Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
TV JOJ má k dispozícii dokument NAKA, ktorý opisuje snahu útočníka z Viedne o nákup zbraní na Slovensku
Zdielať na

TV JOJ má k dispozícii dokument NAKA, ktorý opisuje snahu útočníka z Viedne o nákup zbraní na Slovensku

BRATISLAVA / Televízia JOJ má k dispozíii dokument,v ktorom protiteroristická jednotka NAKA opísala situáciu o podozrivej snahe o kúpu munície z leta tohto roku. Dokument pracuje s operatívnymi informáciami. Ide o snahu mladého Viedenčana nakúpiť si zbrane na Slovensku.

V dokumente protiteroristickej jednotky NAKA sa píše, že 21.júla  2020 "sa podľa zistených informácií snažili dve osoby pravdepodobne arabského, tureckého resp. čečenského pôvodu v obchododch so strelnými zbraňami v Bratislave kúpiť náboje typu 7,62x 39 mmdo útočnj pušky AK-47 (Kalašnikov)." 

Následne na to, slovenská strana dňa 23.7. 2020 informovala cez Europol rakúsku stranu. 

Rakúske bezpečnosnté zložky disponovali informáciou o tom, že útočník z Viedne sa snažil vyzbrojiť na Slovensku. Rakúske úrady krátko po útoku tieto informácie popreli.  Až v stredu (3.11) rakúsky minister vnútra priznal, že rakúske zložky zlyhali. Tento obrovský škandál zrejme bude mať dohru, pretože rakúske ministerstvo poverilo špeciálny vyšetrovací tím, aby tento incident dôkladne prešetril. 

Touto informáciou podľa zdroja TV JOJ, disponovala aj rakúska tajná služba prostredníctvom euróspkeho systému výmeny tajných informácií. 

noviny.sk

Jedného z mužov podľa dokumentu, rakúska strana identifikovala ako rakúskeho občana žijúceho vo Viedni, "Menovaný je rakúskej polícii známy v súvislosti s terorizmom. V roku 2019 bol podľa rakúskeho trestného zákona odsúdený na 22 mesiacov väzenia," píše sa ďalej v dokumente. 

Protiterorisická jednotka v dokumente opisuje ďalšie dve osoby. Muža a ženu, matku so synom. "Kvôli jeho radikalizácii boli proti nemu predtým vedené vyšetrovania. Pravidelne navštevoval mešitu, je prísne náboženský a má pozitivny vzťah k Džihádu a Islamskému štátu," je napísané v dokumente. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy