú nezávislé, ale konajú na politický pokyn. V uznesení je zainteresovaný premiér Matovič a právnik Daniel Lipšic. Stíhanie je politicky motivované v snahe likvidovať opozíciu. Som prekvapený, že sa k tomu dali zneužiť vyšetrovateľ a dozorový prokurátor. Oprávnenosť môjho názoru je potvrdzovaná tým, že forma a spôsob, ako sa to urobilo, tomu jednoznačne nasvedčuje. Sú to prepady domácnosti," uviedol v stanovisku Hlbočan. 

Polícia v ranných hodinách zadržala aj Robert Krajmera pred predvedením na políciu musel ešte absolvovať test na covid-19. Informáciu pre TV JOJ potvrdil jeho advokát Miroslav Zobok. K prípadu sa ale odmietol vyjadriť. 

Podľa informácií TV JOJ sa v uznesení spomínajú úplatky vo výške 300 tisíc eur. Podľa uznesenia o vznesení obvinenia rozsiahlu trestnú činnosť popisuje svedok Ľudovít Makó. 

Eskorta odviezla Bernarda Slobodníka z policajného prezídia. 

​Ako prvý o zásahu informoval portál aktuality.sk. Pred dom Tibora Gašpara v Janíkovciah pri Nitre prišiel aj advokát Marek Para. Podľa informácií TV JOJ odišiel krátko po siedmej hodine. V tomto prípade zastupuje viacero klientov a ide o viacero obvinení. Do miesta bydliska prišiel aj  právny zástupca Eugen Cimmermann, ktorý v minulosti pôsobil ako prokurátor. Ten uviedol, že je ešte predčasné sa vyjadriť. 

Tibora Gašpara už odviedli z jeho domu v Janíkovciach. 

Právny zástupca Bernarda Slobodníka Peter Kubina potvrdil, že v ranných hodinách ho oslovil Slobodník s prosbou o zastupovanie. "Žiadne iné detaily sme neriešili ani na to nebol čas. Všetko bude povedané v uznesení o vznesení obvinenia a od toho sa odrazíme," uviedol Kubina.​

​​V stredu poskytol Tibor Gašpar rozhovor televízii JOJ, v ktorom uviedol, že vypovedal na Úrade špeciálnej prokuratúry v Pezinku a podal viacero trestných oznámení.

Hraško spolu so Slobodníkom zatiaľ čakajú na výsluchy v cele policajného zadržania. Ich advokáti aktuálne čakajú vo vestibule až do výsluchov. Tie sa s bývalou policajnou elitou začnú pravdepodobne až v popoludňajších hodinách a budú trvať do neskorého večera až noci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy